IKAN GORENG BERSAMBAL ISTIMEWA by AlongRoz
- 3 ekor ikan
- garam
- serbuk kunyit
- utk sambal:
- 4 bj cili hijau
- 1 bj cili merah
- beberapa bj cili padi
- 1 btg serai
- 1/2 kuntum bunga kantan ~ k.nor ganti dgn daun limau purut - lieza pun letak daun limau
- 5 bj bawah merah
- 4 ulas bawang putih
- daun ketumbar ~ dihiris halusgaram
- tambahan oleh k.nor: -
- 2 sudu besar sos ikan - yg ni tak letak sbb takder
- sedikit gula
- 1 sudu besar perahan limau nipis
- Lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
- Goreng hingga garing dan ketepikan.
- Blend kesemua bahan2 utk sambal kecuali daun ketumbar dan garam.
- Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
- Goreng hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Padamkan api dan masukkan jus limau nipis.
- Kacau rata dan tuangkan sambal atas ikan yg dah siap digoreng.
No comments:
Post a Comment