Hari ni menu Nasi Kuning yer puan puan...mmg sempoi jer nak buat nasi kuning ni zasssss ajer siapppppp...sekali tgk dah mcm pulut kuning lak yer....apa2 jer ler janji sedapppp....terima kasih K.Nor yg mengepost N3 Nasi Kuning beserta resepinya nih.....senang tul nak buat..bahan2 pun tak susah...Disamping gulai ayam...lieza juga buat acar timun mentah utk digandingkan bersama nasi kuning nih...dahhh jom layan resepi lak yer...pas ni bole cuba buat...K.Nor , lieza nak copy resepi ni yer....
NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak
Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.
** K.Nor tak letak sukatan air secara tepat sbb sukatan air yg diperlukan biasanya bergantung pd jenis beras yg digunakan. Jadi letaklah lebih kurang cam masak nasi putih ya..
NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak
Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.
** K.Nor tak letak sukatan air secara tepat sbb sukatan air yg diperlukan biasanya bergantung pd jenis beras yg digunakan. Jadi letaklah lebih kurang cam masak nasi putih ya..
8 comments:
salam liza.. ni mmg betul2 anak murid paling rajin.. smlm post resipi, arini dah siap buat homework ya.. alhamdulillah.. mekasih sudi menerai.. mudah jer nak buat kan.. rasa dia tak sama dgn nasi minyak kan.. :)
Salam K.Nor....hehehehe...tu ler k.nor lieza tgk mudah jer nak buat...bahan2 pun tak susah...tu yg laju jer tu...aaah ler k.nor...nasi ni tak sama dgn nasi minyak lain dan berbeza rasanya...tp bila masak harum satu rumah....
wahhh rajin tul akak ni baru jer semlm kat dapur kak nor dah sampai dapur akak dah...nieza mai ambik bau dulula..hehe
hahahaha nieza nih...patut ler bau harum nasi ni ilang...rupanya nieza dah amik baunya..ngehngehngeh..
Very delicious looking rice, so colourful. Following your yummy blog :)
kak liezaaaaa.. nak jugak nak jugakkk. warne pun cantik kan
tgk pun dh tau sedappp!! :)
umm mymoonah...thanks for dropping by and follow my blog..
izahhhhhhh....jom ler makan...nasib bukan merah yer..
ady...mmg sedap..asben lieza pun kata sedap..lite jer rasanya...
Post a Comment