Hari ni punya menu Taugeh Celur atau lebih dikenali Bean Sprout di Chinken Rice Shop...rasa yg mmg sedap, rangup rangup krap krup krap....kalau tak caya buat ler sendiri yer...lieza tak celur lama benar..cukup jirus2 dgn ayor paneh jer...nak cuber jom tgk resepi yer...sumber dari MyR Che Iza...Lieza CnP yer resepinya.
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 150 gm taugeh
- * 2 sb air panas
- * 1/2 sk serbuk pati ayam
- 1/2 sk kicap pekat
- 1 sb kicap manis
- 1 1/2 sb sos tiram
- 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
- sedikit lada sulah
- secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
Cara-cara
- Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
- Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
- Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
- Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment