Tuesday, February 1, 2011

Ikan Senangin Masak Hijau

Penderhakaan yg paling dasat lieza buat...hahahahha...mana tidaknya resepi asal Ikan Pari Masak Hijau...tapi lieza telah menukarkan nya kepada ikan senangin...dah lama menu ni masuk list tp aduh payah nak jumpa ikan pari lama mencari..bukan musim kot....ikan senangin ni pun pestime beli...tapi rasa ikan ni sedap rupanya...ditambah pulak dgn menu camni...perghhhhh...sambil pejam mata bila makan....


Wokeylah...tak mau menceceh byk2 yer...jom kia tgk resepi yg mudah dan sedap nih...dtgnya iaitu resepi asal dari umah K.Ayu Singapore....dan lieza terliur menu ni masa ternampak kat umah K.Nor...mmg nak pitam tgk....tak sabar nak buat...apalg jom layannnn...buat K.Nor, lieza salin yer dari umah K.Nor...thanks both of u sis....muahhh

Sumber Asal : K.Ayu Singapore
Cetak semula dari : K.Nor Secubit Garam

IKAN PARI MASAK HIJAU

Ingredients:-
2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris ~ k.nor tumbuk kasar
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya
5 - 7 bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)

Method:-
Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.


5 comments:

Nieza said...

assalam kak, sedapnya nengok ikan tu...dh bawa pinggan nk tapau dh ni..kat sini baru sudah breakfast..simpan utk lunch nanti la...hehe

Ezadlieza said...

wsalam nieza....

buleh buleh...haaa baru pas bekpes yer....ok sgt tu..nanti tukar dgn mexican bun tu yer...heheheh.

Ayu said...

Assalam lieza,
wah makan sampai kejam mata ya..hehehe
baik2 tulang ikan tu..hahaha..rasanya ikan apa pun oklah asal ikan kot?..hahah..Anyway thanks sudi cuba ya lieza..

Ezadlieza said...

Wsalam k.ayu..

akak pejam mata tu sbb ada tukang suap...heheheh gatai pulakkk...tak ler..

terima kasih juga kat akak share resepi2 yg marbeles..tinggal rajin dan malas jer lieza nih...

hana said...

mak aiiihhhhh menjejes air liuq aku sebaldi lieza oiiiii...