Bahan-bahan
- 4 ketul hati ayam
- 3 ketul pedal ayam - tak letak pun sama jer rasa
- 1 keping tauhu
- 1 keping tempe - nak letak lebih pun ok..jd ler byk lauk tu nanti
- 1 - 2 biji kentang
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci Halia
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- 20 tangkai cili padi
- minyak utk menumis
Cara2
- Hati ayam n pedal direbus sekejap supaya senang nak dipotong kecil2.
- Tempe, tauhu, kentang dipotong kecil dan di goreng dahulu.
- Bawang, halia, cili dihiris nipis.
- Tumis bawang, halia n cili sehingga naik bau.
- Masukkan hati n pedal, tutupkan dgn periuk sehingga hati n pedal tu lembut.
- Masukan santan n air.
- Kemudian masukan tempe, tauhu, dan kentang.
- MAsukkan sedikit garam, gula n serbuk perasa jika suka..biarkan mendidih..baru tutup api.
No comments:
Post a Comment