Semalam punya citer...sesaja nak buat roti sendiri, alhamdulillah mmg gebu sgt kejadiannya...sebahagian dohnya Lieza buat Burger Malaysia sgt2 lembut walaupun dah seharian..Resepi yg di kongsi oleh Mas Duniaku merupakan tokey homemade roti juga..sgt2 berbaloi utk dicuba...
Roti Naik @ Roti Lembut
@ Soft Bun Resepi
Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 : Ika
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua
sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air
diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia
utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam
ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan
bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi
Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 : Ika
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua
sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air
diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia
utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam
ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan
bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Sumber resepi : Mas Duniaku
Resepi asal : Tok Mak
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus -
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus -
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g) campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g) campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali
( ***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...)- Lieza buat camni
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Cara :
Dalam mangkuk... Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati.... Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata.... Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik... Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula. Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
Dalam mangkuk... Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati.... Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata.... Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik... Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula. Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
Lieza bakar dlm suhu 170 selama 20 minit dan sebelum bakar lieza sapukan telur diatasnya..TERPULANG PADA OVEN MASING2
Roti Naik @ Roti Lembut
@ Soft Bun Resepi
Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 : Ika
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua
sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air
diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia
utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam
ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan
bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Roti Naik @ Roti Lembut
@ Soft Bun Resepi
Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 : Ika
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua
sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air
diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia
utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam
ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan
bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Roti Naik @ Roti Lembut
@ Soft Bun Resepi
Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 : Ika
Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua
sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air
diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia
utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam
ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan
bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
No comments:
Post a Comment