Puding Sagu dengan Pati Santan
Bahan:
- 1/2 cawan sagu
- 1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
- 3 cawan air
- 1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
- 1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)
Cara:
- Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
- Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
- Kacau atas api sederhana sehingga masak
- Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
- Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan
Bahan utk Pati Santan
- 2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
Cara:
- Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
- Sudukan keatas Puding Sagu
- Sejukkan dulu baru la dihidangkan...
p/s aku buat ikut sukatan yg KakNor buat tu..pastu dpt ler 6 bekas mcm dlm gambo tu..
No comments:
Post a Comment