Sempena besday Enas yg ke 4 tahun pada 2 Oct...aku godek ler buat kek ni haaa...utk Enas..saje nak bagi die potong kek..sempoi jer takder deco2 rupawan just tabur manik2 tu jer..janji ada kek utk die...hahhaha..
Kek coklat kali ni aku buat versi Bakar lak..slalunya buat yg kukus tp sajer ler nak tinggikan lagi bil letrik..keh..keh..keh..Resepi asal dari MyR tapi aku amik kat umah Hana Japan...kek ni nak buat mmg mudah dan hasilnya pun sedap..moist gitu...ni minta izin nak CnP resepi dari umah Hana yer...jom layannnnnn....
Kek coklat kali ni aku buat versi Bakar lak..slalunya buat yg kukus tp sajer ler nak tinggikan lagi bil letrik..keh..keh..keh..Resepi asal dari MyR tapi aku amik kat umah Hana Japan...kek ni nak buat mmg mudah dan hasilnya pun sedap..moist gitu...ni minta izin nak CnP resepi dari umah Hana yer...jom layannnnnn....
Bahan-bahan
- 2 biji telur
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula perang
- Bahan A
- 1 sudu kecil vanila
- 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
- 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe- air panas
- Bahan B
- 2 sudu kecil sodium bicarbonate
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- ** Topping **
- 1/2 cawan koko van hauten
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan gula dan pukul lagi
- Kemudian masukkan minyak masak
- Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
- Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
- Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk.
No comments:
Post a Comment