Wednesday, June 23, 2010

Chicken Teriyaki

Waduh waduh..lama tak letak menu kat sini...la ni menu Ayam Teriyaki..sebenarnya menu ni dah lepas...bukan utk hari ni yer...sesapa nak, buat sendiri la yer...kalau ada pun tinggal saki baki kat dlm perut dah...pinggan pun dah basuh...resepi ni aku refer kat fotopages Sis Rinnchan kat sini pun ada berbagai2 jenis menu yg menarik...tak caya korang klik ler kat situ yer...resepi ni dah merantau sampai Jepun dah...sapa lagi kalau bukan org yg rajin beno2 masak tu..Hana Japan...utk itu aku copy n paste resepinya dari dapur Sis Rinnchan yer...bole ler yer.


Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau peha ayam
3 tbsp madu
4 tbsp kicap manis
1 tbsp sugar
3 inci halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
1 tsp garam halus

Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap lebihkurang sejam di dalam petisejuk.
2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.


Pstttt...lauk ni kan kalau mkn dgn nasi ayam ker..nasi minyak ke...pun ok tau..sedap tu bebbbb..

Bako - Kenduri Kahwin


Dlm perahu nak ke seberang

Pstttt...ni bukan deretan kedai tau...ni adalah tempat parking kereta bagi penduduk di seberangnya.




Last Sunday Mr. Hubby menghadirkan diri ke majlis perkahwinan sahabatnya di Bako. Menurut cerita Mr. Hubby utk sampai ke rumah pengantin mesti menyeberangi sungai dgn menggunakan perahu, dgn itu aku dan anak2 tak join ler utk ke majlis tu, payah juga nak bawa anak kecik ni..nak naik perahu..uishhh..tak pasal nanti kena sambar dek bujang senang...ishhh ada ker?? tapi mahu tak mahu ini sajalah pengangkutan utk penduduk kampung tu utk menyeberangi sungai...tiada jambatan...kenapa??? mungkin kadar penduduk kampung ni tak begitu ramai...jd kalu buat jambatan tak berbaloi...jadi naik ler perahu..ada la rezeki utk org2 yg mengemudikan perahu2 disitu.


Jejalan Di Muzium Kucing a.k.a Cat Museum




Sekitar luar Bangunan DBKU

Pusara Kucing



Pintu masuk Cat Museum




Weekend hari tu bawa la askar2 sume pegi Cat Museum di bangunan DBKU..selama aku dok sini inilah kali ke 2 aku pegi museum ni, first masa tu baru anak sorang...skrg bebudak dah besar sikit baru ler enjoy tgk kan...nanti tunggu Muaz besar lg sikit baru ler pegi lagi yerrr...

Cat Museum ni masuk nya tak berbayar...cuma kita perlu bayar jika membawa kamera...kalau digital kamera RM4..kalau HP kamera pun kena bayar juga tp lupo pulok harganya...kat Cat Museum ni boleh dikatakan semuanya adalah replika2 kucing..dan berbagai photo yg berkaitan dgn kucing...termasuk ler kubur kucing, pun ada...pendek kata semua ler berkenaan dgn Kucing. Kalau kesini yg pastinya anak2 mmg enjoy...biasa la kan budak2 mmg suka dgn kucing. Apalagi jom la layan photo2 kami sekeluarga di sini.

Monday, June 7, 2010

Gulai Ikan Tongkol - updated

Bahan2
  • Seekor ikan tongkol - dipotong dan direbus dgn 5 keping asam keping(air jgn dibuang)
  • 1 inci lengkuas *
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 peket serbuk kari daging/ayam babas
  • 6 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1 s/k ketumbar*
  • 1 s/k jintan putih*
  • 1 s/k jintan manis*
  • 20 biji cili kering - agak2 pun ok (ikut tahap kepedasan)*
  • santan pekat- ni agak2 jer ler
  • Beberapa cili api
  • belimbing buluh - tak letak pun ok
cara2
  1. Keluarkan ikan yg telah direbus.
  2. Masukkan santan kedlm air rebusan ikan, kenudian masukkan bahan2 yg telah di blender serta masukkan juga serbuk kari.
  3. Masakkan hingga mendidih, perasakan garam, gula dan serbuk perasa.
  4. Last sekali masukkan ikan. campak cili sebiji2..dan belimbing buluh yg dipotong 2.biarkan mendidih hingga pecah minyak.
* gulai ni kalu dah seharian lg sedap


Wokey kali nih buat gulai ikan tongkol/aye/kayu...aku buat gulai ni ikut stail mak aku buat...bole dimakan dgn nasi dagang atau pun nasi putih...resepi nya nanti ler aku tepek yer...layang makang duluuuu..

Muaz ohhh Muaz


Salam semua...nak tahu kenapa aku lama tak update new N3...?? haaaa...ni lah pasal nya...budak kicik ni ni sudah 4 bulan..tak mau di tinggal lama...dok riba sambil nak mentenet pun die dah tak sukerr...hukhukhuk....ni sempat juga aku curi2 masa nak update.

Muaz ni dah 4 bulan..skrg dah reti asik2 nak telangkup kan badannya tu....tu yg tak bole ditinggal lelama tu..walau pun die tido..asik2 kena jenguk selalu...uishhh...hmmm..takpelah mmg ler gitu kalau ada baby kicik nih...sabar jer kankankan..cukup ler utk kali ni..nanti tak bz aku update lain pulak yer...Muaz pun dah bangun tuh...