Thursday, August 26, 2010

Kerabu Taugeh


Kerabu Taugeh..hari ni kita makan kerabu pulak...tak yah tumis2 sayur pulakkan...sempoi jer juadah berbuka hari ni...sedap dimakan hingga menjilat pinggan..aishhh..buroknya pangai yer...ok la jom tgk resepi Kerabu Taugeh dari Sherry MyR ni mmg sedap sedap, lieza minta izin nakCNP resepi utk rujukan lieza yer.

  • Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 7 biji cili padi (dihiris)
  • Seinci belacan (dibakar)
  • Sedikit udang kering (rendam dulu)
  • 1 sudu teh lada hitam biji
  • 2 sudu makan air perahan lemon/limau
  • 1 sudu makan kerisik
  • Garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
  2. Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Hiris halus bawang merah & cili padi.
  4. Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
  5. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
  6. Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
  7. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
### lieza ada derhaka sikit pada resepi ni, utk taugeh tu lieza tak celur pun cuci dgn air masak, jer pas tu bahan2 campuran tu lieza tambah 2 s/b sos ikan serta hirisan daun limau purut.

No comments:

Post a Comment