Friday, May 10, 2013

Roti Nan Goreng




N3 tertunggak seterusnya ialah Roti Nan Goreng oleh Kak Fida MyR...mmg best resepi dari kak fida ni...rasa2 nak mkn roti nan bole le merajin kan diri  buat...senang jer dan amat mengenyangkan...enak dimakan begitu sahaja oleh anak2 Lieza....mkn dgn kari lagi la masukkkkk kan.....ok lah cer cer tgk resepi nya kat bawah ni yer.....

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 500 g tepung gandum/tepung roti (5 1/2 cwn rata) - diayak(akak gune tepung gandum)
  • 2 sk baking powder-diayak
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk garam
  • 150 ml air- (10 sb)
  • 3 sb susu manis
  • minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara


  1. Air dan susu manis dibancuh dan ketepikan dulu.
  2. Masukkan 4 bahan pertama di atas ke dalam sebuah mangkuk.Gaul dengan senduk hingga rata.
  3. Tuangkan air susu sedikit2 dan gaul hingga rata lagi dan dgn menggunakan tangan uli hingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Tutup doh dgn kain atau plastik dan dibiarkan 1/2 jam.
  4. Bahagi doh kepada 8 atau 10 bahagian dan canai membujur.Tabur tepung atas papan canai supaya doh tidak melekat.
  5. Panaskan secukup minyak masak di dalam kuali dan goreng doh yg telah dicanai sekeping2.
  6. Apabila doh mula timbul cepat2 balekkan supaya roti akan gelembung pada kedua2 belah.Goreng roti hingga keperangan.
  7. Angkat roti dan toskan diatas kertas serap minyak.
  8. Roti naan siap untuk disajikan dengan lauk pilihan dan sedap dimakan ketika pana

Thursday, May 9, 2013

Acar Ayam KakAsma


Assalammualaikum w.b.t semua...

Hari ni Lieza post N3 tergendala yg nak di post tp tak terpost post jd lah postpone...gitewwww...
Lauk Acar Ayam sungguh enak dimakan dgn nasi putih atau apa2 nasi jer lah yg rasa sedap di tekak masing2 yer(lieza mkn dgn nasi minyak).. jgn korang makan dengan beras ker udah le kan kan kan..hehehehe
Resepi di kongsi oleh Sajian Selera KakAsma , terima kasih buat Kas Asma yer...lieza nak share juga resepi yg marbeles ni disini..

ACAR AYAM GORENG
Source dari Sajian Selera KakAsma

Bahan2 yang diperlukan:

  • 1/2 ekor ayam(kalau boleh ambil isi ajer)
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1" halia dihiris batang mancis
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit biji sawi
  • 6 biji bawang merah}
  • 5 biji bawang putih }Biarkan sebiji sebiji
  • 1 biji lada merah buang biji dalam nya}
  • 1 biji lada hijau buang biji dalamnya}hiris panjang
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar cuka
  • garam,gula,perasa
  •  
Bahan dihiris panjang
  • 1 biji timun dan karot( direndam dengan sedikit air kapur bagi merangupkan nya)

Caranya:
  1. Ayam dipotong kecil kecil,bersihkan kemudian lumurkan dengan kunyit dan garam dan goreng garing.dah siap ketepikan
  2. bahan bertanda* dikisar halus dan campurkan dengan cili giling.
  3. Panaskan minyak  masukkan halia yang dihiris tadi.kacau sebentar,kemudian masukkan bahan kisar dan cili giling.kacau hingga naik minyak.
  4. Kemudian masukkan tomato sos,gula garam dan perasa,ayam goreng,bawang merah dan putih biji,lada merah dan hijau yang dipotong dan biji sawi..
  5. masukkan cuka..kacau rata,kalau kering boleh tambahkan sedikit air..
  6. Akhir sekali masukkan timun dan karot tadi..Biarkan sebentar.
  7. Kacau rata.matikan api dan boleh lah dihidang kan.
Lauk ini enak kalau dimakan dengan ikan kering juga... 
Disaat lieza baru post resepi Acar Ayam ni..sebenarnya dah berkali juga lieza buat...cuma tak ambik gambo jer....