Tuesday, August 11, 2020

Sambal Tempe aka Sambal Mertua

 
Sambal yg selalu dibuat oleh Mertua, dan menjadi kegemaran En. Suami, kita namakan Sambal Mertua...menggunakan tempe yg ditumbuk.
 
Bahan-bahan diperlukan:
 
2 genggam cili api/cili padi - nak lebih pun boleh atau nak tambah cili kering kisar pun boleh.
8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 biji bawang besar - dihiris
2 bungkus tempe - di tumbuk lumat
1 genggam ikan bilis
1/4 belacan - dari belacan yg besar n nipis
1 s/b pati asam jawa adabi dicampur sedikit air
5 biji belimbing buloh dibelah 2 atau tomato pun boleh
garam, gula dan air jika perlu..tak letak pun ok
 
Cara2
cili api, bawang merah n bawang putih di kisar,
tumiskan bahan2 kisar serta tempe yg telah ditumbuk lumat. Tumis dengan minyak yg byk.
biarkan sehingga naik minyak
masukkan ikan bilis, belacan, air asam jawa, garam dan gula.
akhir sekali masukkan belimbing buloh atau tomato n bawang besar yg dihiris .biarkan mendidih lama..sambil dikacau sekali sekala...sampai naik minyak
sedia di hidang
 

No comments: