Pajeri nenas ni mmg slalu gak ler aku buat...ni style masakan mak aku ler...pajeri yg tanpa santan n tanpa kari....boleh dimakan dgn nasi putih, nasi minyak or apa jenis segala nasi ler...resepi ni aku tepek gak ler utk sesapa yg nak cuba.
Bahan2:-
- 2 biji nenas yg kecil - di potong kecil
- 5 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inchi halia
- 1 senduk cili kisar (kalau tak mau pedas dikurang kan)
- 1 s/b udang kering
- 2 keping bunga lawang
- 1 inchi kayu manis
- 3 s/b kerisik
- 5 s/b minyak utk menumis (agak2 ler)
- Sedikit garam dan gula
- serbuk perisa - jika suka
Cara-cara :-
- Blend kan segala bawang, halia n udang kering
- Tumiskan bahan yg di blend dan cili kisar serta masukkan sekali bunga lawan n kulit kayu manis. Tumis samapi naik bau.
- Masuk kan nenas biar kan ia layu sebentar.
- Masukan kerisik, garam, gula n serbuk perisa
- Biarkan sampai naik minyak..pastu bole ler di hidang yer.
- Selamat ler mencuba.
No comments:
Post a Comment