Lieza buat karipap sebagai juadah sampingan berbuka,,,,suka dgn resepi doh dari Tun Telani ni, menepati citarasa kami seisi keluarga.  
Bahan-bahan ( dlm 
35biji )
    4 cawan tepung
    2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
    1/2 cawan minyak (panaskan)
    3/4 cawan air
    1/2 sudu kecil garam
    Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
    2 biji kentang besar- dadu
    1 labu bawang besar- dadu
    2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
    1/2 inci halia- ketuk
    2 sudu besar cili giling
    garam/gula secukup rasa
    1 biji limau nipis 
Cara-cara
    Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. 
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn
 guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air 
sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan.
    Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik 
bau
    masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
    masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
    masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk).
 sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
    bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah 
kering. tutup api dn perah limau nipis.. 
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan ( dlm 35biji )
- 4 cawan tepung
 - 2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
 - 1/2 cawan minyak (panaskan)
 - 3/4 cawan air
 - 1/2 sudu kecil garam
 - Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
 - 2 biji kentang besar- dadu
 - 1 labu bawang besar- dadu
 - 2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
 - 1/2 inci halia- ketuk
 - 2 sudu besar cili giling
 - garam/gula secukup rasa
 - 1 biji limau nipis
 
Cara-cara
- Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan.
 - Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik bau
 - masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
 - masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
 - masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk). sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
 - bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah kering. tutup api dn perah limau nipis..
 
Bahan-bahan ( dlm 
35biji )
    4 cawan tepung
    2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
    1/2 cawan minyak (panaskan)
    3/4 cawan air
    1/2 sudu kecil garam
    Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
    2 biji kentang besar- dadu
    1 labu bawang besar- dadu
    2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
    1/2 inci halia- ketuk
    2 sudu besar cili giling
    garam/gula secukup rasa
    1 biji limau nipis 
Cara-cara
    Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. 
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn
 guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air 
sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan.
    Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik 
bau
    masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
    masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
    masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk).
 sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
    bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah 
kering. tutup api dn perah limau nipis.. 
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan ( dlm 
35biji )
    4 cawan tepung
    2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
    1/2 cawan minyak (panaskan)
    3/4 cawan air
    1/2 sudu kecil garam
    Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
    2 biji kentang besar- dadu
    1 labu bawang besar- dadu
    2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
    1/2 inci halia- ketuk
    2 sudu besar cili giling
    garam/gula secukup rasa
    1 biji limau nipis 
Cara-cara
    Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. 
tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn
 guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air 
sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan.
    Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik 
bau
    masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
    masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
    masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk).
 sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
    bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah 
kering. tutup api dn perah limau nipis.. 
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Salam kak liza cayangggg... lamanyaaa tak jenguk blog.. selamat hari raya kak :)
ReplyDeletelama xmnguli karipap. wat kuih yg senang2 je. xsempat nk kelim satu2.. huhu
Приключения:) проститутки в Одессе дешево
ReplyDeleteНет желания пошалить немного? Позволь мне соблазнить тебя своим природным шармом и сексуальным телом, обладающим экстраординарными способностями. Самая большая ошибка — пытаться быть приятнее, чем ты есть.