Monday, August 10, 2020

Mee Hailam Hasniza Hassan

 

Bahan - bahan 
Utk Mee  11/2 bungkus
 
- 11 ulas bawang putih dikisar/ tumbuk
- 1 sudu besar biji lada hitam ditumbuk kasar
- Daging yang dipotong kecil-kecil (kalau rebus dulu lagi senang dan cepat)
- 1 mangkuk stok air udang, kalau ada
- 15 ekor udang (terpulang nak banyak mana)
- 4 ekor sotong yang dihiris (terpulang juga)
- 1 biji tomato dibelah 2
- 1-2 biji cili merah dipotong
- Kobis dihiris dan sawi dipotong
- Kicap masin, kicap manis dan sos tiram secukup rasa
- Garam dan gula secukup rasa
- 1-2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
 
Cara cara

- Tumis bawang putih dan lada hitam.
- Tumis hingga kekuningan.
- Masukkan daging dan tambah air. Boleh masukkan stok air rebusan kulit udang kalau ada.     Biarkan mendidih. Pastikan daging empuk.
- Masukkan kicap masin, kicap manis dan sos tiram
- Masukkan udang dan sotong. Jangan lama sangat nanti kecut.
- Masukkan cili merah dan tomato. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan kobis dan bila sudah mendidih dan hendak diangkat, masukkan sawi. Tambahkan tepung jagung untuk pekatkan kuah.   
- Gaul rata kemudian masukkan mee.
- Gaul rata lagi kemudian boleh dihidang. 
 


No comments: