Utk resepi ni lieza hanya buat separuh dari adunan asal..
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum - lieza buat 2 cawan
3/4 cawan gula perang (brown sugar) - lieza guna 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air - lieza guna 1 cawan dan 1/2 cawan lg utk larutkan yis
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan - 1 sudu teh
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
- Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
- Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
No comments:
Post a Comment