Thursday, April 30, 2009

Aksi berkuda




Ishh..kuda betul ker....bukan bukan...ni kuda kat umah laa...kuda yg takder mata tu....skrg ni adik dah pandai betul nak berebut2..sebarang apa yg kakak nya pegang sume die nak...walhal ada benda yg sama terletak tu tak mau pulak...saje jer..bila tak dpt mula la die berlari2 ke ibu nya minta simpati...supaya dpt apa yg dihajati..mengada2 kan..kekadang sian si kakak yg terpaksa mengalah..bila mulut ibu dah mengaum bak harimau...meow..meow..meow.(camtu ker bunyinya...belasah jer la)...ada masa ibu ni pula garang mcm harimau...eeeee takutnya...
Walau apa pun aku tak pernah jemu melayan kerenah anak2 dirumah...cuma bila keje tak siap2 adik dok ngamuk asik minta dokong..mula ler angin satu badan...hehhe...dimarah pun bukan nya dorang tau apa pun...tul tak..apa pun layan jer ler...sampai tak terlayan huahuahua...




Tuesday, April 28, 2009

Ta-Koh Sa-Ku


Tadi dok tinjau2 blog KakNor adalah puding ni nama nya Ta-Ko Sa-Ku teruja jer tgk..bahan2 sume ada..apa lagi ku kerahkan kederat buat puding ni...nampaknya senang jer nak buat...mmg sedap...mkn tgh panas tu dek kerna tak sabo hehhe....skrg tgh sejuk kan....ok la meh layan resepi..saya copy pes je la yer KakNor..halal yer...apapun thanks yer KakNor sbb sudi share resepi ni...
Puding Sagu dengan Pati Santan
Bahan:
  • 1/2 cawan sagu
  • 1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
  • 3 cawan air
  • 1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
  • 1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)

Cara:

  1. Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
  2. Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
  3. Kacau atas api sederhana sehingga masak
  4. Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
  5. Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan

Bahan utk Pati Santan

  • 2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam
Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
  2. Sudukan keatas Puding Sagu
  3. Sejukkan dulu baru la dihidangkan...
p/s aku buat ikut sukatan yg KakNor buat tu..pastu dpt ler 6 bekas mcm dlm gambo tu..

Kuey Teow Goreng

Hari ni terasa nak makan kuey teow goreng la pulak...ni ler menu lunch td..sempoi jer main campak2 apa yg ada...letak sos tiram..sos cili..cili kisar..udang..telur..kicap..taugeh...haa dah jadi..meh ler jamu mata kalian yer..


Monday, April 27, 2009

My Pet - Mr. Tortoise


Kat atas ni 2 gambar yg latest (Sekarang)

Gambar ni waktu baru beli bertarikh 14 April 09 (Dulu)

Kali ni tak mau cite pasal makan ler..ni nak cite pasal Pet we all ni Mr. Tortoise pulokkk.. hahaha...dalam diam tak diam Mr. Torties ni dah semakin membesar dah..kalau tak caya korang tgk perbezaan gambar2 kat atas tu....dlm masa 2 minggu byk tul perubahannya...seronok sgt bila tgk Mr. Tortoise ni aktif kesana sini bila di beri makanan..bak kata senang betul nak membelanya..tak fussy sgt...Cute pun Cute..kalau sesapa yg berminat tu..bole ler buat Mr. Tortoise as yr Pet yer..tak susah nak jaga..wokeyy..layanzzz.

Bingka Labu CMG



Ni baru kuar dari Oven ni...dah lama aku tingin nak mkn...sedap youuuuu...ni second time aku buat nih..nak detail resepi p sini yer...ni resepi dari Mat Gebu..malas nak klik tgk jer resepi ni yg aku CNP jer yer...


Bahan-bahan ( Acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm ) -Aku guna loyang biasa jer sbb takder.

  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla - tak letak sbb takder
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
  2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
  3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

p/s Resepi ni tak manis sgt mmg sedap..aku buat guna santan fresh..tp kalau susah nak cari bole ganti santan kotak mcm resepi asal...sedap juga..

Singgang Sotong


Hari tu p Dapur Hunny nampak ler masakan ni..terliur jer...pas tu godek ler MyR..jumpa la resepi dari KakNor67 apalagi aku terus ler godam sotong aku tu...rasanya mmg sedap dan menyegarkan lantas menyelerakan...sebelum ni yg aku tau asik2 masak sambal sotong or sotong goreng tepung jer..tak pernah try jenis2 masakan lain...hari ni nahhhh...amik kooo....btw mmg sedap resepi kaknor ni..meh kita layan dulu resepi yer...copy pes jer ni.
Bahan2
  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api) - Aku tak blend sekali sbb nak bagi anak2 mkn..aku just campak sebiji2 jer cili tu.
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara2

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  3. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  4. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  5. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  6. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..

p/s Lauk ni aku mkn bersama ulam-ulaman..sambal belacan..tempe goreng..ikan masin..perghhhh..mmg sedap weeiiii...

Hadiah dari Mamaqaypo


Ni kali ke2 aku dpt hadiah ni...ni pula dari salah sorang frenz di alam maya ni Mamaqaypo..thanks byk2 yer mama...moga2 persahabatan ni berkekalan hingga ke alam nyata lak yer...muahhhhhhhh....

Betik Muda Tumis

Inilah sayur betik yg aku suka makan...senang jer nak buatnya...org kata kalau makan dgn nasi panas n ikan masin jer pun dah menyelerakan ....perghhhhh......ni gara2 tgk mamaqaypo seketika ari tu dok masak sayur betik...tu yg terpk nak buat...lagipun dah lama tak makan sayur style masakan kampung ni....
Bahan2
  • 1/2 Biji Betik yg besar disagat
  • Segenggam ikan bilis}
  • 20 tangkai Cili padi} 4 bahan ni ditumbuk halus
  • 4 biji Bawang merah}
  • 1 biji bawang putih}

Cara2

  1. Tumis kan bahan2 yg ditumbuk.
  2. Masukan garam, gula n serbuk perasa jika suka..
  3. Setelah naik bau..masukkan betik td..biarkan sampai lembut.
  4. Sedia di hidang

Ikan Sela Kuning Masak Lemak

Ni Menu semalam...baru ari ni sempat nak hapdet n3 baru...Meh aku perkenal kan lauk ni....Ikan Sela Kuning Masak Lemak Kuning...tak ler grand beno kan...takpelah aku letak jer ler resepi ni...
Bahan2
  • 3 ekor Ikan Sela/kembungBulleted List
  • 1 helai Daun Kunyit - dihiris halus
  • Segenggam Terung Pipit
  • 3 Biji Bawang Merah - di blend
  • 1 Biji Bawang Putih - di blend
  • Sedikit halia - di blend
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan) - di blend
  • 1 s/k Serbuk kunyit/1 inci Kunyit Hidup - diblend
  • 1 1/2 Cawan Santan
  • Garam, gula n serbuk perasa
Cara2
  1. Bersih kan Ikan
  2. Masukkan santan dlm periuk serta bahan2 yg di blend tadi, daun kunyit..masak hingga mendidih.
  3. Masukkan garam, gula serbuk perasa.
  4. Masukkan ikan hingga masak.
  5. Sedia dihidang.

Wednesday, April 22, 2009

Kek Pisang Sempoi



Nyum..nyum..nyum...sedapnya kek pisang ni baru jer pas bakar td...last weekend beli ler pisang embun dlm 5 biji jer.....lama gak terabai..so dtg ler rajinnya nak bagi abih pisang tu...tak byk pun guna nya cuma 2 biji jer sbb pisang ni beso...n sebelum bakar aku letak cekelat chip..n letak dlm bekas kecil2 supaya senang anak2 nak mamam..tak yah nak potong2..tul tak..seperti biasa resepi ni sumber dari MyR..dari Sofinar..sedap kek ni n senang jer nak buat..sapa2 yg maleh nak klik meh tgk resepi yer...

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
Cara2
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

p/s...Cara2 tu aku masukkan sume bahan2 tu dlm blender jer..kisar sume sampai putih...pas tu masukkan dlm bekas2 muffin/paper cup then campak2 kan chocolate chip..n aku bakar dlm 25 minit jer..suhu 180 celcius...kan senang..tak caya cuba lahhhh..

Tuesday, April 21, 2009

Ikan Siakap Kukus


Hari ni aku kukus pulak ikan siakap nih....asik2 goreng jer...jemu lak...resepi sumbernya dari Cik Mat Gebu...nak tgk detail korang pegi sini Ikan Siakap Kukus.....meh layan resepi ni yg aku copy pes ni..
Bahan2
  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.
Cara2
  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

p/s aku kukus ikan ni bersama btg saderi..n tepung jagung aku tak letak sbb takder stok tp aku gantikan dgn tepung gandum jer...btw resepi ni mmg marvelousssss...sedap n nyaman gituuuu..

Baby Kailan Bersos Tiram


Hari ni aku masak baby kailan ni..memula aku kukus dulu baby kailan ni agak2 ler sampai lembut (biarkan ).....pas tu tumis 2 biji bawang putih...masuk kan 1 s/k serbuk tumix ayam dan 2 s/b sos tiram...letak air sikit....bila dah didih curah kan kat baby kailan yg dah dikukus tu...kan senang...ni kira makanan sihat ler...bila kukus tak der la sayur ni lunyai sgt kan...tetap maintain kecrunchynya..hehheheh (kalau nak letak cili padi or cili besor pun ok)

Friday, April 17, 2009

Hadiah dari Redynne

[lili.gif]

Taraaaaa....Redynne...thanks for this present...muahhh...I lav uuu...

1.The winner can put the logo on his/her awesome blog

2. Link the person you received your award from

http://redynne.blogspot.com/

3. Nominate at least 7 other blogs (byknya...sikit udah ler yer)

4. Put link of those blogs on yours. Done..

KakNor67

Hunny

Kak CT

Mamaqaypo

5. Leave message on the blogs that you've nominated

Roti Arab


This time aku cuba buat Roti Arab lak..byk org dah try roti ni...so aku pun nak buat juga ler....biasanya aku buat roti puri je..saje la nak try resepi lain pula...taste nya yummy yummy juga..kenyang weiiii...resepi asal dari Sofinar MyR tp aku amik kat blog Hana n aku copy pes jer lah yer.....jom masak masak..
Bahan2
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar gula
  • 300 ml air suam
  • 6 g yis
  • 500g tpg gandum

Cara-cara

  1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
  2. tepung di gaul dengan yis
  3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
  4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
  5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
  6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
  7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
  8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
p/s aku buat separuh adunan jer dari resepi asal n yis tu aku just letak 1 sudu kecil juga.

Pipi Eryna yg dicubit oleh Enas


Tengok ler tu...cian Si Adik Eryna bila Si Kakak Enas mencubit pipinya yg tembam gebus tu...sampai meninggalkan kesan di pipi kirinya...kakak ni suka beno dok kutil2 adiknya...bila dok rebut mainan camtu ler dibuatnya...yg heran masa kena cubit tu tak nangis pula eryna ni..tgk2 pipi dah berkesan...bila tanya enas di buat apa kat adiknya..."Enas cubit lah" camtu ler ayatnya..ngaku pula tu...hhehhehe..

Thursday, April 16, 2009

Udang Galah Masam Manis



Udang Galah ni dah selamat aku godamnya sampai jd camni....aku masak masam manis letak sos cili..sos tomato..sos tiram..cili padi..bebawang...tomato..haaa jadi ler rupa tu...udang tu aku goreng terlebih dahulu saje nak bagi die krap krup krap...pas tu aku operate udang ni kat tgh badannya...ala ala CSI gitu..hehehhe...tu yg jd terbongkang camtu tu...sudi sudikan la tgk yer...

Roti Benggali



Mlm semalam terlebih rajin sikit..tp bukan aku yg uli tp Mr. BM tu yg buat...hasilnya taraaaa...gini ler rupanya...mkn ketika pabas2 fuhhhh...cicah kari....resepi ni aku korek2 kat MyR...resepi dari Sofinar...cuba jgn tak cuba yer..

Ku Lihat Hijauuuu...




Hasil tanaman Mr. Hubby n aku nih...mmg menjadi jadi seronok tul tgk...bole jual ni kat pasar...hohoo.

Tuesday, April 14, 2009

Vitagen




N3 kali ni aku nak share ler sesuatu....ari tu belikan anak2 ku Vitagen kat pasaraya terdekat ni...tgk tarikh mati lambat lagi 20 April 2009.....memula vitagen ni ok jer elok jer rupanya...so aku bagi ler anak aku minum tp sebelum tu aku aku jamah ler sikit dulu kan...eeee..rasanya dah basi...lain macam jer..nasib ler aku try dulu minum...dah ler rasanya pelik pas tu ada berketul2 kat dlm V tu sbb bila nak hisap guna straw tak lepas...bila ku tuang ada ler ketul2 susu yg dah basi tu...aku pun buang ler 2 botol tu yg dah terbuka..yg lain ku simpan dulu pas tu esok nya yg 1 dari 3 botol tu....isi kandungan V tu dah bertukar rupa jd mendak(tgk ler gambar kat atas tu rupa kemendapannya)...apalagi kucampak sume dlm tong sampah...yg menghairankan aku...tarikh mati masih lambat lg tu..n ketika aku taip ni pun masih belum tiba tarikh matinya...so dlm hal ni siapa kah yg tersilap nih...
Aku nak ingatkan ler sesapa yg nak bagi anak2 minum V tu..nextime rasa ler dulu air tu...walau pun tarikh expirednya lambat lagi...bukan apa takut ler keracunan ker..sbb bebudak ni bukannya tau rasa pelik2...dorang ni bedal jer, janji Vitagen tul tak...lebih2 lagi mcm Eryna tu, bukan tau apa2 lagi....tp kalau korang nak rasa tu sikit jer dah ler..jgn ler dok minum abihkan pula..melampau ler kan...

Keletihan..kepenatan

Gambar ni ku snap tanpa sesapa pun sedari..termasuk ler Mr. Hubby...huahuahua...mana tidaknya sume dah nyenyak tido dek kepenatan...Ahad tu pegi beli pasu lagi...pegi Indian Street..bila balik tanam pula pokok2 yg baru beli masa pegi satok pada hari sabtu tu...nak tau pokok apa?..aku beli poko cili besar pula...pokok tomato...pokok terung...dok sibuk buat tu sume tu yg Mr.Hubby pun penat lalu tertido la dgn anak2 nya sekali...akuu??? byk mende aku bole buat kalau anak2 tido nih...apa pun sampai la ni..Mr. Hubby tak tau yg aku ada snap gambo masa tu..hehhehe....saje je nak surpriseeee...


My Pet - Part 2


Keh..keh.keh...ari tu p cari lobster lagi..pas tu dok terjebak pula dgn si torties nii...apa lagi Mr. Hubby pun beli ler 2 ekor...so cuteeee...gambar tu si torties tgh tido...if kita bagi makan walu tgh tido nyenyak pun si torties ni akan terjun terus ke makanan tu...tau pula die org bagi mkn...waduhh....tp kan penjagaannya amat ler mudah..sbb tak yah letak oksigen n air pun tak yah dok ganti selalu...apalagi jommmmm...layan.

Udang Bakar???


Udang ni saje ku buat lauk sampingan dgn Macaroni Cheese tu..senang jer..kulumurkan udang ni dgn garam, serbuk kunyit and serbuk cili...pas tu bakar atas pan beralaskan daun kunyit letak minyak satu sudu kecik...haaa kan senang tu...pas tu balik balikkan..siappppp...

Macaroni n Cheese


Hari ni aku buat Macarani n Cheese...menu lunch..hehehe..resepi ku ceduk dari blog Diana...aku letak 5 star for this resepi...jom tgk resepi yg aku kopi pes ni..jgn mareeee yer D.
Bahan-bahannya
(Untuk 3 loyang kecil aluminium)1 paket (500 gram) San Remo macaroni spiral/ elbow
Bahan untuk Sos
  • 500 gram daging cincang
  • 2 – 3 tin Campbell’s Prego Traditional Pasta Sauce
  • 1 tin cendawan butang, dihiris
  • 2 biji bawang besar, didadu
  • 2 ulas bawang putih, dicincang7
  • tangkai cili padi thailand, dihiris nipis
  • air secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka

Bahan untuk Sos Cheese

  • 1 buku (250 gram) keju cheddar jenama kraft, diparut
  • 600ml susu segar
  • 250 ml air
  • 3 sudu makan mentega
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara
Didihkan air secukupnya didalam periuk. Masukkan 2 sudu makan minyak (ini agar macaroninya tidak melekat). Rebus sehingga macaroninya lembut. Angkat, toskan dan ketepikan

Cara untuk Sos Pasta:

  1. Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan cili padi thailand dan juga bawang besar dan tumis sehingga naik bau dan layu.
  2. Masukkan pula daging cincang dan bila ia telah bertukar warna, masukkan pula cendawan butang.
  3. Masukkan pula Campbell’s Prego Traditional Pasta Sauce dan lebihan sos yang didalam tin dimasukkan sedikit air dan dimasukkan sekali. Setiap tin sos yang di gunakan saya tambahkan 1 tin air. Ini agar sosnya banyak dan bila digaul dengan macaroni ia lembab dan tidak terlalu kering.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan juga serbuk perasa jika suka. Masak sehingga kuahnya mendidih dan rasa lagi kuahnya jika kurang perasanya tambah sepatutnya. Ketepikan.

Cara untuk Sos Cheese:

  1. Panaskan periuk. Masukkan mentega dan gunakan api yang sederhana kecil. Bila mentega telah cair. Masukkan tepung dan menggunakan whisk kacau tepung tersebut sehingga ia sebati dengan mentega. Dikacau selalu untuk mengelakkan tepung dari hangus.
  2. Kemudian masukkan pula susu segar sedikit dan larutkan adunan tepung bersama mentega tadi dengan menggunakan whisk (ini untuk mengelakkan tepung dari bergentil-gentil). Bila tepung telah sebati dengan susu tadi masukkan lebihan susu segar dan juga air. Dikacau dengan whisk selalu agar tepungnya tidak melekat pada dasar periuk dan hangus nanti sos cheese jadi tak sedap.
  3. Bila sosnya mula mendidih sikit. Masukkan keju cheddar yang telah diparut dan kacau sehingga ia larut. Masukkan juga serbuk lada hitam. Dan bila ia mendidih sepenuhnya, padamkan api dan sos cheese telah pun sedia. Ketepikan.

Cara menyediakan Macaroni and Cheese:

  1. Sos pasta yang telah disediakan tadi dimasukkan macaroni yang telah direbus dan gaul rata. Ia hendaklah tidak terlalu kering. Macaroni yang disalut dengan sos pasta haruslah lembab-lembab sedikit.
  2. Sendukkan macaroni kedalam loyang aluminium. Kemudian tutup permukaan macaroni dengan sos cheese secukupnya. Kemudian taburkan dengan mozarella cheese yang telah diparut.(yg ni aku tak letak sbb maleh nak pegi cari)
  3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180’C sehingga permukaannya kekuningan. Angkat dan enak dihidangkan panas.

Nota D: Macaroni ini boleh disediakan terlebih dahulu. Tuang sos cheese dan topping mozarella. Kemudian anda boleh tutup dengan plastik cling wrap dan simpan dalam peti sejuk. Bila hendak hidangkan, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik dan bakar dalam ketuhar. Tapi sebaiknya buat fresh dan bakar lagi sedap…..

Saturday, April 11, 2009

Aku yang Down

Semalam Jumaat CUTI GOOD FRIDAY bagi kawasan2 Sarawak.....dan semalam juga aku down ler sikit..ada fever tp tak teruk sgt..cume perut ku meragam ragam...rasa mcm nak baring jer...so segala projek memasak ku terpaksa ler kensellll...plan nak masak itu nak masak ini..penyudahnya aku flattttttt.....nak makan pun takder selera....pegi ler KFC itu pun mkn, aku tak rasa mcm KFC entah rasa apa pun tak tau....huahuahua...
Hari ni....waaahhhhh..aku rasa mcm ok sikit...bole ler dok p siram2 pokok2 ku itu..Mr. Hubby takder hari ni...kena p keje jap tp sampai kul 2 jer...so aku kat rumah dok buat aktiviti mcm biasa la...kemas2 apa yg patut yg terbengkalai akibat down semalam...plan ingat petang nanti nak pegi SATOK nak cari lagi LOBSTER tu 2 ekoq lg...tungguuuuu...ok la aku nak layan Eryna ni yg dah kemaruk nak ngemping ni..nanti2 aku letak ler n3 baru yer..yg bergambar lak.

Thursday, April 9, 2009

Sambal Jowo


Sambal ni aku masak atas permintaan Mr. Hubby ku....sapa mkn mmg akan kuar api n asap sekali kat tinga tuhhh...perghhhhhh...mmg pedas giler ni aku buat...sumber resepi ni biasa ler dari MIL aku ....nasib ler aku n Mr. Hubby ni mmg taksub dgn kepedasan..kalau tidak jenuh...
Sambal ni mkn dgn lempeng ker..jejemput..atau roti canai ker...mmg besh..org ketuk pintu pun takkan dgr weeiiiii.....wa ngomong luuuuu...
Senang jer nak buat...Cili Padi sepenuhnya...tauhu n tempe di goreng dulu....air asam jawa..belacan...bawang kecil, bawang beso, bawang putih..belimbing buloh or tomato...cara2 aku rasa sume org tau buat..mcm buat sambal nasi lemak ler..lebih kurang..tp ni cili padi..n letak tempe n tauhu..ikan bilis...haa senang jer...layanzzzzz.

7-Eleven Enas



Semalam pegi beli jajan utk Enas...sbb stok minuman segeranya dah abih...sekali beli naahhhhh amik ko..aku bole buka kedai 7 eleven kat umah aku nih...sapa2 yg emergency nak beli apa2 n kedai tutup bole ler singgah umah aku yer....hahahahhaha..freeze aku???..haaa dah penuh membuak2....tp seronok gak bila tgk penuh jer..kekadang ibu n ayahnya pun tumpang ler sekaki juga kan...hehehehe..

Monday, April 6, 2009

Jeruan


Nahhhh....tu dia..nama lauk nih mmg agak pelik bagi sapa yg tak pernah dengar ler....ni masakan org jawa ni...tp kan aku sendiri pun tak tau asal usul kenapa di beri nama Jeruan....yg pasti resepi dari nenek aku..n turun ke mak aku..then skrg aku lak yg buat...harap2 anak2 dpt warisi masakan ni..cewahhh...nak tau apa yg ada kat dlm lauk ni meh ler layan resepi nih...ni stail yg aku buat laa kan.
Bahan2
  • 4 ketul hati ayam
  • 3 ketul pedal ayam - tak letak pun sama jer rasa
  • 1 keping tauhu
  • 1 keping tempe - nak letak lebih pun ok..jd ler byk lauk tu nanti
  • 1 - 2 biji kentang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci Halia
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • 20 tangkai cili padi
  • minyak utk menumis

Cara2

  1. Hati ayam n pedal direbus sekejap supaya senang nak dipotong kecil2.
  2. Tempe, tauhu, kentang dipotong kecil dan di goreng dahulu.
  3. Bawang, halia, cili dihiris nipis.
  4. Tumis bawang, halia n cili sehingga naik bau.
  5. Masukkan hati n pedal, tutupkan dgn periuk sehingga hati n pedal tu lembut.
  6. Masukan santan n air.
  7. Kemudian masukan tempe, tauhu, dan kentang.
  8. MAsukkan sedikit garam, gula n serbuk perasa jika suka..biarkan mendidih..baru tutup api.

p/s Sila lah cuba..kot kot sesapa dah bosan asyik2 goreng hati berlada jer..bole try resepi ni lak..resepi ni bole ditambah atau dikurangkan bahan2nya..bergantung byk mana nak dibuat dan dimakan.