Dah tua tua ni masakan yg di stimkan rasa cukup menyelerakan...contohnya Ikan Siakap ni ha...Lieza masak stim ala Thai je.
Resepi Siakap Steam ala Thai
Sumber : MAHN Raihan Ishak
Kukus (30 minit) :
1 ekor ikan siakap
2 batang serai potong 2 (ketuk) buh dlm ikan
Dah siap kukus, buang air kukusan ikan.. Kuah pakai bahan2 bawah ni je. Nak elak rasa hanyir.
Kuah :
1 cawan air
2 Akar ketumbar
1 inci Halia (ketuk)
3 biji Limau nipis / 1 biji lemon (perah amik jus dia je) - Lieza guna serbuk limau
1 Kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Kalau suka masin sikit boleh tambah garam sikit
Rebus bahan kat atas sampai didih. Tutup api.
Tapiskan. Kemudian masukkan bahan di bawah : - yg ni liza tak tapis pun,
5 ulas bawang putih cincang
7 biji cili padi hiris halus
1 biji bawang bolland dihiris - lieza tambah
Daun ketumbar
Angkat ikan yang dah siap kukus, tuangkan kuah cili tadi. Siap 😘
*ikan siakap dibasuh bersih, rendam dengan Air asam jawa + Limau + garam 15 minit lepas tu baru kukus.
No comments:
Post a Comment