Sunday, October 4, 2020

Siakap Stim Ala Thai


Dah tua tua ni masakan yg di stimkan rasa cukup menyelerakan...contohnya Ikan Siakap ni ha...Lieza masak stim ala Thai je.

Resepi Siakap Steam ala Thai 
Sumber : MAHN Raihan Ishak

Kukus (30 minit) :
1 ekor ikan siakap
2 batang serai potong 2 (ketuk) buh dlm ikan
Dah siap kukus, buang air kukusan ikan.. Kuah pakai bahan2 bawah ni je. Nak elak rasa hanyir.

Kuah :
1 cawan air
2 Akar ketumbar
1 inci Halia (ketuk) 
3 biji Limau nipis / 1 biji lemon (perah amik jus dia je)  - Lieza guna serbuk limau
1 Kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Kalau suka masin sikit boleh tambah garam sikit

Rebus bahan kat atas sampai didih. Tutup api.
Tapiskan. Kemudian masukkan bahan di bawah : - yg ni liza tak tapis pun,

5 ulas bawang putih cincang
7 biji cili padi hiris halus
1 biji bawang bolland dihiris - lieza tambah
Daun ketumbar 

Angkat ikan yang dah siap kukus, tuangkan kuah cili tadi. Siap 😘

*ikan siakap dibasuh bersih, rendam dengan Air asam jawa + Limau + garam 15 minit lepas tu baru kukus.


No comments: