Saturday, August 21, 2010

Sayur Masak Lodeh

Semalam masak Sayur Lodeh...ini stail mak dan kerabat2nya..huahuahua...masak lodeh ni mmg biasa dibuat ler kalau kat kg...selain tu kalau nak raya pun mmg buat sebagai sayur sampingan utk dimakan dgn nasi impit, rendang ddan sebagainya..kali ni lieza buat cuma letak kubis, tempe dan suhun jer...yg sayur lain2 tak letak, malas nak pegi beli..mcm ni pun dah ok.

Bahan2 - utk 2 kali makan jer
  • 2 genggam kubis yg dah dihiris kecil
  • 5 btg kacang panjang dipotong serong
  • 1 bungkus tempe - dipotong kecil
  • 1 keping tauhu - dipotong kecil
  • Suhun - direndam dahulu sampai lembut
  • Fucuk - direndam dahulu sampai lembut
  • 10 biji cili padi - hiris
  • 1 btg cili merah- hiris
  • 5 biji bawang merah - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 10 ekor udang basah - nak letak udang kering or ikan bilis pun dah ok
  • 2 cawan santan - nak byk bole tambah
  • Garam dan gula
  • Minyak utk menumis
Cara2
  1. Tumis Bahan2 yg dihiris, segala bawang, cili sampai naik bau.
  2. Masukkan udang biarkan udang masak.
  3. Masukkan tempe
  4. Masukkan kacang panjang, kobis, fucuk dan suhun
  5. Biar kan sayur agak lembut, kemudian masukkan santan.
  6. Perasakan garam dan gula
  7. akhir sekali masukkan tauhu, biarkan kuah mendidih.
  8. Dah bole hidang


### Masakan ni terpulang pada selera masing2 samaada nak kuah byk atau sikit. sbb stgh org suka yg kering..sesetgh org suka berkuah..terpulang cuma perlu tambah dan kurangkan santan.

No comments:

Post a Comment