Tuesday, November 30, 2010

Muaz 10 Bulan

Salam semuaaaa.......ehhhh...byk pula n3 si Muaz ni yer...takpelah kan...kot kot ada yg rasa dah mual , bosan takpun menyampah nak tgk tu...tak yah ler tgk...kalu buka The Story Will Never End ni tutup jer le mata yer..huahuahua...

Sebenarnya agak lama juga tuan rumah ni tak main masak2...cuma maasak lauk yg berulang2 jer pastu masak bodo2 jer..asal2 kenyang udahhhhh...bila tgh rajin nak menjengah takpun mencari idea masakan...line connection pulak tak ok...mood terus downnnnn...merajuk ler konon...aiishh..dah tua2 bangka dok majuk2 lak yer...

Baiklah...berdasarkan photo2 dibawah ini...(cewahhh ayat soklan SPM nih)...pelik lak bunyinya...gini ler...

Sekarang Muaz dah berganjak kepada 10 bulan....yehaaaa....dah pandai apa????? wahhh skrg Muaz semakin ligat...asal ada tempat berpijak jer, sampai ler dia dok bertenggek atas sofa...sekarang Ibu tak bole tinggal Muaz sendirian tanpa duduk kan Muaz di walker..nanti Muaz berdiri2 sambil melepaskan tangan...perasan yg die dah kuat utk berdiri sendiri...uishhhh...takpun nanti akan terlentang kat lantai...aduhhhh...tak bole jadi nih...duduk dlam walker pun risau juga jika tanpa pemerhatian...Muaz suka keluarkan hampir separuh badannya utk mengambil sesuatu di lantai...camner tu???? kalau tertonggeng dan terkeluar dari walker??? sapa yg sakit kan..Muaz juga kan...aduuuuuhhhh...sampai Ibu pun mandi tak basah dok risau...hukhukhuk...setiap kalai nak mandi atau apa sahaja aktiviti nak ke toilet Ibu kena bawa Muaz dok depan bilik air...teman kan Ibu sekali...amikkk koooo...rasakan.

Setakat ni gigi taring Muaz dah mula nak keluar...air liur dok leleh merata2...gigit sana gigit sini...pas tukan...Muaz dah bertambah hensem..hehehhe...(perasan sungguh) tak caya??? tgk ler gambar sayaaaaa ni....wakakakakakakka....




Hensem tak saya????????

Friday, November 19, 2010

Haissshhhhh...Buat Apa Tuuuuuuuuu????

Muazzzzzzz....apa buat tu kat bawah kerusi tu....adehhhhh....Ibu dan Ayah tgh sibuk mengenyangkan perut...Muaz dok sibuk main pondok2 dan sapu sawang bawah kerusi tu dgn rambut dieeee...hehehehhe.....Muaz Muaz...

Bukan senang sejarah berulang kan...so Ibu cepat2 cari kamera nak snap gelagat Muaz nih...esok2 die tgk mesti tak percaya yg die bole muat bawah kerusi nih...psssttt tu kaki ayah sedang menikmati makan tgh hari tadi...hukhukhuk...

Tgk lah tu...rambut die penuh dgn habuk sawang bagai...(nampak benor kerusi nih tak pernah bersapu yer)..takpelah Muaz tolong Ibu sapu sawang yer.....nanti Ibu upah susu.

Laksam


Adehhhhhh dehhh...berpoloh2 makcik dok godam nak buat laksam nih......uishhhhh...nasib ler Muaz dah puehhhh tidooooo...kalau tidak...tak sempat ler siap laksam nih...psstttt tp ini laksam semalam punya cite yer....hari ni kuahnya ada lagi...so lieza memalaska diri dgn hanya merebus Fetuchini jer...sedap jugakkkk....nak p beli laksa putih maleh ler pulak kan...jom tgk layan resepi nya dulu yer...lieza copy resepi hasil sumbangan Yani MyR thanks buat yani for sharing resepi nih...next time bole buat lg...mmg suka dgn laksam...buat sendiri puas hati....dpt byk sikit...biasa kalau beli...alahaiiii...org kata tak sempat nak melekat kat celah gigi dah abihhhh...hukhuk

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
### bahan2 ulam lieza letak daun kesum, kacang panjang dan bunga kantan sikit...apa yg ada jer lieza letak..


Somtam - Yam Ma Muang


Ishhh apa kebenda tu...somtam...ni kes terliur tgk kat umah K.Ayu Singapore tu...menu ni dah 2 3 hari yg lepas....tak sempat nak update apa pun...hari ni baru ada kelapangan yg byk sikit...

Somtam ni dulu2 lieza pernah ler makan...masa tu g makan kat Kg. Baru KL..lama dah tu..masa bujang2 slalu juga pegi ke situ...suka sgt dgn menu nih...dah bertahun2 tak makan...tetiba tgk K.Ayu ada post N3 somtam..apa lagi...teruja bebenor dan dan pegi rembat betik muda...haaa amikkk koooo..tp rembat kat kedai nooooo...bukan rembat kat umah orgggg...hikhikhik.Oppppss K.Ayu...lieza copy resepi yer...bole juga klik SINI dapur K.Ayu Singapore yer...

Sumber asal : Arah kurniamu


Ingredients:-
  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer-(Ayu gantikan dengan 2 biji mangga hijau muda ) - lieza sagat betik muda
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih-(ni mesti lebihlah baru kick)
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera-(Ayu tak letak sebab dah masam) - lieza pun tak letak
  • 4 biji ceri tomato - lieza tak letak
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok - lieza guna gula apong a.k.a gula melaka
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni-(Ayu letak secubit aje)
Method:-
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!



Tuesday, November 16, 2010

Muaz lagiii....Muaz dah pandai duduk lahhhh...

Yeyeyeyeyey....saya dah pandai duduk...sukernyaaaaa.....haaaaa...gitu ler citenya...selain dah pandai berdiri diri...Muaz skrg dah pandai duduk...jom layan photo2 menarik Muaz..bagi sapa yg nak layan jer ler yer...2 perkara yg Muaz dah bole buat bila umurnya menjangkau 9 bulan..berdiri dan duduk.....alhamdulillah....

Makan pun dah byk benor..lebih2 lagi kalau campur dgn sayur brokoli hancur...uishhh asyik nganga jer mulut die minta suap...heeeehehehehhe....


"Hehehehehahaha..Ibu amik gambo lagi ler..."

"Macho tak posing camni????"

"Apa benda ni...bole makan ke tidak nih...tp mcm keras jer...blur laaa"

"Posing maut sikit....seksi takkkk?"

"Huaaaaaa..hikhikhik...Muaz tak mau naik horse ni Muaz nak naik motor laaaaaaa....huaaaaaa."

Daging Hitam Manis Berempah K.Nor

Daging lagi hari niiiii...yehaaaaa....Daging Hitam Manis Berempah...rasa tak tau nak ckp camner...yg pasti mmg sedap...ratah2 camtu pon sedapppppp....hmmm rasanya skrg lieza dah tau nak masak apa dgn daging2 nih...kalau dulu taunya rendang, kari, kurma...daging masak biasa2 jer....skrg...perghhhhh....dah byk idea nak godek2 dgn daging nih....terima kasih tak terhingga buat rakan2 bloggers yg tidak pernah lokek berkongsi resepi2 yg marbelessss....

Berbalik pada Daging Hitam Manis Berempah ni yer puan puan...lieza amik resepi ni dari dapur K.Nor Secubitgaram...seorang Ibu yg rajin benor ke dapur...setiap kali N3 masakannya pasti menguit2 perasaan ingin mencobaaa...tak caya pegi ler tgk...org kata tgk pun dah telan ayor liuq nih...pas tu semangat sentiasa berkobar nak try uji test...cuma kadang tu keadaan tak mengizinkan...nanti laaa...tunggu Muaz kasi besar sikit, mcm2 Ibu nak cuba buat...byk list yg tertunggak nih...berjela jela dah...woittttt..panjangnya cite ko lieza weeeiiii.....ok la shortcut yer..jom tgk resepi daging ni...buat K.Nor...lieza nak copypes yer resepi ni...thanks buat K.Nor...muahhhhh sedap sedap mmmgggg sedap...lieza suker....

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH

Sumber Dari : K.Nor Secubitgaram


300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

bahan A
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
~~~~~~~~~

2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
minyak
~~~~~~~~~

bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis

Cara

Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
(Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu)
Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.

Sambal Petai + Tumis Sayur Bayam Merah


Teringin sambal petai...buat ler juga sikit...campur ikan bilis jer petai nih...uishhh terangkat beb...diganding pulak dgn sayur bayam tumis air + daging hitam manis berempah...bertambah2 berasap tinga we all ni....huhhhhh...layan jer ler gambo.. resepi ni semua org tau buat kankankan.......


Monday, November 15, 2010

Kerabu Mangga


Biasa kalau lieza pegi makan kat chicken rice shop suker benor order kerabu mangga camni...sedap woooo...suka sgt...ratah2 sampai abih....lupa segala...pegi pasar hari tu jumpa ler mangga muda ni...apa lagi rembat lah...bole buat kerabu mangga...puas hati mkn byk2...hehehe sumber resepi dari Joayee MyR tapi ada yg lieza tambah bagi menepati citarasa yg sama dgn CRS tu..jom tgk resepi.

Bahan2
  • 3 biji mangga muda yg sedang - di sagat
  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • cili padi secukupnya - dihiris - nak pedas letak byk
  • 3 s/b kacang tumbuk
  • 2 s/b udang kering - disangai dan diblend sampai halus
  • 3 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 3 s/b sos ikan
  • garam + gula + perasa secukupnya
Cara2
  1. Gaul kan semua bahan2.
  2. sedia dihidang

Ikan Kembong Sambal


Ikan kembong masak sambal...minta maaf ler yer...ada 2 ekoq jer...sapa nak ngendeng...tak sempat la yer...kenapa 2 ekoq??? hmm cukup ler...biasa kalau buat lebih dari 2 ekoq mmg tak abih...silap2 nanti mengeras jer dlm esbok...hahhaha...resepi? alahhh lieza masak campak2 jer...dan biasa jer...letak cili kering yg dblend dgn sedikit kunyit idup dan segala bawang...peh tu tumis jer...letak sikit sos tiram...garam gula...udahhh siapppp.....

Sosej Goreng Kunyit


Sosej goreng berkunyit...sesekali masak sosej camgini enak kok...expecially Enas & Eryna mmg suker kalau Ibu die masak gini...tp kan takder ler nampak kekuningan kunyit tu..sbb ibu dorang ni ngada2 gi jirus sos tomato sikit...nampak ler merah2 gitu...peh tu dlm resepi asalnya tkder ler ler letak kentang goreng...tp Ibu dorang ni lg2 memandai tambah2 kentang kat dlm tu...ampun ya tuan empunya resepi...resepi anda telah di godam2 mengikut tekak anak2...hehehe..what ever laaaa..yer...jom ler tgk resepi yg lieza copy dari dapur Hana ni yer...

Sumber - Hanamemories dan K.Nor Secubitgaram


Bahan-bahan

  • 4-5 btg sosej ayam@daging - hiris
  • 1/4 bawang bombay@holand - hiris - lieza tak letak
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 3 atau lebih biji cili padi hijau - ketuk- lieza leta cili besar jer
  • 5+ ketul potong bunga kobis - ms nih xde - lieza tak letak
  • 1 btg kacang panjang - potong - ganti asparagus - lieza letak kentang yg dipotong baji dan digoreng dulu
  • serbuk kunyit
  • lieza tambah 2 sb sos tomato
  • garam
Cara-cara
  • Gaul sosej dengan garam dan juga serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak. Goreng sosej. Jika hirisan daging, goreng hingga garing.
  • Masukkan bwg besar, bwg putih, cili padi, kacang pjg dan bunga kobis.
  • Jika kurang masin tmbh garam lg.Goreng lagi hingga masak semuanya.
  • Angkat dan sedia dihidang.

Sunday, November 14, 2010

Roti Puri Sempoi


Buat utk breakfast pagi tadi...selalu juga lieza buat camni kalau utk breakfast, minum petang..atau jadi hidangan kalau tetamu dtg...jadi rajin nak buat sbb doh ni tak perlu diperap semalaman atau pun berjam jam...lepas uli jer dah bole goreng...pernah lieza letak resepi ni kat MyR klik SINI la yer utk tgk resepi...tp takpelah lieza tepek gak kat sini yer..

Roti puri ni boleh dimakan dgn kari segala kari...sambal bilis ker...sambal sardin ker..apa2 jer ler ikut selera masing2.

### tip semasa menggoreng ialah sambil jirus2kan minyak yg didlm kuali keatas roti puri yg digoreng utk bagi die gelembung dgn cepat.(betul ker ayat ni)

Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

Thursday, November 11, 2010

Bila Muaz Mula Mengganas

Lagak Ngeri Muaz bila Ibu atau Ayahnya mula nak mentenet...skrg ni ini ler aktiviti yg paling Muaz gemar nak buat...pantang org dok hadap lappy...dgn pantas die menyegih nyegih nak mentent juga...fuhhhh...mana indak nya dari dlm perut lagi dia dah biasa tgk Ibu dia mentenet sampai ler dia 9 bulan...haaa skrg amikkk kooooo...

"wooooo camni rupanya yer...patut ler ibu seronok jer mentenet"

"Hahahah...lihatlah dunia puas hati ku dpt pegang lappy nih"

"arggghh ngantuk ler pulak..tido sat ler..nanti sambung lg"

Kesudahan aktiviti Muaz ni...akhirnya button BACKSPACE dan button apa ntah satu lagi tu tercabut...jenuh ler Si Ayah dok pasang balik...hehehhehehe...

Acar + Nasi Serai + Daging Masak Merah


Acar ni Lieza gandingkan sekali dgn nasi serai dan daging masak merah tadi...tapi kali ni lieza buat guna timun jer....sbbnya itu ajer yg ada...mmg sedap bila diganding bersama nasi serai...acar ni dah berkali2 lieza boleh klik SINI utk rujuk resepinya yer.

Daging Masak Merah K.Nor


Haishhhhh.....maap yer K.Nor...harini Lieza byk culik resepi dari dapur K.Nor...dah lama berkira2 nak buat daging nih...baru hari ni terlaksana bukan laksamana yer...Daging nih lieza gandingkan dgn Nasi Serai....(psssssttttt.....K.Nor sedap ler masak gini nih..belum pernah Lieza masak daging camni...sampai Mr.Hubby pun kata sedappppp.)

K.Nor Lieza salin resepi ni yer....nanti kalau nak buat lg...senang sikit tak yah lieza dok sepah2 dapur K.Nor lagi yer...hehehhe

Nak cuci mata bole ler masuk atau melawat Tuan Rumah Secubit Garam iaitu K.Nor sila2 jgn malu nak klik yer...

DAGING MASAK MERAH

500gm daging

bahan2 diblend:
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

2 - 3 sudu besar cili mesin
sedikit air asam jawa - Lieza derhaka sikit lieza ganti dgn 2 s/b tomato puri
2 sudu besar kicap
sedikit garam dan gula (jika suka)
air secukupnya
minyak

Panaskan minyak dan masukkan cili mesin. Goreng hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend dan goreng hingga sedikit kering.
Masukkan 1/2 cawan air dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau2 hingga sebati.
Masukkan kicap.
Biarkan mesra sekejap baru lah dimasukkan 1 gelas air.
Masak dgn api sederhana hingga sedikit pekat dan masukkan garam, gula dan air asam jawa.
Masak lah sehingga hampir kering dan daging empuk. (kalau dah hampir kering tp daging masih kurang empuk, boleh ditambah sedikir air)
Bila daging dah empuk boleh la dipadamkan api dan hidangkan.

PESANAN K.NOR :-
* Boleh juga dimasukkan bawang yg dipotong bulat sebelum api ditutup, kacau2 sekejap dan hidangkan.
** Bila memasak benda2 tumisan gini jgn buka api besar, nanti daging jadi liat dan rasa rempah kita kurang masak dan jd kurang enak

Nasi Serai K.Nor Style


Seawal pagi makcik dah redah hutan mencari serai dan daun pandan...alhamdulillah...dapat pun...hehehehhe...cam payah benor jer bunyi nya yer...sebenarnya ada jer kat blakang umah tu...tapi makcik nih agak ngeri2 manja kalau nak redah2 serai tu...bukannya apa risau ada haiwan2 yg bersantai kat daun2 limau purut...mana lah tau tetiba kang tercongok kat btg pokok limau purut tu...eeeeeee tak ke haru nak harung.....geli geleman woooooooo...semalam lupa nak minta tolong Mr. Hubby ambikkan(mengada sungguh bini die ni kan) hmmmmmm....payah sungguh kan kalau dah geli geleman nih...

Huuuuhhh...panjang pula berleter kali ni....bak kata K.Nor JOM BALIK KE PANGKAL JALAN...hehehehhe...ayat yg mahal ni K.Nor..resepi Nasi Serai ni Lieza cedok dari dapur K.Nor Secubit Garam bole klik jer kat situ kalau nak tgk hidangan yg sentiasa memberansangkan dari K.Nor tu yer...K.Nor ijinkan daku menyalin semula resepinya yer....

NASI SERAI
K.Nor Style

2 cawan beras ~ k.nor guna beras siam
1/2 labu bawang holland ~ didadu kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 helai daun pandan
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 btg serai ~ dititik/ketuk
1/2 kiub pati ayam
garam
air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi ~ k.nor guna windmill

Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
Masukkan serai.
Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
Masukkan kiub pati ayam dan garam.
Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak.


PETUA K.NOR* utk dptkan nasi yg lembut dan gebu, rendam kejap beras yg dah dibasuh bersih lebih kurang Align Center10 - 15 min dan toskan.


Tuesday, November 9, 2010

Ayam Oriental Izah Muffin


Hari ni Lieza masak Ayam Oriental dimana resepi asalnya sotong masak oriental tp kali ni ayam yg dah diorientalkan oleh izah...so Lieza ikut cara izah masak...hmmm mmg sedap ler masak gini...next time nak cuba dgn sotong pulak...

Izahhhhhh....dgn tak malunya akak nak copypes resepi ni yer...sesapa rajin pegi ler umah Izah muffin lover ni yer...Ayam yg di Orientalkan Izah

Sumber asal Sotong Oriental klik SINI dan di SINI (dapur k.nor pun ada) dan terima kasih buat penyumbang resepi kerana sudi berkongsi resepi.


AYAM ORIENTAL versi izah

Bahan2
1/2 ekor ayam dipotong kecil-lumur kunyit garam
1 biji kentang dipotong baji

goreng ayam dan kentang sehingga masak, ketepikan.

sambal oriental:

1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
1 batang serai- saya tambah
Lieza tambah beberapa cili api kasi pedas

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2-3 sudu mkan sos cili-saya tambah
2 s/k sos ikan -tak letak
6 s/b air panas -saya lebihkan

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan ayam goreng dan kentang dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit atau sehingga ayam dan kentang mesra dengan sambal. Sedia utk dihidangkan.


Udang Galah Masak Sos


Weekend hari tu Mr. Hubby beli udang galah nih...lama tak beli...ada ler 6 ekor sekilo..sekilo RM45 hengget...ok ker harga tu...tak biasa sgt beli so tak tau harga yg sepatutnya...tp bole ler sekali sekala..sbb Mr. Hubby dan bini dia pun kurang berminat sgt..lebih gemar udang yg kicik2 tu..

Tp menu ni menu semalam...baru hari ni ada mood nak post kan...kali ni Lieza buat masak sos..hasil skodeng2 kat dapur CMG seorang jejaka yg pandai masak memasak nih....tabik spring ler kat beliau nih...nak tgk resepi asal klik SINI dapur CMG yer..dan lieza copypes resepi dari dapur beliau juga...maleh sungguh nak taip semula.

Bahan-Bahannya:-
600 g udang galah (kalau pancing dpt banyak, boleh boh lebih) - Lieza masak 3 ekor jer
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 batang leek, dibersihkan dan kerat2
2 biji bawang besar, potong bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, potong serong
1/2 camca besar sos tiram
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan sos tomato
Garam dan sedikit gula (jika perlu)
1 biji tomato, belah 6 - lieza tak letak pun
Hirisan daun bawang (hiasan)

Cara membuatnya:-
  1. Udang dikerat muncung dan buang kotoran di kepalanya, cuci bersih, toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng udang 2 minit, angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 3 camca besar minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan leek, guna api sederhana. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, tuang 1/2 cawan air, gaul rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan udang dan cili merah, gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan jika suka, tambah sedikit gula. Masak hingga pekat dan masukkan tomato, gaul rata dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas bersama nasi hangat.....
Rupa udang galah yg belum dimasak

Ubi Rebus Goreng Pedas


Wooooowooooo...Ubi rebus ni tumis pedas..sedap dimakan dikala bulan mengambang..hehehhe..apanya gitu..sedap dimakan dikala petang ujan renyai2, minum ayor kopi...ayor teh o...nescafe o...hmmm nyaman gitu...dulu2 masa zaman kecik2 remaja..mak slalu buat camni...uishhh dah lama tak makan, masa pregnantkan Muaz ada ler juga tingin nak makan tp tak terbuat pun...skrg baru nak buat...hmmm...

Psssstttt...ada ker sesapa yg ada petua memilih ubi yg isinya sedap bila direbus tu...Lieza masih gagal memilih ubi yg cantik2 nih...tak reti la weeiii...biasanya beli jer asal ubi tp kekadang bila rebus cam liat2 jer...warna kekuning kuningan...kot2 ada sesapa yg tau bole ler tunjuk ajar yer..

Bahan2
  • 2 batang ubi kayu
  • Cili padi secukupnya*
  • Segenggam ikan bilis*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 btg daun kari
  • 1 inci belacan*
  • minyak utk menumis
  • garam gula
Cara2
  1. Ubi direbus sampai empuk
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * sampai lumat.
  3. Tumis bahan2 yg ditumbuk sampai naik bau, masukkan daun kari.
  4. Masukkan garam gula dan serbuk perasa jika perlu.
  5. Masukkan Ubi yg telah direbus, kacau gaul sampai sebati dan agak garing.
  6. Hidang ler.

Saturday, November 6, 2010

Ceritera di Hari Sabtu


Suka suka di pagi hari Sabtu...tgh kusyuk tgk Mr. Bean

Tetiba rajin lak nak post N3..kenapa yer...apa yg melanda yer...entah ler...sajer suka suki..hari ni sabtu kan...

Pepagi seperti biasa ler..mandikan anak2 pastikan sebelum kul 8.30 semua dah siap mandi..kalau tidak rimas mata memandang kalau tak mandi2...dan diantara kul 8 - 8.30 pagi tu juga mesti masak bubur utk Muaz sbb diantara kul 10 - kul 11 mesti suap dia makan..biasanya lepas Muaz tido...sbb kul 9 pagi tu Muaz dah ngantuk semula...layan ler Muaz nak tido..

Seperti biasa..hari Sabtu dapur agak kurang di asapkan...tp berasap ker??? b iasa tak nampak pun..api jer nampak ler...hahahaha

Oleh kerana Mr. Hubby kena jaga student Exam sampai kul 12 tgh hari so pagi tadi buat ler sarapan juga utk anak2...pada kebiasaannya beli jer takpun makan kat kedai mamaks or makan mee kolok atau laksa sarawak...beli beli beli dan beli....

Aktiviti seterusnya ptg nanti akan ke pasar satok utk memebeli lauk pauk...itul lah diantara aktiviti yg biasa di hari sabtu...

Ok ler cukupler setakat ini...selamat berhujung minggu...muaaahhh..

MeeHoon Putih MyStyle a.k.a MeeHoon Maleh

Justify FullWakakakakka...arghhhhh...ni ler geliat org maleh tu yang jadi meehoon goreng maleh...apa lagi yg maleh...maleh maleh maleh...meehoon ni camgini abah Lieza panggei meehoon maleh..sbbnya sempoi giler2...kalau tak caya takpe, nanti lieza letak bahan2 yer...pssttt tp meehoon camgini ler anak2 slalu request terutama ENAS...bila buat meehoon yg biasa tu..alah yg berkicap bagai tu...dia mintanya meehoon putih..."Ibu Enas nak meehoon putih"..haishhhh...penin kapla..tp kan meehoon putih mmg laju jer die makan...kalau dah abih kat pinggan...siap tanya lagi..."ibu ada lagi tak kat dlm kuali tu"...adoooiiiyaaaaiii...wokey ler...apa kata kita tgk bahan2nya yer..

Bahan2
  • 1 Cili Besar dihiris - kalau nak pedas letak cili api byk2
  • 1 labu bawang besar - di hiris/dimayang
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • Segenggam ikan bilis
  • Meehoon secukupnya - dicelur dgn air panas sekejap
  • Sedikit minyak
Cara2

  1. Goreng ikan bilis sampai garing dan rangup ketepikan- letak jer tepi kuali tu..
  2. Tumis cili dan bawang, letak garam gula dan serbuk perasa sampai naik bau.
  3. Masukkan meehoon yg telah dicelur.
  4. Kacau gaul sampai mesra..campur sekali ikan bilis yg telah digoreng.
Sebenarnya masak gini nih...kalau nak letak sayur pun ok juga...letak ler apa2 ikut anak tekak memasingkan...tp tekak lieza nih suka juga yg camni..sempoi jer..nak2nya kalau diletak cilipadi byk2...uishhhhh...

Friday, November 5, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis


Sedap bagai dikata...rangup diluar..lembut didalam...kali ni buat cucur yg tak pernah lagi Lieza buat..bahan2 mmg senang jer...tp resepi yg ini dicampur dgn nasi..hmmmm...sedap sedap, ni pestime wooo makcik buat jejemput ni campur dgn nasi..pada awalnya agak pelik juga...tp bila dah buat dan rasa mmg ada kelainan juga...lembut gituuu auwwwwww...mauuuuuu.

Resepi ni Lieza ambik kat Dapur Izah yg muffin lover tu...kenai takkkk? tak kenal maka tak cintakan apa kata jom kita terjah dapur Izah Muffin Lover ni..klik ler kat nama tu yer...macam2 adaaaaa....(pssstttt Izah akak copypes yer) sumber asal dari SINI dari Yatiememories..wokey jom ler try buat...


CUCUR NASI IKAN BILIS

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

Thursday, November 4, 2010

Puding Sambal Belacan Ayam Penyet


Puding sambal??? wakakakakakwakakaka....sambal ni kali kedua Lieza buat...dgn kadar byk yg sama tapi dlm masa 2 atau 3 hari dah bole abih tauuuu...jgn tak caya...sambal ni lebih dapat sambutan hangat dari kuih ker...puding ker...kek ker...tak caya???? betullllll...puding2 ker kek ni kurang jalan di tekak Mr. Hubby...tp kalau sambal...laju jer...haaaa...skrg..ambik bang yer...sebekas byk gini Lieza buat......actually ni resepi sambal ada sekali dgn nasi ayam penyet yg pernah Lieza buat hari tu...bole dikatakan sambal ni marbelesss ler...tu ygbuat lg tu...senang buat byk2..tu pun cepat habisnya...ok lah jom ler Lieza tepek resepi sambal ni sekali lagi yer...
Sesiapa tak mau buat byk bole kurangkan...apa yg patut..


Sumber dari resepi4U.com & K.Nor Secubit garam

Bahan2
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)-Lieza letak 8 biji jer
  • 10 biji Cili padi - yg ni lieza letak byk2
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris - lieza letak 6 biji jer
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4 - Lieza guna 3 biji yg besar2
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan

Ikan Kembung Masak Singgang


Kussss semangat...makan lauk2 gini mmg sedap...kena dgn sambal belacan...ulam timun..ada tempe goreng...nasi panas2...huhhhhhh....rasa tak cukup sepinggan bebbbbb....tp sabar2 berhenti sebelum kenyang yer....alhamdulillah...hari ni amik resepi MyR dari Zawiah...kata empunya resepi ini adalah resepi ikan singgang kelate....saje try try resepi lain pulak...dah mcm2 stail masak singgang nih...tp macam manapun masakan gini mmg menyelerakan..

Psssstttt K.Norrrrr...ni kes terliur tgk kat dapur K.Nor ler nih...

Sumber Zawiah MyR

Bahan-bahan ( 2/4 org makan )

  • ikan aye(ikan tongkol) dipotong potong
  • bwg putih4 ulas- di tumbuk pecah pecah shj
  • hirisan lengkuas...sebesar ibu jari
  • cili api@ cili kering@ cili merah/hijau...di ketuk ketuk
  • sedikit belacan,asam keping secukupnya
  • beberapa biji bendi
  • garam dn gula secukup rasa

Cara-cara

  1. semua bahan yg ditulis diatas di campurkan kedlm satu periuk dgn air yg secukupnya
  2. apabila air yg di jerangkan bersama sama bahan bahan tadi telah menggelegak,masukkan ikan yg telah dipotong dan di bersihkan tadi
  3. rasa lah masam,manis dan masin...telah siap sedia untuk dimakan
  4. sedap dimakan bersama nasi....ditambah dgn sambal belacan dan ulam ulaman.Amat menyelerakan