Kuih Cara Berlauk diantara kuih yg dibuat smlm, this is my pestime ler buat kuih cara nih..alhamdulillah jadi dan sedap...eeee perasan ke aku nih...hahahhah..ehh sedap ler betoi nih tak tipu..resepi ni amik kat Dapur Resepi Raidah..tp resepi asalnya Kuih Cara Manis tp aku buat cara berlauk mengunakan resepinya..mari jom kita tgk resepinya itu yer...seperti biasa lah kan CNP jer resepi nih..oooppps lupa pula..utk pengetahuan ler kan..lieza buat 1 adunan jer..tu pun jenuh nak ngabihkan dpt byk weiiii...sampai sahur pun bole mkn lg...almaklumler penduduk kat dlm umah ni brape kerat jer kan...
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum - lieza buat 1 cawan
3 cawan santan - lieza buat 11/2 cawan
2 biji telur - lieza guna 1 biji
sedikit air daun pandan/pewarna hijau - lieza guna pewarna kuning
secubit garam
gula secukupnya
Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis. - lieza skip
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul. - lieza terus letak warna kuning
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula/lauk daging ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
### utk cara berlauk selepas masuk lauk, tabur cili merah dan daun sup, kemudian baru ditutup
Bahan2 utk Lauk
1 Cawan Daging Hancur
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji bawang putih dipotong dadu
2 s/b serbuk kari.
Cili merah utk hiasan
Daun Sup utk hiasan
Cara2
2 cawan tepung gandum - lieza buat 1 cawan
3 cawan santan - lieza buat 11/2 cawan
2 biji telur - lieza guna 1 biji
sedikit air daun pandan/pewarna hijau - lieza guna pewarna kuning
secubit garam
gula secukupnya
Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis. - lieza skip
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul. - lieza terus letak warna kuning
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula/lauk daging ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
### utk cara berlauk selepas masuk lauk, tabur cili merah dan daun sup, kemudian baru ditutup
Bahan2 utk Lauk
1 Cawan Daging Hancur
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji bawang putih dipotong dadu
2 s/b serbuk kari.
Cili merah utk hiasan
Daun Sup utk hiasan
Cara2
- Tumis bawang besar dan putih, kemudian masuk rempah kari.biarkan sampai keluar minyak
- Masuk daging biar sampai masak dan perasakan garam gula.
salam lieza,
ReplyDeletekuih cara berlauk ni pun dah lama masuk list..
tapi apakan daya..banyak yg dah potong que..harus buatkan...tak ada campak sini dalam 10 ketul jadilah..hehe
Hi akak... kite blogger baru.. tadi kite share akak punye resepi.. mekasih sebab sudi share kat sini.. salam perkenalan.. :)
ReplyDelete