Monday, May 9, 2011

Biskut Coklat Chip

Assalammualaikum semua.....aduhhhhh lama betul tak bersiaran yer...bukan apa sejak dua menjak ni byk perkara yg perlu di selesaikan dan alhamdulillah segalanya telah pun dapat diselesaikan dgn baiknya....
Oklah sebelum lieza letak N3 N3 yg tertunggak masa ketiadaan broadband hari tu...nihaaaa lieza nak letak N3 Biskut coklat chip yg lieza buat ptg tadi...wahhhh sedap betul biskut nih mcm kat famos amos tuh...tak caya cuba try..hehehe rasanya ramai yg dah try kan cuma lieza ni yg agak ketinggalan kapal torbang...
Resepi ni lieza amik kat umah K.Nor Secubit Garam..pernah nampak K.Nor tepek N3 sekut nih...tu yg ptg tadi dok korek2 dapur k.nor...bila dah jumpa..buat ler kan apa lagi...
alhamdulillah hasilnya sedap bebenor..anak2 lieza pun sukerrrr...terima kasih K.Norrrrr....muahhhh muahhhhh...lieza nak share resepinya pulak kat sini yer k.nor....copy yerrrrr...
psssssttttt K.Nor...lieza ada sikit derhaka tang tepung tu..lieza letak semua tepung gandum dan letak satu sudu teh bakingpowder.


BISKUT COKLAT CHIPS

Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips - lebihkan sikit
120gm badam cincang / sunflower seeds / kacang tanah cincang - tak letak
##lieza letak 36ogm tepung gandum dan 1 tsp baking powder

Cara-cara
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap (bakar dlm oven kejap pun boleh), tp jgn sampai hangus.
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
  6. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ...

2 comments:

K.Nor said...

awal dah buat kukis raya ya.. :)

Ezadlieza said...

K.Nor...heeeeheheheh bulan depan hari gawai..huahahuahua..tapi dah nak abih k.nor...