Tuesday, December 8, 2009

Kuew Teow KungFu

Show utk hari ni...Kuew Teow Kung Fu...bukan Kung Fu Jackie Chan...Jet Li..Bruce Lee..atau sesapa ler lagi...tp yg pastinya ni Kuew Teow punya KungFu...aku pun tak tau kenapa die ber kung Fu... tp ni ler namanya sejak dahulu kala lagi....menu ni adalah menu petang semalam..baru dan nak tepek kat blog nih..sila lah jamu mata yer....resepi ni mudah rupanya dan sedap bila melalui anak tekak nih..lebih2 lg letak bebanyak cili padi..perghh


Resepi ni sumber dari Hanis MyR bagi yg nak tgk step by step camner nak goreng kuew teow dgn telurnya boleh ler klik kat situ yer...akhirnya minta izin juga nak CnP kat dapur ni juga yer..apapun thanks kat hanis sbb sudi share resepi nih..

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram

Cara-cara

  1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
  2. masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
  3. tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
  4. balikkan supaya kedua-dua belah masak.
  5. masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
  9. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

3 comments:

Noorma Ismail said...

bestnyer kuetiau. Gamaknya kalo makan ngan cili padi, gerenti berkungfu ler lepas tu.. terliur la plak..nanti nk buat ler..

wanie said...

best nye klu ade kat umah k.liza time tue....da la ngah lapar nie....xtau nk g kedai mane memlm mcm nie....lapar sorg2 plak tue...lg haru....hehe..

Ezadlieza said...

Norma...pas mkn kuew tiaw nihh....abih sume satu umah berkungfu termasuk ler baby dlm perut nih haaaa.....hehehheh...

Wanie....haaaa bila lg nak dtg sini...mari ler cpt...