Thursday, April 19, 2012

Ikan Masak Asam Daun Kari


Sebenarnya menu ni dah lama lieza nak buat tp asyik terlupa...tp yg lieza ingat resepi ni dari kakasma yg menggunakan ikan teggiri... so lieza cari kat google Ikan tenggiri kakasma...zassss kluar pun... senang jer nak cari... sekali keluar list tu dia ramai yg dah mencuba resepi ni...lieza yg ketinggalan train...hehehe terima kasih Selera Kakasma resepi yg sedap dan lain dari biasa...anak2 lieza pun suka...izinkan lieza nak salin resepi yer kakasma...
Utk resepi ni lieza guna ikan jenahak...

Source: dari rumah teres kakasma

Bahan2:
  • 4 keping ikan tengiri - lieza guna ikan jenahak sekeping
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
  • 1 batang serai(ketuk)
  • sedikit daun kari
  • garam,perasa,air asam jawa
  1. Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
  3. masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
  4. biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
  5. kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.

2 comments:

tun_telani said...

tiap2 kali blk segamat mesti makan ikan jenahak.. hihi.. org lain la yg makan, tun x bape blh makan sgt, ikan sungai kan.. tp hasben tun sefamili mmg laju la mkn ikan ni, xpernah pulak tgk masak asam letak daun kari.

KakAsma said...

Lieza,

waa sedapkan lauk nie..bau daun kari tu yg menyelerakan kan!!
kat rumah akak kalau ada ikan tengiri pasti akak masakkan lauk nie..senang,mudah tapi enak..miahahaaa..

kalu guna jenahak lagi lemak kan..