Monday, September 9, 2013

Kailan Ikan Masin



 
Kailan Ikan Masin menu yg biasa kita mengorder kat kedai2 makan ala2 thai..kedai makan tomyam dan mana2 lagi la...kebiasaannya paling kurang kalau nak makan sayur mesti order kailan ikan masin...kankankan...takpe pas pas ni kita masak jer ler sendiri yer..tak yah order2 lagi...dpt makan dgn puas kan...terpulanglah kan...nak beli order atau nak masak sendiri...Jom layan resepinya yg sedap nih..menepati citarasa kami.


Bahan-bahan ( untuk 2 org )


  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2 - lieza guna yg biasa jer tu bukan dlam botol
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td-tak letak
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng 
  • Lieza tambah Cili padi yg di ketuk dan hirisan cili merah

Cara-cara


  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td

No comments: