Friday, October 1, 2010

Nasi Jagung

Hari Jumaat kan....hmm...mmg ler kan..esok sabtu...aishhh...cpt benor masa berlalu kan....takpelah berbalik kepada tajuk N3 diatas tu kan...hari ni lieza buat nasi jagung yg baru bersiaran kat dapur K.Nor semalam....tgk mmg tergoda sungguh...lantas bahan2 semua dah ada..cuma mlm tadi start enjin kete pegi cari dan beli rempah briyani tak jauh dekat jer...jgn risau yer...hehehhe.

Pertama kalinya buat nasi jagung nih..mmg sedap....lieza buat nasi jagung bergandingan dgn acar timun dan ayam masak merah...uishhh sedap woooooo....terima kasih utk K. Nor sudi share resepi ni...yg mana resepi asalnya dari Kak Hanieliza..kenal tak? musti kenal punya kan...ok la..jom tgk resepi Nasi Jagung ni yer...K.Nor, lieza minta ijin nak copy yer....


NASI JAGUNG by K.Hanieliza
Copy dari K.Nor Secubit Garam
Pernah dicuba oleh Ummi Kuantan

BahanA:-
6 cawan beras basmathi - cuci dan toskan ~ k.nor guna beras siam jer
2 cawan isi jagung (*ummi guna jagung frozen)
1/2 cawan susu cair (*ummi guna fresh milk)
8 cawan air
2 biji buah tomato (potong dadu)
2 sudu besar rempah beriani
garam secukup rasa
sedikit gula (*untuk separuh dr bahan ni, ummi letak 1 sk. je) ~ k.nor skip yg ni sbb jagung dah manis

Bahan B: (untuk tumis)
5 ulas bawang merah (dimayang nipis)
3 ulas bawang putih (dimayang nipis)
2 cm halia (dimayang halus)
3 sudu besar minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bungan lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
2 helai daun pandan (disimpul)

Ayam masak merah di gandingkan dgn Nasi Jagung

No comments:

Post a Comment