Monday, December 28, 2009

Egg Mould - Updated



Taraaaa..ni ler rupa Egg Mould tu yang aku beli kat 100 yen RH Plaza BDC tu.

Durian oh Duriannnn




Semalam beli juga ler durian nih...tak leh nak tahan dah..asik bau jer sana sini...tak beli kang kempunan pulakkk...so Mr. Hubby pun belikan ler..oleh kerana Mr. Hubby tak suka dgn doyan nih..maka beli sebiji jer pun dah cukup buat aku yg tgh sarat nih...tp idak ler mkn lebih2 kang panas ler pula baby kat dlm perut nih...masa beli ni Mr. Huby pilih yg paling besar RM 12 sebiji..puas hati ler juga tgk isinya yg tebal2 tu...apalagi jom ler jamu mata...dan jamu hidung..

Goreng Cempedak


Kes teringin nak mkn goreng cempedak la nih....kalau beli siap goreng tak puas mkn...jd goreng ler sendiri..dok hadap ler dgn Enas mkn goreng cempedak ni td...sebelum goreng tu korek2 ler MyR..jumpa ler resepi dari HaSue utk buat cucur tepung nya itu...tp aku guna buah cempedak bukan buat terap seperti yg HaSue tu..apapun ternyata rangup dan sedap terima kasih buat HaSue..akak nak CnP resepi mu ini yer...

Bahan-bahan ( Satu family leh makan )

  • 2 Cawan tepung gandum
  • 2 sudu mkn marjerin
  • 1 sudu mkn gula
  • 1 sudu kecil garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • 2 cawan air
  • Buah Terap yg msk ranum..(atau pisang/cempedak dll)

Cara-cara

  1. Satukan tepung gandum,marjerin,gula,garam di dalam bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan whisk dan warnakn kuning.
  3. Leraikan isi buah terap/cempedak dan masukkan ke dalam adunan tepung..(kalau pisang hendaklah dbelah 2 atau 3(lg nipis lg sdp))
  4. Panaskan minyak di dlm kuali,sudukan buah yg sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
  5. Tips: Ketika menggoreng,JANGAN gunakn api yg terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul2 sdh panas sebelum menggoreng. SELAMAT MENCUBA! ;)

Thursday, December 24, 2009

Egg Mould


.

Sapa nak makan telur rebus meh ler aku suapkan..hehhehe...smlm sesajer ler masuk kat satu kedai ni...yg jual barangan imported dari Japan...pas tu ternampak Egg Mould ni..pas tu balik umah cuba try uji test segala...menjadi ler rupanya camtu...dari Enas tak mkn telur rebus..bila hidang rupa camtu die mkn pulak...aku beli 4 jenis..bentuk car..fish..bear n rabbit...nanti kemudian aku tepek ler rupa mould tu yer...lupa lak nak snap pic nya...caranya senang jer rebus telur tu sampai masak mcm biasa...pastu buang kulitnya masa masih suhu yg panas tu..dah tu masuk kat dlm mould tu..rendam dgn air biasa yg tak panas...biarkan ler dlm 10 - 15 minit...pas tu terbentuk ler...aku beli 1 set ada 2...tak mahaiii RM 6.90 jer...nanti senang2 aku tepek ler gambonya yer...interested juga aku dengan benda2 gini..pas tu bebudak pun teruja juga nak mkn.

Makan makan di Dell Kitchen




Nasi dgn Asam pedas ikan

Laksa Penang(rasa mcm laksa kat JJ Midvalley tu)

Semalam kami makan kat Dell Kitchen BDC..berhampiran dgn Airport Kuching..Menu kat sini mmg menarik dan sedap2 ler juga...bole diterima tekak kami juga...diantara menu yg pernah kami cuba selain dari gambar2 kat atas nih...Soto...Lontong..Nasi Lemak...Nasi Ambang pun ada..Nasi ayam..kalau pegi makan kat sini kira puas hati la...

Saturday, December 19, 2009

Makan Malam di Gamelan



Pisang Keju..pisang ni digoreng dahulu..lepas tu ada hirisan keju dan chocolate syrup.

Sayur Pakis ni dicampur Daun Melinjo

Udang Petai

Ikan Bawal Bakar

Sup Sari Laut

Ayam Kalasan

Menu ni waktu kami makan malam kat Gamelan...kat sini masakan stail Indonesian mmg sedap dan bole diterima tekak ler...yang paling best dessert Pisang Kejunya..perghhhh mmg sedap dah le banyak..puas ler makan....kalau pasal pricenya ok sgt tak ler mahaiiii reasonable laaaa...selain menu2 kat atas tu pernah juga kami makan Tauhu Telur rupanya mcm gunung berapi gitu tp tak sempat ler nak amik gambo masa tu tp sesapa yg pernah mkn tau la kot....skrg meh ler jamu mata yer...

Majlis Perkahwinan










Gambar ni sekitar Majlis Perkahwinan kawan Mr. Hubby di Dewan Suarah Kuching yang berlangsung pada 19 Dec 09 tapi tak sempat nak bergambar dgn pengantin sbbnya masa tgh asyik menyantap pengantin telah keluar dari dewan ntuk menukar busana perkahwinannya, pada awalnya kami tunggu ler juga sbb nak jumpa pengantin tp memandangkan lama kelamaan tetamu pun berangkat kami pun turut ler berangkat...tak larat pula aku nak dok tunggu lelama..malu pun ada...

Di kesempatan itu sempat ler kami sekeluarga dok pegi tinjau kat menara tinjau dewan suarah tu yang nampak seluruh bandar Kuching...ni ler kali pertama sejak aku dok sini pegi naik kat Menara tu...tp gayat juga aku dibuatnya weeeeiii....tp takpelah janji dah naik...

Wednesday, December 16, 2009

Daging Goreng Basah


Lama betul aku tak masak daging goreng stail camni....dek terliuk yg K.Nor dah try tu..aku pun sambil telan2 ayor liur bertekad nak buat lagi....so ni ler hasilnya..kali ni aku buat campur dgn hati ayam sbb Mr. Hubby suka makan hati ayam berbanding dgn aku nih...aku kurang gemor hati ayam ni... tak leh nak masuk tekak.....tak tau kenapa...rasa pelik jer...jadi yg daging aku mkn dan hati ayam tu Mr. Hubby yg makan...adil kan..hehehhe...nak tgk resepi klik MyR ni yer...maleh ler aku nak tulih n copy..dan satu lagi terima kasih kat K.Nor sbb cuba resepi ni...

Jom Beli



Last weekend pegi tinjau dan beli barangan baby sesikit..sesambil tu beli ler kat Si Eryna Mini Scooter yg mcm Enas tu..tp yg ni beli gambar Pooh..Mr.Hubby kata tak ler berebut rebut nanti, sbb tgk Eryna ni mcm dah reti dok kayuh scooter tu...tak sangka betul dah besar Eryna nih...Enas jgn ckp ler..segala benda dia dah reti buat...

Sesambil beli Scooter....aku dan Mr. Hubby decided nak beli periuk nasi bagi menggantikan periuk nasi yg dah rosak tu..mmg lama dah pakai periuk nasi ni dari Mr. Hubby dok bujang lagi....periuk yg tak sampai 1 litter pun..mmg aku gunakan yg Mr. Hubby punya tu sbb kami 2 org jer mkn nasi..nak guna yg besar mcm tak berbaloi..so asal2nya nak beli juga yg kecik2 dan biasa2 jer..sbb periuk nasi yg 1.8 liiter tu dah ada so pergi ler survey2...tp entah mcm mana ternampak ler periuk nasi Panasonic yg version baru ni....dek teracun dgn salesman tu, kami pun terus ler setuju nak beli yg ber Mikrokomputer hehehhehe...udahnya beli juga yg besar...tp yg nih boleh masak pulut...masak Sushi...Nasi lemak tu biasa ler kan....boleh kukus...buat Porridge...bole masak nasi dgn cepat..slow cook...tu ler ke advancenya poyok nih...gambarnya aku dah tepek kat bawah sekali ni..kalau nak tgk tu ler rupanya...bentuknya comel jer tak tinggi sgt..rendah jer..kalau nak masak nasi biasa cari Menu White Rice..hmm senang jer...pastu start...bila dah masak poyok nih jerit2...camtu ler..



Thursday, December 10, 2009

Sayur Goreng Belacan

Hmmm...tak tau ler sayur ni sayur apa...tp sedap...rupanya panjang2 mcm Asparagus tp bukan asparagus rasanya...sayur ni crunchy bila dikunyah..rasa manis2 sikit..mmg sedap ler...tp aku tak tau ler sayur apa...beli kat supermarket takder lak die tulih sayur apa....lupa lak nak letak gambo yg belum di masak..takpelah nanti aku beli n letak kat sini rupanya...sayur ni aku masak goreng belacan...hmmm sedapppppp....jamu mata jer lah yer..sbb resepi ni pun mudah jer..campak2.

Tuesday, December 8, 2009

Kuew Teow KungFu

Show utk hari ni...Kuew Teow Kung Fu...bukan Kung Fu Jackie Chan...Jet Li..Bruce Lee..atau sesapa ler lagi...tp yg pastinya ni Kuew Teow punya KungFu...aku pun tak tau kenapa die ber kung Fu... tp ni ler namanya sejak dahulu kala lagi....menu ni adalah menu petang semalam..baru dan nak tepek kat blog nih..sila lah jamu mata yer....resepi ni mudah rupanya dan sedap bila melalui anak tekak nih..lebih2 lg letak bebanyak cili padi..perghh


Resepi ni sumber dari Hanis MyR bagi yg nak tgk step by step camner nak goreng kuew teow dgn telurnya boleh ler klik kat situ yer...akhirnya minta izin juga nak CnP kat dapur ni juga yer..apapun thanks kat hanis sbb sudi share resepi nih..

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram

Cara-cara

  1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
  2. masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
  3. tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
  4. balikkan supaya kedua-dua belah masak.
  5. masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
  9. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

Friday, December 4, 2009

Pancake


Haaaa....amik tuh....pagi td bekpes buat Pancake ni...mmg gebus pancake nih sedap dimakan begitu saja atau makan dgn sirap cekelat...atau pun dgn kaya...mmg betul ler kata K.Nor..sedap resepi dari Hajar ni...lembut dan gebu mebussss....berbaloi baloi aku dok selongkar lemari resepi K.Nor dipagi hari....sesapa yg nak selak lemari resepi K.Nor pegi klik SINI apapun aku nak juga CNP dari dapur K.Nor ni...HALAL yerrrr Kak...

Resepi asal dari Hajar dan telah dicuba try oleh K.Nor..jom tgk apa ramuannya....

PANCAKE
(yg K.Nor buat ni 2 adunan) - aku pun buat 2 adunan

  • 6 sudu besar butter ~ dicairkan
  • 2 bj telur
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 2 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 cawan susu segar
  • 2 sudu besar jus lemon ~ optional
  • secubit garam
Cara2
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
  2. Biarkan sebentar dlm 10 minit.
  3. Masak pancake spt biasa hingga habis.
  4. Hidangkan panas2.

Tongkol Goreng Asam Jawa

Ikan tongkol or ikan aya ni hari tu lg aku masak...tp tak dan nak upload...baru hari ni mood tu ada nak paste kat sini...ingat masa raya haji hari tu nak buat ler nasi dagang tp memandang kemalasan dan ketidak laratan aku itu maka cancel ler nasi dangang...so pada hari tu tak masak apa2 pun....

Resepi ikan tongkol goreng asam ni asalnya resepi Hasue...telah dipanjang kan kat dapur K.Nor dan aku pun nak memanjang manjangkannya juga supaya senang nak rujuk...ikan ni sempoi jer tp perghhh sedap tul...kalau ada sambal belacan nasi panas...uihhhh...laki depan mata pun tak perasan...ok ler tak mau meraban byk beno....aku nak CNP resepi ni dari dapur K.Nor...bole yer K.Nor..kalau tak leh pun saya nak buat jugaaaaaa...

TONGKOL GORENG ASAM JAWA
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..