Monday, January 31, 2011

Chocolate Bottom Banana Square

Alahhhhaaaiii......mmg panjang nama kek ni kan....tp yg pasti CBBS ni mmg sedap..anak2 lieza suker pulak makan CBBS ni...moist rasanya...tp lieza buat agak tebal sikit sbb loyangnya kecil dari yg sepatutnya....pas tu lieza tak letak kekacang bagai..mahu pun cekelat chip tu..nanti bebudak ni dok pilih2 buang...haru jer nanti bersepah2...siapa yg susah akakkkkkk jugaaa...memandangkan lieza dah naik lemau tgk pisang tu yg dah tak terusik..apa lagi projek pun jalan ler dgn jayanya...lieza guna pisang berangan...mesti ler berangan pas ni...


Eh..bukan kek ler tp brownies ..silap lak...CBBS ni dah ramai org mencuba rata2 mengatakan sedap dan sedap..pertama kalinya lieza tgk kat umah K.Nor Secubit garam....pas tu jejalan lagi umah Izah yg Muffin Lover tu...pas tu gi pulak bertandang kat umah Cikgu Hana jepun tu...uishhhh mcm2 rupa brownies CBBS ni mengikut kekretifan meraka....mmg tgk mengiurkan...kalau tak percaya korang pegi ler lawat dapur dorang..klik jer kat bawah ni....

K.Nor Secubit Garam


Izah Muffin Lover


Hana a.k.a Hanamemories a.k.a Cikgu Hana


Ok la jom ler kita tgk resepinya ni....yg lieza copy dari umah hana...pssssttt Cikgu Hana dah translit kan ke dlm bahasa Jawa....ehhh bukan bahasa melayu.....sbb resepi asal dlm bahasa omputih...dan juga resepi hasil sumbangan..kiranya tuan punya resepi ler...dari Rima. Thanks for sharing this marbeles recipe..thanks juga utk blogger2 yg dah cuba dan share resepi ni kat dapur memasing...muahhhhh...

(psstttt gambo tu tak brape cun sbb panas2 lagi lieza dah potong...sbb bebudak ni dah tak sabau sgt...)

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko - hana buh 2sb je
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs - lieza tak letak
Cara-cara
  • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
  • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs.
  • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square.

Ayam Phat Phet

Hari ni masak menu Ayam pulak...ayam apa???? Ayam Phat Pet...memandangkan kat umah ada serai, daun limau purut yg rimbun serta kunyit yg masih bernyawa kat blakang umah tu...jadi takder hal utk lieza try resepi ni yg menggunakan bahan2 tersebut....

Kenapa namanya Ayam Phat Pet..hmm lieza pun tak tau..hehehehe...kata Mr. Hubby cam bunyi FunFair jer...itu kata dielah kan...hahahahaha...apa pun namanya menu ni mmg sedap laaa...di anak tekak lieza dan Mr. Hubby...menu ala2 Thai gitu...haaaa...resepi ni lieza amik kat MyResepi....hasil sumbangan Ms Widad...thanks for sharing...lieza nak copy pula utk rujukan lieza dan pada sesapa yg belum try bole ler cuba yer....


Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • Bahan A (Blend)
  • 5 biji cili padi
  • 2 hiris halia
  • kunyit hidup
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • Bahan B
  • 3 keping ayam mentah dipotong dadu
  • 1 batang serai
  • 1 asam keping
  • 4 helai daun limau purut
  • sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

  1. Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
  2. Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
  3. Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...

### Lieza tambah hirisan cili padi dan cili merah/hijau

Bakar Membakar..

Hmmm...amende tu bakar membakar tu...bakar mercun??hehehhe idok ler....sebenarnya ini ler aktiviti semalam...bakar membakar ikan kembung...sosej.. tu jer...mkn bersama2 bekas pelajar Mr. Hubby yg kini dah jadi tenaga pengajar pulak ...tak ler ramai 2 3 org jer...yg dok bujang2 tu...kebetulan tak kemana2 pun ujung minggu baru ni..lepak2 jer kat umah sambil bakar membakar....











...kalau sesapa yg dok berkenan yg tukang bakar ikan tu bole calling2 yer..single n available...ahakkkksss...Farhan namanya...

Friday, January 28, 2011

Sotong Beriani Masam Manis


Mimpi apakah hari ni ghajenn bebenor sampai 2 lauk....uishhh tapi semestinya apa2 yang kita masak mesti la utk laki kita juga kan...kan..kan..lauk ke 2 hari ni Sotong Beriani Masam Manis...kali pertama pandang..terpesona dgn hasil masakan K.Nor Secubit Garam...pas tu gi blog walking kat umah Rabiatun - Pautan Kasih pun ada..lagi ler semangat yg dah lama terpesong tu kian membara dan teruihh bersemangat...kuikuikui..tak rugi try tauuu....sedappp...resepi asal ni dari CMG...Tiffin Biru tu...kenaiiikannnn...apa pun K.Nor lieza nak copy resepinya yer....

SOTONG BERIANI MASAM MANIS resipi: CMGebu
sumber: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 ekor sotong saiz sederhana
1 1/2 camca besar rempah beriani mix "Maggi"
1/2 biji red capsicum, didadu
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih hiris halus
1 camca besar sos lada hitam
1 1/2 camca besar sos cili thai
Sedikit garam, jika perlu
1/4 cawan air
Hirisan daun bawang, sebagai hiasan
Bawang goreng, sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Sotong dibersihkan, buang kulitnya, dawat, muncung dan juga mata. Badan sotong dikelar2 tapi tak putus, buat hingga siap, cuci dan toskan (tak payah kerat kecil2). Gaul dengan rempah beriani mix "maggi", ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos lada hitam dan sos cili, kacau rata dan masukkan red/green/yellow capsicum tadi, kacau rata.
Masuk sotong dan gaul rata, tuang air dan masak hingga kuah pekat, rasa dan jika perlu boleh tambah garam. Bila pekat, angkat dan alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng...Hidangkan segera..

* K.Nor tambah daun kari, hirisan cili padi dan perahan limau nipis
** sotong tu K.Nor goreng dulu sekejap( selepas dah gaul dgn rempah), biar keluar air dulu dan ketepikan.
*** air tu digunakan balik dan tak perlu lagi tambah air lain.

Utk resepi ni...lieza juga letak perahan air limau nipis...pergghh sedapppp..

Ikan Bawang Putih


Salah satu menu hari Ikan Bawang Putih...kalau Kak Ayu Singapore guna ikan talapia...sampai ke Deco Choco Yani Myr guna ikan Bawal...sampai ke lieza tukaq ikan selayang teruihhhh..hmmm yummy yummy lauk ni...mkn dgn nasi putih jer pun sodapppp...

Yani..akak minta ijin copy resepi dari umah Yani yer...Jom layannnnnn...

Ingredients:-
  • 1 ekor ikan tilapia ( Saya guna ikan bawal) - Lieza guna ikan selayang

Ingredients Untuk Sos:-
  • Minyak untuk menumis
  • 5 cili merah dihiris asar- Ayu gunakan 1 aje -sama dgn kak Ayu.
  • 2 sudu besar bawang putih kisar
  • 20 ulas cili padi dikisar kasar ( sy kisar 10 biji cili padi + 3 biji cili merah)
  • segenggam daun selasih-(Ayu tak letak sebab tak ada)- lieza pun tak letak
  • 2 helai daun limau perut
  • 1 cawan air jarang
  • sedikit kicap hitam
  • sedikit sos ikan Thai
  • gula secukup rasa
  • 1 sudu besar jus limau nipis ( tambah sendiri bg ada rasa masam2 sket)

Method:-Besihkan ikan, kemudian bilas dengan air garam dan lumurkan dengan sedikit tepung jagung (Ayu lumurkan dengan sedikit garam, sy guna tepung serbaguna) dan goreng hingga garing dengan minyak yang secukupnya. Kemudian angkat ikan dan letakkan dalam pinggan panjang yang dalam sedikit untuk disiram dengan sosnya.

Method Untuk sos:-
Tumis bawang putih hingga layu, masukkan cili padi, air kicap hitam, sos ikan, gula, daun selasih dan daun limau perut. Biarkan ia mendidih, Masukkan cili merah. Sos ini rasanya mestilah pedas, manis, lemak dan sedap. Matikan api. Curahkan sos ini diatas ikan yang siap digoreng tadi. Hidangkan dengan nasi ayam.(lieza mkn dgn nasi putih)
Sources:-From Sakina Oylao Abdullah@Resipi Pesta Perut

Tuesday, January 25, 2011

Happy 1st Besday Muaz

N3 yg tertungggak...memandangkan tarikh lahir Muaz 25 Januari...jadi N3 ni masih di 25hb juga yer..walaupun terlambat nak masukkan N3 ni.....hari ni genap ler Muaz 1 tahun.

Happy 1st Birthday Buat Muaz...the only only only one Hero!!!!



Sebenarnya takder plan sgt nak beli kek besday buat Muaz...tapi dah rezeki Muaz...ada org hadiahkan dia kek besday...thank you so much Unlce Muzani...jgn luper yer next year punya kek pulak..hahahahah..dan juga rezeki Eryna...memandangkan mereka berdua di lahirkan dalam bulan Januari.


Muaz selepas setahun....
Sekarang Muaz dah setahun..belum lagi pandai berjalan...gigi dah 8 batang 4 atas dan 4 bawah...geraham pun tunggu masa nak kluar...utk setahun Muaz kena IMUNISASI MMR...uishh teriak juga ler biler jarum masuk kat lengan..sampai ayah terpaksa pegang tangan Muaz sbbnya Muaz kuat betul meronta...huhhh kuat hero Ibu sorang ni...sampai Ibu tak kuat pegang sesorang...
Panjat memanjat dah semestinya la kan..tp kalau dah panjat masih belum tau nak turun..hahahaha...Muaz dah pandai minum guna straw...suker tgk die minum pakai straw..tp minum air masak jer laaa...sbb Muaz masih full breastfeed...alhamdulillah bekalan masih byk lagi utk Muaz...



Muaz setahun yang lalu......

Sotong dan Udang Bersos Plum


Wahhhhh...meriah sungguh yer....sebenanrnya menu dah berminggu buat dan selama tu dah berkali2 lieza buat...tp kan tak sempat nak berN3 tetiba Pak Lappy ni kena masuk wad....sbb apa???? hmmm nak tau...si Muaz tepuk punya ler kuat sampaikan ada benda yg longgar..tetiba skrin terus gelapppp gulitaaaaa....masuk ler wad tp alhamdulillah bukan wad kecemasan...hehehe...

Berbalik pada citer menu ni kan...mmg sedap wooooo...sehingga menjilat jaliiiii....kalau K.nor buat memula Udang pas tu Sotong...sampai kat lieza campur kan teruihhhhh...udang dan sotong...sedappppp marbeles resepi ni....dgn tak berapa malu ler kan lieza copy ler resepi ni dari dapur K.Nor Secubit Garam yg resepi asal dari blog CMG.


UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.


#### Utk resepi ni lieza juga tambah cili padi nak bagi pedas...tak letak btg leek takder stok..letak cili besar jer merah dan hijau..

Thursday, January 6, 2011

Happy 3rd Besday Eryna!



Eryna 2 tahun


Eryna 1 tahun


Eryna 2 hari

Eryna beberapa jam dilahirkan


"Happy 3rd Besday buat Eryna"...on 6th January 2011...hari ni genap umur Eryna 3 tahun.