Thursday, November 4, 2010

Ikan Kembung Masak Singgang


Kussss semangat...makan lauk2 gini mmg sedap...kena dgn sambal belacan...ulam timun..ada tempe goreng...nasi panas2...huhhhhhh....rasa tak cukup sepinggan bebbbbb....tp sabar2 berhenti sebelum kenyang yer....alhamdulillah...hari ni amik resepi MyR dari Zawiah...kata empunya resepi ini adalah resepi ikan singgang kelate....saje try try resepi lain pulak...dah mcm2 stail masak singgang nih...tp macam manapun masakan gini mmg menyelerakan..

Psssstttt K.Norrrrr...ni kes terliur tgk kat dapur K.Nor ler nih...

Sumber Zawiah MyR

Bahan-bahan ( 2/4 org makan )

  • ikan aye(ikan tongkol) dipotong potong
  • bwg putih4 ulas- di tumbuk pecah pecah shj
  • hirisan lengkuas...sebesar ibu jari
  • cili api@ cili kering@ cili merah/hijau...di ketuk ketuk
  • sedikit belacan,asam keping secukupnya
  • beberapa biji bendi
  • garam dn gula secukup rasa

Cara-cara

  1. semua bahan yg ditulis diatas di campurkan kedlm satu periuk dgn air yg secukupnya
  2. apabila air yg di jerangkan bersama sama bahan bahan tadi telah menggelegak,masukkan ikan yg telah dipotong dan di bersihkan tadi
  3. rasa lah masam,manis dan masin...telah siap sedia untuk dimakan
  4. sedap dimakan bersama nasi....ditambah dgn sambal belacan dan ulam ulaman.Amat menyelerakan

No comments:

Post a Comment