Wednesday, April 27, 2011

Muaz 1 Tahun 3 Bulan


Warm up warm up sikit...sebelum N3 yg seterusnya...tp n3 tak bergambar la yer..sajer nak try guna phone jer ni..mlm mlm gini tgk line tak semput jer..pastu mata pun tak ngantuk..nak cuba ler bern3 simple2 jer..

Semoga teman2 sekalian sihat2 jer..rindu nak BW..buat masa ni masih bole jeling2 tepi tingkap jer lg..

Berbalik pd title tu la kan...gini ler ceritanya.. budak si muaz ni baru jer pandai berjalan bila genap setahun 3 bulan..lamat sikit dari kakak2 nya..skrg ni dok terkedek mcm itik pulang petang...tp rajin betul dia berlatih sejak pandai melangkah ni..alhamdulillah lah kan..lama betul tunggu muaz ni nak pandai jln..perkara lain yg muaz dah pandai buat masukkan badan kat grill pintu, separuh badan dah terkeluar...tinggal lagi kepala jer tak muat...nasib ler ibu nampak..aduyaiiii....hmmm satu lagimuaz suka tgk ben10... kalau die dgr intro lagu ben10 dari bilik dia akan cpt2 keluar sambil menyebut "ten...ten"...makin membesa mcm kerenah dah nampak...tapi biasa lahkan bila budak kecil yg tgh growing up ni..mcm2 nak cuba..tunggu jer lah apa lg yg dia buat selepas ni kan..walau apa pun suka... gembira.. terharu tgk anak2 membesar depan mata...org kata pengalaman itu takkan berulang..jadi jgnlah sia siakan peluang itu.

Monday, April 18, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Jom try cuba test kek nih...perghhh mmg sedap weiiii...terasa coklatnya...nyaman lembut..mmg moisttttt.....jom tgk resepi yg lieza copy pes dari K.Nor SecubitGaram....terima kasih dayang jack utk resepinya ini...dan juga terima kasih k.nor kerna tak sia sia buat promosi tentang kesedapan kek ini...muahhhh...


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

** K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.

Saturday, April 16, 2011

Rojak Tepung Hana - N3 Tertunda

Rojak Tepung Hana Kuantan...dah tukor dari Japan ke Kuantan...sedap sedap sedap lieza suker Hana...lieza nak share resepi kat sini lak yer...

Rojak Tepung
Sumber dari :
Hanamemories
Bahan-bahan


UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

Friday, April 15, 2011

Sambal Tempoyak Udang - N3 Tertunda

Sambal tempoyak Udang ni...mmg biasa lieza buat...ada org letak juga santan tp tak letak pun ok juga...buat pedas2..perghhhh...

Bahan bahan
  • Cili Api Secukupnya*
  • Cili Hijau*
  • 1 biji Bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • Udang secukupnya
  • 3 s/b tempoyak
  • Minyak utk menumis
Cara cara
  1. Hiris bahan yg bertanda *
  2. kemudian tumis semua bahan2 yg dihiris sehingga layu
  3. Masukkan tempoyak, kacau
  4. Masukkan Udang dan masukkan sedikit air...
  5. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
  6. Siappp...

Wednesday, April 13, 2011

Broadband Outstation Lagi


Assalammualaikum semua...

Seperti yg tertera diatas...broadband ni akan ber outstaion bermula esok sehingga lah 28 April nanti....dgn itu dapur lieza akan berehat seketika...sehingga kita jumpa lagi...insyaallah akan kembali bersiaran nanti..muaahhhhhhh.


zwani.com myspace graphic comments

Nasi Kuning K.Nor Lagi dan Lagi..

Buat lagi Nasi Kuning K.Nor Style ni...senang dan sedap...maka berlakulah ulangannya....nasi kuning ni lieza gandingkan pulak dgn lauk kurma ayam dan pajeri nenas td....heheheh bole jer kan K.Nor..tp mmg sedap ler Nasi Kuning nih...very2 lite jer kata incik asben...die pun suka benor k.nor...tu yg lieza lagi semangat nak buat tu..apapun lieza copy lagi ler resepi nih yer...mmg pernah lieza dah buat DULU..tapi tu la kan tgh rajin nak copykan lg...jommmm..

NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.

Pajeri Nenas Tanpa Santan


Nak abihkan stok nenas hari ni masak pajeri nenas lagi.....suka juga masak Pajeri mcm ni...pedas2 berapi...tak letak santan pun...byk kali dah lieza buat..tp takpelah..lieza tgh rajin nak copykan resepinya...jom layannnnn

Bahan2:-
  • 2 biji nenas yg kecil - di potong kecil
  • 5 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inchi halia
  • 1 senduk cili kisar (kalau tak mau pedas dikurang kan)
  • 1 s/b udang kering
  • 2 keping bunga lawang
  • 1 inchi kayu manis
  • 3 s/b kerisik
  • 5 s/b minyak utk menumis (agak2 ler)
  • Sedikit garam dan gula
  • serbuk perisa - jika suka

Cara-cara :-

  1. Blend kan segala bawang, halia n udang kering
  2. Tumiskan bahan yg di blend dan cili kisar serta masukkan sekali bunga lawan n kulit kayu manis. Tumis samapi naik bau.
  3. Masuk kan nenas biar kan ia layu sebentar.
  4. Masukan kerisik, garam, gula n serbuk perisa
  5. Biarkan sampai naik minyak..pastu bole ler di hidang yer.
  6. Selamat ler mencuba.

Kurma Ayam Daun Kunyit

Hari ni lieza buat Kurma Ayam..tapi kali ni letak daun kunyit....cuba cari kelainan masakan kurma ni bila satu hari ternampak K.Nor Secubit Garam ada post menu nih...sedap juga ler k.nor..wangiiiiii....tapikan...tak nampok daun kunyitnya ler...dah tenggelam..pueh lieza cari kat dlm..betapa dah layu layat si daun kunyit nih...lieza minta ijin nak copy resepi yer k.nor sekadar utk rujukan yg lieza pernah masak gini....dan memanjang manjangkan resepi yg mudah nih...

KURMA AYAM DAUN KUNYIT
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1/2 ekor ayam ~ dipotong
1 labu bawang besar ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus/pjg
1 paket rempah kurma Adabi ~ bancuh dgn sedikit air panas utk jdkan pes
4 cawan santan (sederhana pekat)
2 bj ubi kentang ~ dipotong
1 bj tomato ~ dipotong 8
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
1 bj cili merah ~ dibelah 2 tp tak putus
garam dan gula (jika suka)
minyak

Panaskan minyak dan masukkan bawang besar.
Goreng hingga bawang kekuningan dan masukkan bawang putih dan halia.
Goreng lg hingga wangi.
Masukkan pes rempah kurma, kacau2 dan biarkan hingga pecah minyak dan masukkan ayam.
Gaul ayam hingga mesra/sebati dgn rempah dan biarkan seketika (boleh dimasukkan sedikit air jika rempah terlalu pekat).
Bila ayam dah bertukar warna, masukkan santan dan ubi kentang (gunakan api sederhana jer)
Masak hingga mendidih dan jangan lupa utk mengacau supaya santan tak naik kepala.
Masukkan tomato, garam dan sedikit gula.
Bila ayam dan ubi kentang dah empuk, masukkan daun kunyit dan cili merah.
Kacau dan biarkan sekejap, boleh lah dipadamkan api.
Sedia utk dihidangkan.


*kalau kuah agak pekat, boleh lah dimasukkan sedikit air panas dan masak utk seketika lg.

Tuesday, April 12, 2011

Award dari Izah Pencinta Muffin

Hari ni takder N3 masakan lah yer..cuma dok collect kad/award jer....award kali ni diberi oleh Izah yg Muffin Lover tu....takpun Pumpkin Lover...mcm2 menu dari Labu kat dapur si Izah..kalau tak caya acu cuba pegi korek2 kat Dapur Izah Muffin Lover ni...apapun Izah terima kasih diatas pemberian award nih yer...akan kusimpan sampai bebila...hehehe

Happy 1st Anniversary to Our Journey Begins Nieza


Maaf yer Nieza akak terlambat dan ketinggalan...tapi masih sempat lg utk akak mengucapkan Happy 1st Anniversary utk blog Nieza...dengan itu terimalah kad yg tak seberapa ini sebagai tanda kenang kenangan dari akak...semoga persahabatan kita dialam maya ini akan terus berkekalan dan akak berharap Our Journey Begins akan terus dan kekal bersiaran dikalangan blogger2 yg lain...tahniah sekali lagi utk Our Journey Begins

Terima Kasih Nieza...akak ambik kad ni sebagai tanda persahabatan yg ikhlas..

Friday, April 8, 2011

Donat HaSue lagiiii..

Udah lamanya lieza tak mendonat sejak Muaz takder dlm perut lagi sampai ler Muaz dah setahun baru ler nak buat, entah apa entah hari ni mood mendonat tetiba dtg...tp idok ler donat berkentang maupun berlabu...ada ada mood pun tp ada sedikit kemalasan juga tu...donat ni lieza pernah buat juga Dulu...guna resepi HaSue yg mudah..cepat dan yg penting gebussssssss sedappppppp.....yg beshnya donat ni tak perlu perap ke hapa..pas uli uli...bentuk bentuk teriuhhh goreng....mmg sesuai utk Ibu yg anaknya asik nak bergayut kat kaki jer..hukhukhuk...

Resepi Donat ni lieza buat separuh dari resepi asal yer...jom ler tgk sekali lg resepinya yer..Sue akak nak copypes dari MyR yer...thanks HaSue..

Donat
Sumber : HaSue MyR

Bahan2
  • 500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok)- lieza buat separuh 2 cawan tepung gandum
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)- lieza guan separuh
  • 50g Marjerin - 2 sudu besar
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)- maintain
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir - 1 sudu jer
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa] - Lieza guna 1 sudubesar susu tepung
  • 1 Biji Telur- maintain
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara

  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

Sambal Telur Puyuh

Nampaknya makan telur puyoh jer laaa.....telur ayam dah ada yg palsu..hehehehehe...disaat nak mengepost N3 telur puyuh ni...ternampak menu yg sama kat umah Kak Ummie Home Sweet Home..kebetulan pulak lauk kita ni sama semalam...mcm janji pulak yer...hehehe...tp ni layan gambo jer ler dulu eekkkkk...nanti lieza rajin lieza letak resepinya...senang jer...tp kalau nak tgk resepi sambal telur puyuh bole jer pegi kat umah Kak Ummie Kuantan yer..kat umahnya pun ada...aci tak Kak Ummie?

Award Dari Awek Cun - Tun Telani

Hari ni kan dapat award dari Tun Telani yg berada di Bintulu Sarawak...terima kasih byk2 yer Tun sbb ingat kat akak yer...hehehehe...aci tak Tun akak tepek dulu award ni yer...nak bagi award kat kengkawan lain pun...semua dah dpt..hukhukhuk...
Kalau sesiapa nak kenal tuan empunya yg bernama Tun Telani ni jom pegi rumah Tun kat Bawah nihhh....klik jer yer...
Pstttt Tun akak ikut syarat pertama dulu yer...heheheh

1. Kena pos balik linking kepada orang yang memberi award ini... http://qurrataaayun.blogspot.com/

Terima kasih Tun....muahhhhhhhh

Thursday, April 7, 2011

Jemput Pisang jer lerrrr...senanggggg.

Rasa mcm tingin nak buat bingka pisang atau talam pisang..kek dan apam...tapiii nanti sapa yg nak makan....anak2 tak gemar...bapa anak pun lg ler tak minat...at last lieza buat jer ler jemput pisang utk mengabihkan pisang yg hampir luput dimamah usia...hehehehe
As usual lieza suka guna resepi dari Meow MyR nih...mmg slalu buat ikut cara dan resepinya itu...sedappppp..tekstur yg lembut...pernah dah lieza buat DULU tp takpe lieza tgh rajin nak copy semula...

Bahan- bahan:
  • 5-6 biji pisang berangan pisang lain pun boleh
  • 1/2 cawan gula(kalau nak manis tambahlah gula lagi :) )
  • 1 cawan tepung - bergantung atas besarnya pisang..(agak2 bila bancuh tepung tu jadi pekat dan tak cair oklah..mcm wat jemput pisang)
  • 1 1/2 sudu kecil bikarbonat soda
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara
satukan kesemua bahan di atas kecuali minyak lah ia.. dan perapkan selama 15-20 minit
selepas 20 minit tu sediakan kuali dan panaskan minyak utk menggoreng.. Gorenglah wat cam jemput2 tu sampai habissss...
sedia untuk dimakan.. sarapan atau waktu petang.. nyamnyam
Selamat mencuba... :)


Wednesday, April 6, 2011

Hati/Pedal Ayam Goreng Cili Kering

Baru hari tu tgk resepi ni kat dapur K.Nor Secubit Garam..pas tu dok terpk lama sudah tak masak hati ayam nih...tup tup tup weekend hari tu Mr. Hubby beli Hati Ayam...mcm tau2 jer tau...bila dah beli hati ayam tu...dah terpk nak masak style yg mcm K.Nor buat tu..hmmm apa lagi hari ni lieza masak ler...respon dari Mr. Hubby sedap katanya...kena tanya die ler sbb tukang masak tak makan hati ayam maupun hati lembu...nape yer...entah ler...jadi dgn ini kan K.Nor lieza nak copy dan nak share juga kat sini yer...terima kasih yer K.Nor..asben lieza suka menu nih...

HATI/PEDAL AYAM GORENG CILI KERING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
7 - 9 ketul hati/pedal ayam
air secukupnya
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihirs
1/2in halia ~ dihiris
9 biji cili kering ~ dihiris
2 tangkai daun kari
2 sudu besar kicap
sedikit garam
sedikit gula ~ jika suka
minyak

Cara:
Rebus hati ayam hingga masak. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bahan2 yg dihiris.
Goreng hingga wangi dan masukkan daun kari.
Masukkan kicap, garam dan sedikit gula (utk mengimbangkan rasa masakan)
Masukkan juga sedikit air. Kacau.
Goreng hingga sedikit kering,padamkan api dan hidangkan panas2.

Acar Terung Bakar

Rajin sungguh hari ni...byk menu hehehehe...kali nih terung ni lieza buat Acar pulak...ternampak resepi ni kat MyR dari Mrs RJ1976..kebetulan ada lg terung 2 btg yg dah hampir layu layat kat freeze tu...jadi beracar ler pulak terung ni...sedap sedap sedap bole terima ditekak kami...letak cili padi sebanyak yg mungkin...perghhhh...meh ler kita tgk resepi nya yer...lieza minta izin nak copy...thanks pada penyumbang resepi.

Bahan-bahan ( utk 3 orang makan )

  • 1 Biji terung
  • 1 biji tomato
  • 1 biji bawang merah
  • 4 biji cilipadi (klu mau pedas lg,blh tambah)
  • 3 biji belimbing buluh- tak letak sbb takder stok
  • sedikit air asam jawa
  • garam, gula & perasa

Cara-cara

  1. Mula2 bakar terung hingga masak, pastu buang kulit & cincang. Boleh jugak hiris terung bulat2 pastu panggang diatas pan, terbalik2kan sampai masak pastu cincang.
  2. Cincang tomato, bawang merah, belimbing buluh & cilipadi.
  3. Masukkan air asam jawa, garam, gula & perasa. boleh jgak tambah air sedikit.
  4. Masukkan terung bakar yg telah dicincang tadi, gaul semua bahan. rasa mana2 yg kurang, klu kurang masam tmbh asam jawa @ air limau @ perahkan limau kasturi.

Sambal Kicap Tempe + Ikan Bilis


Selain Pajeri Nenas hari ni juga lieza masak tempe style mcm mencarisakinah MyR ni Sambal Kicap Tempe dan Ikan Bilis....jom tgk resepinya yg lieza copypes ni yer...

Bahan-bahan

  • 1 peket tempe (boleh beli kat pasaraya)
  • 1 mangkuk ikan bilis yg dah dibersihkan
  • 4 ulas cili..kalau suka pedas boleh tambah lagi - lieza letak segenggan cili padi..
  • sebiji bawang besar, potong bulat..saya guna bawang shallot sbb bawang besar dah abis
  • kicap manis..aku guna kicap lemak manis jalen

Cara-cara

  1. goreng tempe dulu sampai kekuningan atau garing
  2. goreng ikan bilis pulak sampai garing..pastikan api jgn besar sangat nanti hangus xsedap... biar api kecil tapi selalu kacau dan balik-balikkan
  3. tumis bawang sampai layu dan terus masukkan cili...then masukkan tempe dan ikan bilis...
  4. kecilkan api, tuang kicap sesuka hati..kalau suka banyak letak banyak =)...
  5. kacau2 biar sebati dengan kicap

Pajeri Nenas


Pajeri nenas lagiiiiii....aishhhh...tp dah mmg kami laki bini nih suker makan nak wat camner...buat jer lahhhh...even 10 kali pun tak jemu....buat kali nih diatas permintaan Mr. Hubby...lieza masak ler seperiuk...tu pun ambik gambo pajeri nenas ni masih dlm periuk juga...tu yg nampak karam jer nenas2 tu..hehehhe...org kata malasssss sudahhhh...nak tgk resepi boleh klik SINI utk tepekan yg terdahulu yer...

Udang Lemak Jintan Againnnnnnn + Bayam Tumis Air

Lagi sekali lieza masak menu ni...mmg sedap sedap dan sedap...kesekian kalinya terima kasih lagi buat Kak Ummie Home Sweet Home yg sudi berkongsi resepi nih...cop cop cop...menu ni lieza masak semalam yer dah habis dah pun...org jawa kata "wes entek"...hehehehe...jom layan resepinya nih..mmg dah pernah lieza tepek DULU tp takpe ler kalau sesapa maleh nak klik klik..bole tgk jer kat bawah ni yer.....tapi cumanya kali ni lieza tak letak belimbing buloh sbb takder stok...so lieza gantikan tomato jer...

UDANG GALAH LEMAK JINTAN
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1/4 bj nanas muda ~ k.nor guna 7 bj belimbing buluh
sedikit minyak masak
2 cawan santan cair
4 ekor udang galah/udang besar ~ k.nor guna udang biasa - lieza pun guna udang biasa
sedikit garam
1 cawan pati santan
4 bj cili padi ~ dibelah dua
6 biji cili merah ~ dibelah

Bahan ditumbuk halus:
2 sudu teh jintan manis
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm kunyit hidup

Cara2:
Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
Angkat dan hidang.


Dan ni pulak utk sayurnya lieza masak Bayam tumis air...campak2 jer...letak cili..segala bawang..ikan bilis..tumissssss...masuk sayur...letak air....siappppp....

Friday, April 1, 2011

Dlm Fererro Rocher Ada Siputttttt? Ohhh Tidak...

Haaaaaa..mesti gempak N3 ni kan...tp tak ler segempak mana...lawak tu ada ler....isshhh tp betul ker dalam Fererro Rocher tu ada siput??? haaaa nak tau citenya??


Tersebutlah kisah Si Eryna nih...tgk Kakaknya makan coklat ni, die pun nak...tp sebenarnya Eryna ni bukan ler suka benor coklat ni..kalau dia makan pun hanyalah salutan pertama coklat tu jer..yg ada coklat berkacang tu..selebihnya die akan letak jer atas meja tergolek golek...entah mcm mana hari ni die termakan sampai ler salutan yg kedua coklat ni yg crunchy2 tu mcm wafer tu..tiba2 Eryna dok jerit..."Ibuuuuuuu ada Siputttttttt...adik tak nak...."sambil menangis dan sambil menhulurkan coklat tu....si Ibu pun terkejut ler juga....."Mananya siputttt????? Ni haaaaaaa....tgk gambo kat bawah ni...


Haaaaa yg salutan coklat ni ler die katanya siputttttt....aduhhhhh..nak tergolek2 Ibu ketawa...pas tu Ibu dok sakat lagi sambil menghulurkan coklat tu kat Eryna..ketakutan si Eryna nih...sambil menjerit adik tak nak lagi coklat siput nihhh...huahuahuahuahua...aisssshhh tp kan ada rupa siput pun iyer kan...hmmm tak tau ler...yg herannya die pernah tgk siput ker? hentam saja ler Eryna..pas ni nampaknya si kakak jer ler yg pulun sesorang coklat nih...hahahahaha..