Tuesday, July 27, 2010

Ikan Goreng Bersambal Istimewa

Semalam dah ikan..hari ni pun ikan lg...tp hari ni Ikan kembong goreng bersambal istimewa..panjang tu tajuknya yer....panjang pun panjang ler..peduli apa kan...yg penting simple dan sedap....selongkar punya selongkar kat dapurK.Nor..haaaa ni ler hasilnya...bak kata K.Nor resepi asal dari AlongRoz tp aku nak cetak semula resepi ni dari umah K.Nor ke umah aku lak..kiranya photostate ler tp guna mouse jer...harap maklum.

IKAN GORENG BERSAMBAL ISTIMEWA by AlongRoz

  • 3 ekor ikan
  • garam
  • serbuk kunyit
  • utk sambal:
  • 4 bj cili hijau
  • 1 bj cili merah
  • beberapa bj cili padi
  • 1 btg serai
  • 1/2 kuntum bunga kantan ~ k.nor ganti dgn daun limau purut - lieza pun letak daun limau
  • 5 bj bawah merah
  • 4 ulas bawang putih
  • daun ketumbar ~ dihiris halusgaram
  • tambahan oleh k.nor: -
  • 2 sudu besar sos ikan - yg ni tak letak sbb takder
  • sedikit gula
  • 1 sudu besar perahan limau nipis
cara2

  1. Lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
  3. Blend kesemua bahan2 utk sambal kecuali daun ketumbar dan garam.
  4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
  5. Goreng hingga garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Padamkan api dan masukkan jus limau nipis.
  9. Kacau rata dan tuangkan sambal atas ikan yg dah siap digoreng.

No comments: