Dah lama lieza nak buat apam tepung gandum ni....tp asyik2 terlupa pastukan takut tak jd...at last lieza buat gak...dan hasilnya jadi....seronoknya...dah lama tak makan apam kampung camni..puas makan bila buat sendiri..tapi kan anak dara 2 org ni tak layan...hanya hero the only one lieza ni ajer yg suka makan...heran sungguh....bagi kek cekelat die tgk hitam terus taknak..si muaz nih...bagi apam camni makan pulak...huhhhh....mcm mcm tekak ada..resepi ni lieza amik kat dapur tanpa sempadan
Utk resepi ni lieza hanya buat separuh dari adunan asal..
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum - lieza buat 2 cawan
3/4 cawan gula perang (brown sugar) - lieza guna 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air - lieza guna 1 cawan dan 1/2 cawan lg utk larutkan yis
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan - 1 sudu teh
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
Utk resepi ni lieza hanya buat separuh dari adunan asal..
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum - lieza buat 2 cawan
3/4 cawan gula perang (brown sugar) - lieza guna 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air - lieza guna 1 cawan dan 1/2 cawan lg utk larutkan yis
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan - 1 sudu teh
Kelapa parut putih + sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
- Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
- Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
No comments:
Post a Comment