Friday, May 29, 2009

Sardin Goreng Masak Kicap


Hari ni menu antara malas dan rajin...fuihhhh...Sardin Goreng Masak Kicap...lauk ni slalu juga ler mak aku masak selain masak tumis cili api...Kalau Mr. Hubby ada aku jarang masak lauk2 berkicap ni..sbb Mr. Hubby kurang gemar masakan yg berkicap...oleh kerana Mr. Hubby takder baru ler aku masak yg berkicap2 ni..meh tinjau2 resepi mudah ni...
Bahan2 (utk 2 org jer ni)
  • 1 Tin Sardin yg Kecil
  • 2 Biji Bawang Merah - ditumbuk
  • 1 biji Bawang Putih - ditumbuk
  • 1/2 biji Bwang besar - Dihiris
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 inchi Kulit Kayu manis
  • Kicap
  • Cili Secukupnya
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara2

  1. Asing sardin dgn kuahnya..kemudian goreng sardin sampai masak (mcm goreng ikan) kemudian angkat.
  2. Tumis bahan2 yg ditumbuk serta serbuk lada putih, bunga lawang n kulit kayu manis. hiingga naik bau.
  3. Masukkan kuah sardin..kacau sebati masukkan garam dan masukkan kicap dlm 3 s/b., kemudian masukkan sedikit air (jgn byk nanti cair)
  4. Masukkan sardin yg telah digoreng, bawang yg dihiris dan masukkan cili sebiji2.
  5. Dah siap..bole hidang

Thursday, May 28, 2009

Model Terung ???? Model Mickey Mouse???



Besar Terung lg dari lengan Enas nih..







Apasal la..lain bebenor bunyinya N3 kali ni yer.....hehhehe...Ni kiranya Model utk Terung yg aku tanam dan merangkap Model Mickey Mouse sekali...nama Model ni...alah takkan tak kenal kot...ni ler Model yg terkenal kat umah aku nih..Si Enas..hahhahah..

Terung ni ler yg we all tanam tu..besor betul..ni dah kali ke 3 aku petik terung kat blakang umah ni...buat ulam jer pun sodapppp weeiii..rangup gitu...

Bila Mr. Hubby takderrrrr...

Ohhh tidakkk...dah semalaman Mr. Hubby takder..cam pelik jer kan bunyi nya..bukannya Mr. Hubby lari dari umah...or merajuk...sebenarnya..Mr. Hubby balik ke Shah Alam bagi menghadirkan diri di "Mesyuarat Fakulti" nya, biasa ler kalau pas2 habis exam pada setiap semester..
Oleh kerana 1st n 2nd June adalah cuti Hari Gawai bagi seluruh kawasan di Sarawak..jd Mr. Hubby terpaksa ler balik pada hari Sabtu disebbkan tiket BELON dah takder pada tarikh2 sebelumnya..dapat tiket hari Sabtu tu pun kira nasib juga...
So selama ketiadaan Mr Hubby tu aku makan sekadar apa yg ada jer la..maleh nak masak beria2...dok makan sesorang..mcm tak besh ler pula...jd menu aku kalau bole yg sesimple simplenya...hukhukhuk....ikan bilis or telur kicap..takpun paling senang Mee Segera....hahahha...

Monday, May 25, 2009

Dapur...oh...Dapur.

Org kata patah tumbuh hilang berganti...so ni ler dapur masak ku yg terbaru..yg Mr. Hubby ku belikan.....sekali dgn oven...seronoknya.....lg bersemangat la aku nak masak...hehhehe.

Ni ler dapur masak ku yg yg dah sampai hayatnya...byk tul dapur ni berjasa kat kami..tp akhirnya...kau pergi jua...syahdunya....selama 7 tahun kami guna..dari Mr. Hubby bujang treg..teng teng lg waktu tu Mr. Hubby keje kat Perak dan dapur ni juga sampai ke Sarawak..aduh sadisnya..dapur ni punya cite die dah naik kapal laut lg..jauh tu die merantau tau...tp hayatnya fullstop setakat ni saja.....sayonaraaaa..

Ikan Bersos Thai




Wokey ni plak Menu ke2 utk hari ni Ikan Bersos Thai..resepi ni aku amik ler kat umah Kak Umie...sesapa nak jenguk resepi meh pegi kat sini aku maleh lak nak taip n nak copy pun maleh..hehhehe...sbb Virus M ku dah melanda jap ni...apa pun kan sedap ler lauk ni..aku pakei ikan Siakap..hhmmmm..mmg sedap..lain ler sikit....resepi asal tak letak pun tomato tp pepandai jer aku letak...hehehe...jom layanzzzz..

Kailan Ikan Masin


Adehh..adehhhh...alamak baru 2 hari tak jenguk blog aku ni dah berabukkk??? Sawang pun ada???..aduihhhh..jap2 nak sapu dulu ..eyahhhh eyahhhh....hehhehe...maklum ler cuti ujung minggu ni jarang sikit dapur ku berasap....asik2 gi jejalan jer....apa lagi makan ler kat luar jer...
Hari ni??? ni la salah satu Menu ku..Kailan Ikan Masin..senang jer..tp kali ni ku bantai letak Halia byk byk...sos tiram...perahan ayor limau nipis n segala bawang ...tu jer...kena ler dgn selera kami sume...jemput mkn..

Friday, May 22, 2009

Award n Tag dari Miss Redynne

Award ni baru hari ni aku berkesempatan nak buat..hehehhe sory yer Red...btw thanks bebanyak yer...kerna ingatan ko tu kat aku..huahuahua..

1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda - dah gantung pun

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini.

Walau pun kita kenal dlm alam persekolahan jer ada ler juga yg aku ingat fakta ttg ko ni :

1. Seorang yg Bijak Pandai - jgn ko nak menafikan yer

2. Sensitif tahap gaban ler juga

3. Kalau jalan dari skolah ke pekan Slim mak aiii Laju tu...

4. Suka mengalah - kan kan kan

5. Gila-gila n happy go lucky


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
Alamak aku rasa yg ni dah pernah buat dah...nanti bosan pula org baca byk kali.
4. Anda perlu memilih 10@brape2 je penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.
Yg ni cam payah jer ler...aci tak kalau aku tak buat???? acikannnnnn?

Thursday, May 21, 2009

Bun Kentang



Memandangkan tepung roti byk lg...aku buat ler pula..Bun Kentang ni.....tgk byk umah yg dah buat Bun Kentang ni...nampak senang.....so petang td aku buat lerrrr...zUp Zap Zup ZaP Si BM ni bersilat......dah siap....sedap betul..nak2 nya makan masa panas...masa bakar tu lg ler..aromanya...hahahha..sapa yg dah buat tau ler feelingnya camner bila apa yg dibuat menjadi...perghhhh...tp rupanya tak ler secantik tokey org punya.... resepi ni sumber dari Onigiri MyR...meh jenguk2 resepinya yer...

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-12 bun kecil )
  • 250 gram tepung roti/tepung high protein
  • 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
  • 120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • (untuk bancuhan sos kastard )
  • 2 sudu besar tepung bird custard
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula


Cara-cara

  1. -Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
  2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  3. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...
  6. Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.
  7. * permintaan tuan punye resepi ni* harap sesiapa dah cuba bun ni, ros minta hantarlah report ye...kita sama-sama kongsi hasil masakan, tak kisah lah lawa ke tidak ke, baru adil kan, nak sangat tgk hasil org lain buat juga. Taklah skodeng dari jauh je...mane yang tak sign in tu sign cepat pastu hantar laporan, senang je, click je pada tulis laporan tu dan hantar..harap semua dpt bg kerjasama ye, pada resepi ni dan resepi lain dlm Myresipi..klu hantar report mesti tuan yang sumbangkan resepi pun gembira dapat juga kenal antara satu sama lain.

Puff Tuna or Tuna Puff ????


Hari ni terajin atau termalas pun aku tak tau..ni buat utk bekpes pagi td...bekpes yg express jer..guna Roti Canai segera brand KAWAN tu...pas tu letak inti Tuna...then bakar ler 30 minit...siappppp...tp..yg aku hangin bole Si Enas mkn kelilingnya jer...aduhhhh...penat aku buat..tp keliling puff ni jer yg die makan....

Wednesday, May 20, 2009

Ayam Goreng Berserbuk Cili


Hahahahah....lauk utk hari ni..mmg sempoi jer menunya...tp kan mkn dengan sambal..nasi panas..perghhhh.....org bagi salam pun tak dgr...hukhukhuk...

Sayur Campur Berhati Ayam


Aku mmg suka masak sayur yg berkacang panjang nih...rangup2 gitu...mkn gitu jer pun dah ok..ni ler antara menu ari ni...

Sambal Ikan Bilis Cili Api



Bila dah jemu buat Sambal Belacan...buat ler Sambal Kicap.....bila dah jemu lak buat lak Sambal Kerosak versi MIL....dah puas buat segala sambal2 ni..buat pula Sambal Tumis..dah puas juga haa amik ko buat sambal nihhh...sumber dari MyR.... sambal ni pun sodap..berasap tinga den nih...sapa yg nak cuba bole ler yer....

Bahan-bahan

  • 20 biji cili api (digoreng)
  • 2 ulas bawang putih (digoreng)
  • 1 biji bawang besar
  • segenggam ikan bilis (digoreng)
  • secubit garam
  • 2 biji limau kasturi

Cara-cara

  1. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang besar bersama sedikit garam
  2. Masukkan ikan bilis, gaulkan dgn sudu, hancur2kan sedikit
  3. Perahkan limau kasturi, sedia utk dihidangkan :)

Tuesday, May 19, 2009

Daging Kandar

Daging Kandar ku bertelur Puyuh..huahuahua....sory yer Kakasma..pepandai jer saya dok letak telur puyuh...mengikut resepi asal takder pun letak..tp disebb kan ada telur puyuh kat umah ni...aku pun campur ler.....Daging Kandar ni makkk aaaiii mmg sedap ler.....lain dari kari biasa..5 Star aku bagi kat resepi nih...nak tau aku ceduk resepi ni kat umah Kakasma...thanks yer kak sbb share resepi yg Marvelous ni...dan resepi kat bawah ni aku Copy n Paste dari MyR..takpe ye Kakasma..

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa


Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

Bendi Terung Goreng My Style

Sayur ni senang jer aku main campak2 jer...bendi tu aku campr sekali dgn terung yg ku petik kat blakang umah...hehehe..selamat menjamu yerrrr...


Monday, May 18, 2009

Bertapa kat Santubong Kuching Resort


Last Weekend pegi ler bertapa kat Santubong Kuching Resort..berhampiran Gunung Santubong tu..dan dekat juga dgn Culture Village...tu yg tak terusik Blog nih...hehehhe..jd keje masak memasak tolak tepi dulu...Live konsert AF7 pun aku tak tgk...maleh lak..tak teruja nak tgk...janji aku tau sapa pemenangnya iaitu HAFIZ...Tahniahhh..mmg aku dah agakk...merapu lak..meh layan gambo nihhh..








Friday, May 15, 2009

Nasi Minyak

Sebenarnya Ni Menu semalam...tp baru hari ni la baru sempat nak post kat blog ni...tak tau ler apa hangin aku smlm tetiba cam nak mkn nasi minyak....ni gara2 si Hana punya nasi minyak la nihhhhh...
Tapikan aku masak Nasi Minyak ni ikut apa yg ada je ler...org guna beras basmathi tp aku bantai guna beras biasa jer....org guna minyak sapi tp aku guna Planta jer...hehhehe...tp ok juga tak muaksss sgt....seperti biasa aku buat juga ler...Dalca Sayur yg mana Terungnya aku petik sebiji kat blakang juga..puas hati tul...dan juga aku buat Ayam Masak Merah n Acar Timun yg mudah...perghhh mcm mkn kat kenduri kawin pulokkk...yg penting Mr. Hubyy kata sedappppp...next time bole wat lg...


Proses Memetik..


Ni ler Cili Cili yg baru dipetik dari kebun blakang umah ku....Bab petik memetik ni perghhh...mmg seronok...yg pelik tu kan Cili Padi ni bila petik mcm tak kurang... masih ada jer...sampai lenguh ler tgn pakcik n makcik nih memetiknya...sampai tgn we all pun kepanasan dek cili yg pedas ni...fuihhhh...Cili Padi ni bila buat ulam terasa freshnya...krup krap krup krap..bila Mr. Hubby dok kunyah dgn Nyammmannya.....

Thursday, May 14, 2009

Kari Babassssss...

Pokok kari ku masa 2 bulan lalu..

Sekarang Pokok Kari ku yg dah besor...bole buat serbuk kari gituuuu...

Pokok Terung n Pokok Cili Besar

Nahh..hasil belaian kami..Pokok Terungku dah berhasil
15 May 2009
Pokok Cili besar pun daun dan buahnya dah merimbun.
15 May 2009

Sebelah kiri ni Cili Besar n kanan lak Pokok Terung masa ni tarikh 16 April 09

aLhamdulillah..sume hasil tanaman kami mmg menjadi..seronok sgt2...berbaloi betul dok belai2 pokok2 ni hari2...yelahkan die pun bernyawa juga tul tak...kalu tak camner die bole idup kan..hehhehe...layan la yer..

Pokokkkkk Cili Lagiiii

Pokok Cili yg dah besor..15 May 2009

Pokok Cili ni masa 22 March 2009
Asik2 Pokok Cili yer...If sesapa yg tak suka hadap N3 ni skip la yer....

PoKoK ToMaTo

Ni Pokok Tomato sekarang 15 May 2009

Ni Pokok Tomato masa memula beli..16 April 2009
Aku suke betuiii tgk Pokok Tomato ni kejap jer dah besar..dah berbunga pun...syukur alhamdulillahhhh..

Tuesday, May 12, 2009

Bun Manis Onigiri


Hari ni buat Bun Manis pula...aku cuma campak jer dlm BM pas tu On jer...die Ulikan utk aku..hahahha...sesapa yg takder BM tu pun bole gak buat...roti ni aku buat agak besar sikit..dpt ler dlm 7 biji..sedap n lembut sgt..thanks kat Onigiri sbb resepinya yg aku buat ni menjadi...yehyehyeh..seronok giler weiii..nah resepinya..copy jer yer..

Bahan-bahan ( 10 bijin bun )

  • 150 gram tepung roti
  • 100 gram tepung gandum
  • 140 ml susu segar ( kalau takde buleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis)
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu tepung - Aku tak letak pun sbb takder..
  • 2 sudu besar marjerin atau butter
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 1 sudu kecil bread improver ( klu takguna pun takpe-tapi kalau ade lagi bagus) - tak letak juga

Cara-cara

  1. Kalau ade cik BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10 atau 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
  4. Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu ya....Selamat Mencuba..

Stress???..Tension???..Meh Layan ni...

video

Meh ler layan Video nih..mmg lawak ler..aku tak tau ler sapa mamat2 ni sume..video ni Mr. Hubby jumpa kat Metacafe...dorang ni miming lagu Kump New Boyz yg dinyanyikan oleh Tomok tu..sporting betul kengkawan Si mamat penyanyi ni join die menyanyi....tak caya korang layan yer....

Monday, May 11, 2009

SeLaMaT PeGanTiN BaRu..MaiZaTuL Azlin..

Selamat Pengatin Baru utk sahabat ku Maizatul Azlin...Dia ni School Mate aku masa skolah menengah kat Slim River Perak...walau pun aku takder dlm gambo ni..tp aku abadikan di Blog aku ni...selain pengantin yg ada dlm gambo tu sume rakan2 aku juga...yg duduk atas krusi tu dari sebelah kiri Norliza, Pengantin Maiza, Jamilah...n yg duduk baris hadapan tu dari kiri Juwita n Amisyaireen Iwana (haaa yg ni masih single..kalau sesapa berkenan jgn malu2 yer bole ler aku kenen2 kan..woraitttt hehehe..harap2 tuan punya badan tak mareeee).
Apapun Tahniah buat M.A dah jadi isteri org dah....Moga2 berbahagia dan kekal hingga ke hujung nyawa...Join the Wife Club....huahuahua...


Home Made Pizza


Hari ni kan aku terajin ler...so aku buat pizza..sbb masa weekend tu ternampak mozarella cheese...so aku pun sambar ler.....n penyudahnya jadi ler pizza ala2 pizza hut ni..mmg sedap..Mr. Hubby kata sedap ler...mcm pizza hut..so next time takyah pegi pizza hut...hehehhe...resepi ni aku ceduk kat MyR..resepi Pn. Tulippp..thanks byk2 sbb share resepi yg mudah ni...meh ler korang tgk resepi ni..aku CNP jer..

Bahan-bahan ( loyang 11" )
  • ** Untuk doh pizza **
  • 200g / 2 cawan tepung gandum
  • 20g / 2 st yis segera
  • 3g / 1/2 st garam
  • 5g / 1 st gula
  • 10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
  • 1/2 cwn air suam untuk menguli
  • ** Untuk sos pizza **
  • 1 labu bawang besar - cincang halus
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 2 biji tomato - cincang halus
  • 2 sb minyak masak
  • 3 sb tomato puri
  • 2 sb sos tomato
  • 3/4 st gula
  • 1 st oregano
  • garam & gula
    ** Untuk Topping **
  • Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
  • Lada benggala hijau atau merah, tomato
  • Cendawan butang, bawang besar, nenas
  • Keju untuk pizza

Cara-cara
** Untuk doh pizza **

  1. Campur tepung gandum,yis,garam,gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
  2. Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.
  3. Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda.
  4. Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.
  5. Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.
  6. Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.
  7. Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree.

    ** Untuk sos pizza **
  8. Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.
p/s Resepi ni aku buat apa yg ada kat peti simpanan aku jer...aku guna sos tomato tanpa tomato puri ...utk bahan topping aku letak sosej..tuna..nenas..n mozarella cheese..ikut tekak nak letak apa pun...janji sodapppp...hehhehe..