Wednesday, October 27, 2010

Kuih Talam Gula Merah



Akhirnya...kini buat juga talam gula merah yang dah sekian lama terpendam hasrat nak membuatnya...suka kuih ni..suka suka dan suka...tp minta maaf ler yer...gambar tu comot2 sikit gatai tangan nak cepat2 potong...dah org kata bila sejuk baru potong tp degeiii...potong juga tak kira...tak sabo nak ngapppppp...

Talam Gula Merah ni asalnya Lieza ternampak kat Dapur Izah tu..sapa lagi ler kan salah sorang Ibu yg rajin juga main masak2 kat dapur tu...Izah akak nak copypes resepi ni dari dapur izah yer...resepi asal dari kak Yatie katanya..apapun sedap..sedap..sedap..pssstttt Izah akak buat satu adunan koooo....byk tu seloyang...habis ler kali ni lemak berlemak makin berlemak ler tuan punya badan nih...hukhukhuk



TALAM GULA MERAH

Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong

No comments:

Post a Comment