Tadi dok tinjau2 blog KakNor adalah puding ni nama nya Ta-Ko Sa-Ku teruja jer tgk..bahan2 sume ada..apa lagi ku kerahkan kederat buat puding ni...nampaknya senang jer nak buat...mmg sedap...mkn tgh panas tu dek kerna tak sabo hehhe....skrg tgh sejuk kan....ok la meh layan resepi..saya copy pes je la yer KakNor..halal yer...apapun thanks yer KakNor sbb sudi share resepi ni...
Puding Sagu dengan Pati Santan
Bahan:
- 1/2 cawan sagu
- 1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
- 3 cawan air
- 1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
- 1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)
Cara:
- Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
- Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
- Kacau atas api sederhana sehingga masak
- Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
- Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan
Bahan utk Pati Santan
- 2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
Cara:
- Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
- Sudukan keatas Puding Sagu
- Sejukkan dulu baru la dihidangkan...
p/s aku buat ikut sukatan yg KakNor buat tu..pastu dpt ler 6 bekas mcm dlm gambo tu..
No comments:
Post a Comment