Tuesday, August 24, 2010

Daging Kandar

Buat lagi Daging Kandar...ni masuk kali yg ke 3 aku buat..mmg sedap..resepi KAKASMA ni..makan dgn apa2 nasi pun bole jalan jer...uishh cecah roti pun sodap weiii...ok ler jom ler tgk resepi DISINI malas sungguh nak copy byk kali...hmmm tak pelah lieza CNP lg ler utk menyenangkan kengkawan nak refer kot2 ada sesapa yg nak try kan...jom tgk yer jgn malu2.

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti
### lieza letak cili padi sebiji2 dan cili besar kerat 2.

No comments:

Post a Comment