Thursday, September 30, 2010

Sayur Petola


Suka bebenor petola tumis nih...gandingan dgn colek ikan kembong....adehhh dehh...jgn ler jemu yer...lieza mmg suka petola..harap maap yer..asik asik askik petola...bahan biasa ler...basic tumisan cili, segala bawang dan kalau nak letak seafood pun ok..nak letak ikan bilis pun ok...camgitu jer...sempoiiii...

Colek Ikan Kembong Lagi

Aisey...tak mau ngebro ngebro ngomong ngomong byk byk ler...ari ni masak Colek Ikan Kembong lagi dan lagi...sbb apa buat lg...jawapannya dah tentu ler sedappppppp...nak tgk resepi boleh tekan SINI sbb dulu lieza dah pernah buat resepi Zaliana MyR ni.

Ampun la yer...Ikannya dah tak nampak sbb sarat dgn bawang dan tomato...huahuahua..kalau tak caya itu ikan ke hapa..sila tgk gambo kat bawah...tgk ler ada nampak ekor2 nya dihujung hujung pinggan tu...

Wednesday, September 29, 2010

Sardin Tumis Berkentang

Apa lieza masak tu...lauk apa tu.......hmmm tu ler...Mr. Sardin..lama betul tak makan sardin a.k.a ikan terkurung ni...buat pedas2 uishhh...berpeluh2 perut weiiii...hehehhe..lieza suka bebenor kalau tumis sardin ni letak kentang yg dipotong2 nipis nih...uishhh...sampai nak jeling laki kat sebelah pun tak mampu dah...huahuauahu


Bahan2
  • 1 tin Sardin yg Besar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • Cili Api secukupnya - dihiris
  • 1 biji kentang yg besar - Dipotong nipis dan goreng dahulu sampai empuk
  • 2 s/b sos tomato
  • Garam
  • 1/2 cawan air
Cara2

Seperti biasa ler kan tumis bawang2 serta cili sampai naik bau , kemudian masukkan setin sardin, air serta sos tomato perasakan dgn garam dan akhir sekali masuk kan kentang yg telah digoreng tadi...kacau sampai bercampur semua, biar mendidih...sedia dihidang.

Tuesday, September 28, 2010

Ayam Masak Paprik - Love2Cook

Wowowo....ini ayam paprik ker...atau bunga kobis paprik nih...hukhukhuk...yg nampak byk terjulurnya bunga kobis jer..mana pegi ayamnya...senang jer..aku sorok2 ckit..maap ler yer...kalau nak tgk ayamnya..ambik kanta peh tu tgk ler satu2 yekkk..selak2..jgn terlebih sudahhhh...gini ler biasanya buat ayam paprik nih ikut sesedap hati takpun sesedap rasa jer...tp kali nih lieza buat ikut law ler sikit..hahahhah..

Hasil ngendap2 lieza kat umah K.Nor pagi tadi deh...uish sampai sakit sakit pinggang nih..dok ngendap2 cari tuan umahnya sbb nak ambik resepi nya ni.......adehh dehhhh...resepi asalnya dari Love2Cook...tp lieza photostate jer ler dari umah K.Nor yer...bulehh buleh buleh???

AYAM MASAK PAPRIK SPECIAL by Love's Hubby :)

Bahan-bahannya :-
300gm ayam (Hubby guna bahagian keel ayam) ~ dipotong dadu
5 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 inci halia ~ dicincang
1 biji tomato ~ dipotong
1 biji carrot ~ dihiris
30gm bunga kubis ~ dipotong
3 helai daun limau purut
2 sb cili kering kisar
1 sb sos tiram
1 sb kicap manis
1 sb sos cili
1 sk sos ikan
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya :-
Gaulkan ayam bersama sedikit garam. Panaskan minyak dlm kuali dan gorengkan ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan bunga kubis dan carrot. Gaul rata, biar sayur masak.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Tambahkan sos tiram, kicap manis, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.
Masukkan tomato dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
Sedia dihidang bersama nasi putih panas2! ;)

Tomyam

Hari ni kan...mood nak hapdet menu2 masakan dah dtg....setelah sekian berminggu2 dok mood raya kan...heheheh...bukan tak berasap asaaaappp dapur..sampai berapi2 dah....tp mood tu adak nak tepek2...masak pun ala kadar apa yg terlintas di kotak pikiran ni haaa..

Maka hari ni tinjau punya tinjau...jumpa ler menu Tomyam tanpa Perencah..dari Haniaz MyR
ok la jom ler kengkawan tgk resepinya...

Bahan-bahan ( sekeluarga makan )
  • 2 keping dada ayam
  • *2 biji tomato masak
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 labu bawang besar
  • *2-3 hiris lengkuas
  • *3-5 biji cili padi
  • (bahan2 bertanda * dikisar)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 1 biji limau nipis (diperah airnya)
  • 2 keping asam keping
  • Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
  • Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.

Cara-cara

  1. Tumis bahan kisar
  2. Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
  3. Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
  4. Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
  5. Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas

Friday, September 3, 2010

Daging Goreng Kunyit


Semalam masak Daging goreng Kunyit ni... resepi asal dari kak Ummi Kuantan ni Daging rusa tp lieza masak daging lembu jer..tak mau ler ngarut2 lg jom layan resepinya yg lieza copipes dari blog K.Ummi ni...oppps lupa lak nak komen...daging goreng ni mmg besh...makan dgn nasi putih jer pun jalannnn...

Bahan:-
  • 400 gm daging rusa - dihiris nipis - lieza guna daging lembu + hati ayam sikit
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 cm kunyit hidup - ditumbuk
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • beberapa urat kacang hijau - patah2kan 2 inci
  • 1 tangkai cili hijau - hiris serong
  • 1 tangkai cili merah - hiris serong
  • 1 labu bawang besar - hiris bulat
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar kicap cair
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk merebus daging hingga empuk
  • 4 sudu besar minyak masak

Cara Memasak:-
  1. Basuh bersih daging dan toskan. Gaulkan bahan yang ditumbuk dengan daging dan perap sekejap.
  2. Masukkan daging yang diperap ke dalam kuali dan tuangkan air.
  3. Rebus/Masak dulu daging dengan bahan perap hingga daging empuk.
  4. Apabila daging telah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. Biar masak hingga air dalam kuali hampir2 kering, tuangkan minyak masak di tepi kuali.
  5. Kacau balik daging dengan minyak rata-rata.
  6. Masukkan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Kacau balik kesemuanya biar bergaul rata dan bawang dan cili layu.
  7. Masukkan kacang dan kacau masak sekejap sahaja. Tutup api. Jangan biarkan kacang panjang terlalu layu. Hidangkan dan tabur dengan hirisan daun bawang.

Murtabak Segera


Hadoiiiii..mood sudah takder nak hapdet blog ni...mood dah nak raya dah..kuikuikui...mcm bebudak pulak yer...tu ler tu...pertamanya mood raya..keduanya suhu M tu meningkat lebih dari org yg sakit darah tinggi..apa tu M????...M tu Malassssssss lerrr...huahuahua...tp takper..demi blog ku tercinta...aku godek2 juga dikau yer..takkan ku biarkan sepi tanpa berita...fullamakkk...ada sesapa yg tersentuh jiwaaaa?? ooh tidakkk mungkin...mengarut sungguh ler pulak aku kali ni...ni gara2 nak raya la ni...huishh...

Arghhh...berbalik pada murtabak tu yer..ni menu kelmarin tp baru hari ni nak letak postnya..resepi nya ceduk kat MyR dari Minami senang jer nak buat..jom tgk resepinya yg dicetak semula dari MyR tu yer..



Bahan-bahan ( 6 keping )

  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.