Friday, September 3, 2010

Daging Goreng Kunyit


Semalam masak Daging goreng Kunyit ni... resepi asal dari kak Ummi Kuantan ni Daging rusa tp lieza masak daging lembu jer..tak mau ler ngarut2 lg jom layan resepinya yg lieza copipes dari blog K.Ummi ni...oppps lupa lak nak komen...daging goreng ni mmg besh...makan dgn nasi putih jer pun jalannnn...

Bahan:-
  • 400 gm daging rusa - dihiris nipis - lieza guna daging lembu + hati ayam sikit
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 cm kunyit hidup - ditumbuk
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • beberapa urat kacang hijau - patah2kan 2 inci
  • 1 tangkai cili hijau - hiris serong
  • 1 tangkai cili merah - hiris serong
  • 1 labu bawang besar - hiris bulat
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar kicap cair
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk merebus daging hingga empuk
  • 4 sudu besar minyak masak

Cara Memasak:-
  1. Basuh bersih daging dan toskan. Gaulkan bahan yang ditumbuk dengan daging dan perap sekejap.
  2. Masukkan daging yang diperap ke dalam kuali dan tuangkan air.
  3. Rebus/Masak dulu daging dengan bahan perap hingga daging empuk.
  4. Apabila daging telah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. Biar masak hingga air dalam kuali hampir2 kering, tuangkan minyak masak di tepi kuali.
  5. Kacau balik daging dengan minyak rata-rata.
  6. Masukkan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Kacau balik kesemuanya biar bergaul rata dan bawang dan cili layu.
  7. Masukkan kacang dan kacau masak sekejap sahaja. Tutup api. Jangan biarkan kacang panjang terlalu layu. Hidangkan dan tabur dengan hirisan daun bawang.

No comments:

Post a Comment