Tuesday, March 31, 2009

Menu utk Lunch


Hari ni nak jamu mata jer kat my blog readers...ni menu utk mkn tgh hari ni...Nasi??? ehhhh mesti ada..ni amik gambo lauk jer...sila lah jamu yerrrr....Udang galah ari tu aku masak lemak kuning berserta belimbing buloh...pas tu Terung goreng berlada...Asam pedas batang keladi (ni lauk smlm tp masih ada semangkuk lg n kupanaskan utk tambahan hidangan ari ni) tak baik membazirrrr tul tak....sampingan yg lain ku goreng ikan terubuk masin...n ulam ulaman salad..sambal belacan (ni mesti buat)..dah tu jer...jemput lah mkn yer...

Monday, March 30, 2009

Roti John Special


Roti John nih..version aku ler..senang jer...amat sesuai utk kanak2 n mak bapak kanak2...hehehehe...bole buat utk bekpes...minum petang..bawa pegi berkelah pun boleh...cite pasal berkelah nih mmg dah lama tak p berkelah..dulu2 masa single dok bercintan cintun dgn Mr. Hubby ada ler juga pegi Templer Park..Ulu Yam..Sg. Congkak tp skrg sejak ada anak2 nih belum pernah lagi ler p ayor terojon ni bukan apa leceh sikit bawa budak kecik ni almaklum ler masuk2 utan ni risau juga den...tak per ler tunggu dah beso2 sikit nanti yekkkk...tak mau merapu byk..meh layan resepi nih...


Bahan2
  • 4 ketul Roti HotDong
  • 1/2 tin Sardin yg kecik - nak letak setin pun ok
  • 2 Biji telur
  • 4 kpg Slice Chese - dipotong 2
  • Daun Salad
  • Thousand Island

Cara2

  1. Keluarkan ikan sardin asingkan kuahnya, kemudian hancurkan sardin n masukkan 2 sudu besar sos sardin.
  2. Pecahkan telur n pukul dan masukkan sardin yg telah dihancurkan td. kacau sebati.
  3. Roti di belah tgh tanpa putus.
  4. Panaskan kuali bersama sedikit marjerin (dlm 1 sudu teh)
  5. Letak kan roti hotdog diatas kuali n sapukan dengan adunan telur td di permukaan roti dan terbalikan sehingga masak...buat sehingga habis.
  6. Semasa Panas letakkan kepingan chese ditgh roti td dan biarkan seketika.
  7. Salad dipotong halus dan dicampurkan thousand island.
  8. pas tu baru ler disumbatkan salad tu kedalam roti yg telah di letak chese td.
  9. Bole juga di letak sos cili jika suka.

Sunday, March 29, 2009

Jom Deco Bersama aku






Ni sebahagian projek kami di ujung minggu..mendeco semula umah ni...nak bagi nampak sedap ler sikit mata2 kami melihatnya...sbb waktu2 aku ni kekadang byk bersantai kat umah..jd tak salah ler kami mendeco2 semula..org kata nak syok syok sendiri...at least bila pepagi kuar bilik..wahhhh....sedap tul mata ku memandang...huahuahua...tak byk yg kami buat cuma letak sebahagian dinding tu dgn wallpaper n tukar langsir2 ku yg dah naik berkarat tuh simple jer...hehehheh. btw jom layan mata....
p/s Apapun Decoration nih bukannya kami buat sendiri..kami ni bukannya pakar pun..sume tu tempah jer kat Lovenzo Interior Decor...n dorang siap pasangkan sekali..sedia maklum yer.

Jom Beli Lauk

Sayur btg keladi..RM1 jer seplastik tu.

Cili api yg telah ku bersihkan


Ikan Kembung

Yg ni ikan siakap

Udang

Udang Galah
Semalam pegi Pasar Satok...beli ler pelbagai lauk pauk utk stok 2 minggu terus...tp sayur sayuran tak ler utk 2 minggu nanti tak sampai 1 minggu pun dah lunyai sayur2 tu..cuma ku beli cili api lebih ler dari sekilo mcm org nak buat kenduri kendara..hukhukhuk...we all ni beli cili sikit2 tak bole cpt jer abihnya..kena beli sekilo baru puas hati dennnnn...Uddang basah n ikan2 basah ni sume ni masih fresh lagi...org kata baru naik darat...

Kat pasar tu Mr. Hubby terpesona ler juga tgk si udang galah ni pas tu beli ler dlm sekilo dlm 4 ekor gitu, regenya..RM 36 sekilo ..siap ckp kat brader tu tolong bersihkan skali...kaki2 tu bole mkn katanya jgn dibuang....sedap gitu kata brader tu...skrg ni aku tgh dok pk nak masak apa ler dgn udang udang galah ni...fuhhhhh...kena selak resepi nih..
Selain tu aku beli juga sotong..ikan kerisi..ikan kembung..ikan siakap...hati ayam..adik kepada udang galah..pas tu sayur beli batang keladi...kacang panjang...belimbing buloh(utk buat sambal)..kangkung n pucuk ubi....
Skrg ni aku kena cari cari resepi utk ku masak sepanjang minggu depan lak...

Saturday, March 28, 2009

Puding Triffle


Wah kali ni mcm terajin sikit ler..buat ler puding ni...yg berlapis lapis lagi tu..resepi ni dah byk kali ler buat mmg sedap dimakan lebih lagi ketika sejuk....yg dalam bekas besor tu utk our frenz nak p umah die dan pulangkan bekasnya sekali n yg kecik2 tu utk tekak sendiri...tak kusangka rupanya Enas suka lak puding nih..berbaloi juga ler buat...resepi ni sumber dari tenet juga tp lupa ler amik kat ner sbb dah lama..tp resepi dari maizana..
PUDING TRIFFLE

Bahan-bahan
  • 2 Kek Swiss roll (apa apa perisa pun)
  • 1 tin fruit coktail (brand ligo ke..macam2 ada) 1
  • kotak Kristal Jelly Nona (apa apa perisa pun)
  • 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
  • 4 sudu besar tepung kastad
  • Nestle Yogurt (pengganti whipping cream) - tak payah pun tak pe.

Caranya

  1. Layer 1: Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.
  2. Layer 2: 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.
  3. Layer 3: Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.
  4. Layer 4: Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).
  5. Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.

Friday, March 27, 2009

Donat Suria


Kali ni aku buat donat ikut resepi lain pula nama donat ni Donut Suria...maklum ler aku ni suka beno bab bab donat nih..lebih2 lagi donat yg letak sambal..nyam nyam nyam....aku tgk ramai org dah mencuba resepi ni..rata2 kata mmg lembut gilossss...so aku pun sikit teruja ler...buat ler donat ni..hasilnya mmg gebussss mebusss dan mulus...silap2 aku pun bole jd bertambah gebusssss...hukhukhuk...sumber resepi dari FP Rinchan yg aku CNP juga.



DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A


  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster

Bahan B

  • 200ml air suam
  • 2 sudu teh instant yeast => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.

Kaedah penyediaan

  1. Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  2. Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  3. Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  4. Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  5. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

Tuesday, March 24, 2009

Novel lagi...

Last weekend pegi ler Popular Book Store....tinjau2 ler segmen novel2 nih...terpandang ler 2 3 buah novel nih.....apalagi aku rembat ler Harum Chempaka n Rindu Cintaku.....tp rembat berbayar ler kan...Harum Chempaka ni hasil penulisan/karya Norhayati Berahim..n Rindu Cintaku hasil penulisan Fauziah Ashari..dimana novel ni adalah kesinambungan 2 buah novel yg sebelum n i..yg 1st Ombak Rindu n 2nd Cinta Tiada Akhirnya...2 buah novel yg terdahulu ni mmg aku ada....jd Rindu Cintaku pun aku patut milikinya...Sebut pula pasal Norhayati Berahim ni..aku mmg minat hasil penulisannya...kagum juga ler aku kat beliau ni.....bukan setakat bahasa2 isi kandungannya malah pengetahuan beliau dlm sesuatu... dan setiap segi tu...waduh tabik spring laa..kat beliau nih...bole dikatakan byk juga ler koleksi novel aku dari hasil karya beliau ni....First novel yg aku baca dari karya beliau Pesanan Seorang Lelaki...besh gitu...pas2 tu setiap hasil karya beliau mesti aku akan teruja sgt nak beli...apa lagi jom baca....


Monday, March 23, 2009

Jom pegi skolah

Enas ni kalau depan kamera tak yah ler suruh posing...mmg die tau apa nak buat... huahuahua ..abih sume nak senget senget...bergaya ler die dgn beg Hannah Montana die tu..sebuk nak beg juga....


Egg Tart

Ni resepi Egg Tart yg pernah aku tepek gambo jer dulu..sbb tak dan nak letak resepinya masa tu....mehhh...tgk resepi yer..sumber Hanis dari MyR..

Bahan-bahan

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
    FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.

*Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

Keledek goreng

Saja ler nak share juga keledek goreng nih kat sini...kalau nak diikutkan sume org tau kan..tp ni lain sikit resepinya...nak bagi rangup tepung tu letak minyak sikit..sebelum ni yg aku tau letak tepung beras..air kapur..bijan..letak ais...tp ni cuma letak minyak jer...saje ler kan ada 2 biji keledek lebih2 buat mee rebus ari tu..aku goreng ler...ngap..ngap..ngap..mmg rangup..sumber dari MyR Mama kastam tioman..spt biasa den copy pes yer.

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 7 biji pisang siam/nangka (tukar keledek)
  • 1 1/2 cawan tepong gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Pisang di potong serong-serong. Biar potongan tu nampak cantik dan kecil-kecil..
  2. Bancuh adunan tepong, garam, serbuk kunyit, air dan minyak masak. Bila dah sekata, masukan pisang sedikit demi sedikit, cukup untuk sekali gorengan.
  3. Panaskan minyak secukupnya untuk mengoreng pisang kita tu..dan mula lah mengoreng macam biasa..
  4. Bila dah kekuningan, angkat. Siap untuk di hidangkan..sabar..tunggu suam sedikit baru boleh makan..

Cik Kesum ku

Ni lak Daun kesum ku yg tumbuh melata weeiiii...syioooookkk woooo tgk..

Hasilnya..cili ku

Meh ler layan hasil tanaman cili ku..cili ni mmg pedas gilerrrrrr...yg amat2 sgt...dah ler pedas pastu baunya mcm pelik sikit...aku sampai demam ler dok mkn cili nih..penyudahnya aku tak makan dah cili ni.....apalagi kalau baunya pun aku dah penin lalat.....kalau setakat pedas bole tahan lg....tp baunya mmg tak larat dennnnn....aduhhhh....Mr. Hubby je la yg makan.....selebihnya jd ler perhiasan...


Besday..besday..besday

zwani.com myspace graphic comments
Ok la...n3 kali ni aku nak wish ler Hepy Besday ler kat sesapa yg lahir pada bulan MARCH nih terutama sekali of course ler my besday on 22 March kan pas tu utk My Mother - 21 March.....My Mother in Law 11 March....lagi My Cousin Sis Marni 23 March....My Ex Bos HKS 21 March juga....n next coming besday my Sister in Law Awin on 26 March...n Amirul Hamiki anak buah aku..on 29 March..tak lupa juga utk Kak Rosnani...my cousin juga ni...lagiiiiii...opsss sebelum terlupa juga utk Nazatul Hashimah diantara ex student Mr. Hubby yg close dgn aku juga ni... haaa..ramai kan org2 yg terdekat dgn aku ni..yg lahir dlm bulan March ni...apa pun Selamat Hari Lahir..semoga semua panjang umur dan di murah kan rezeki selalu...aminnnn....

Thursday, March 19, 2009

Aksi yg terlampau



Hua hua hua...aksi Eryna tgh menghisap minuman...tgk tu..kusyuk tul..tak leh org kacau time nih..mesti die marah...bagi org2 dewasa kat luar sana jgn tiru aksi terlampau ni yer....tak sesuaiiii...youuuu....layanzzzzzz...

Mee Rebus


Agak lama aku tak update blog ni....rindu ler pula....ni gara gara virus M melanda diriku..hahahah...M tahap otoman taro weeiii...waduhhhh...

Harini menu aku Mee Rebus (yg putih dlm gambo tu tolor ayam tu..tak cclear ler pula) sedap bangat donggg...bagi tekak aku ler mmg sedap, aku senduk resepi ni dari Blog Hana...tak mau meleret byk ler..meh salin resepi yer yg aku copy pes dari blog hana nih...maleh aku nak type..halal yer Hana..


Bahan2
  • mee kuning - celur n toskan.
  • 1/2 biji bawang besar (kat sini susah nk dpt bwg merah)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 5 batang cili kering - nk pedas leh tmbh lagik
  • segenggam udang geragau- blend (hana tmbh udg kering skit)
  • 300g daging - direbus then potong nipis.air rebusan ketepikan
  • 5+ ekor udang segar - direbus separuh msk n air udang ketepikan - tp hana campak jerk terus :D
  • 2 sudu sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa.
  • 2 biji keledek sederhana - rebus then blend
  • garam
  • gula - gune gula melaka lg sedap.
  • air - secukupnyer, jika kuah pekat sgt.


Cara2
    1. > bwg besar n bwg putih, lada kering potong2 then goreng sekejap.
    2. > blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas.
    3. > panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau.
    4. > masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww! tp klu pekat sgt tmbhkan air skit. last sekali baru masukkan udang. tutup api.
    5. > dah siap! hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh (tk ltk pon coz hb tk suka), limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili/jeruk lada.

Monday, March 16, 2009

Bubur

Bubur Nasi

Bubur Kacang


Hari ni ku buat bubur nasi ler pula utk Enas n Eryna ni...bahan2nya apa yg ada jer aku letak...n satu lagi aku buat ler bubur kacang..dok godek2 almari ada ler 1/2 kilo lagi kacang ijau apalagi on je lah pojek aku..buat bubur kacang..aku guna gula apong..gula apong ni adik beradik gula melaka juga ler....agak lama juga ler tak buat bubur kacang ni setahun ada ler lamanya..bukan apa kadang tu tak teringat nak buat...tak yah letak resepi kot..sbb aku rasa mesti sume org expert buat bubur-bubur nih kan..jamu mata jer la yer kengkawan...

High School Musical






Hahahahha...meh ler layan toys terbaru Enas ni...Cik Gabriella n Mr. Troy Bolton tu...dek kerna minat sgt ler die ni dgn 2 org ni so ayahnya pun beli je la Barbie Troy n Gabriella nih..apa saja berkaitan High School Musical ler...mesti die suka so layan jer ler...yg paling suka dia gendung kesana kemari Si Troy n majalah HSM nya tu ler...apa yg die minat sgt aku tak tau ler..kalau sembang2 dgn Enas..dia kata nak jadi Gabriella..Ibu jadi Taylor...adik jadi Sharpay n ayah pula jadi Troy...heran tul aku kecik2 dah berangan camtu...bila aku ckp..Enas jadi ler Taylor...pas tu bole lak die ckp tak mahu sbb Taylor tak cantik..muka die hitam...aduhhh...entah sapa lak ajar cantik tu camner..n tak cantik tu camner..reti lak die...tu ler budak zaman skrg kan..advance...kadang tu kalau kita leka..die akan buka sendiri CD kat laptop ni tgk cite High School Musical...waduhhhhh...poning den dibuatnya...takpelah janji die hepy dan bole bedikari..



Cryspy Fried Bread

Sambil bersantai minum petang nih


Ni buat minum petang semalam....ada roti yg byk tu..takut tak termkn so aku buat ler lagu nih..tertgk resepi ni kat blog Umi..resepi asal Hasue MYR...cuma aku jd perderhaka sikit dgn menukarkan inti kaya ke sardin..hahahhaa..yaaa ampun..


Bahan:-

  • 8 keping roti (buang kulit tepinya)
  • Serikaya secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 cm (1 sudu besar) marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • sedikit gula (supaya gorengan sedikit berkilat)
  • sedikit pewarna kuning


Cara Memasak:-

  1. Di dalam bekas satukan tepung bersama marjerin, garam dan gula. Bancuh dengan air dan kacau dengan whisk, masukkan pewarna kuning, gaul rata dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong kepada 4 bahagian.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
  4. Celupkan roti tadi ke dalam adunan teung dan goreng sehingga keperangan. Balik-balikkan selalu (kalau lagi garing, lebih rangup dan sedap!)

Mee Kolok


Semalam bekpes makan Mee Kolok yg kami tak pernah jemu......dan dah menjadi makanan wajib every weekend n mee kegemaran Enas..

Friday, March 13, 2009

Weekend

zwani.com myspace graphic comments


Utk kengkawan sume..Happy weekend yer...


Moist Chocolate Cake - Badariah



Kek nih aku buat petang smlm..saje ler sbb dah lama tak buat kek coklat kukus ni..resepi ni senang jer main campak campak..gaul gaul jer..tak guna butter tp aku guna minyak mazola. Resepi ni dari Pn. Badariah..kalau nak cepat aku akan buat ler guna resepi nih..kalau di ikut byk ler juga resepi2 kek coklat yg dah aku cuba..ternyata sume nya sedap2 sgt..tp itu ler aku tak ler amik gambar utk sume kek tu..sbb rupanya sama jer..kadang tu sampai aku lupa mana satu..sbb rupa parasnya lebih kurang sama cantik jer..hehehhe...ok ler tak berleter panjang resepi ni aku pernah paste kat sini..jd kalau sesapa nak resepi ni boleh jer klik kat Kek Coklat Kukus Pn. Badariah. Cuma aku nak beritahu resepi ni aku guna Tepung Superfine..resepi asal tepung gandum jer..sajer sbb nak abihkan stok tepung tu...walau bagaimana pong..tekstur kek ni masih ok dan sedap..tak caya cuba la....

Thursday, March 12, 2009

Soto Ayam


Soto Ayam tp ayam dah ku sorok



Bergedil

Cehhhh....waahhh..nak tayang ni menu aku hari ni adalah Soto Ayam n Bergedil Ayam juga..soto ni dah ke 4 kali aku buat mmg sedap ler..memenuhi citarasa ku...kat gambar tu aku masih tak letak cili kicap, sbb nak suap anak2 ku makan..nanti kepedasan ler puloookk kan..pas tu daun sup..tak letak pun...nanti payah nak suap bebudak nih...eeee payah tul sbb dorang tak suka sayur sayuran....camner pun utk resepi ni aku letak 4.5 bintang...mmg besh..sumbernya dari MYR dari resepi kak Diana..bergedil pun dari sumber yg sama...kak Diana juga..tp sebelum tu aku nak minta maaf kat empunya resepi ni sbb aku dah durhaka sikit pada resepi ni sbb aku guna apa yg ada dan mengikut ketidak padatan penduduk kat dlm umah nih...sorry yer Kak D..walaumcm mana pun tetap sedap..sbb ada kelainan sikit resepi Kak D ni...ok meh ler layan resepi nih...

Bahan-bahan ( 12 orang )
  • 6 Bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat (aku letak dada jer dlm 12 ketul n tulang2 sikit)
  • 3 - 4 liter air (aku letak 2 liter 1/2 jer..sbb tak muat periuk)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar }
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus } (aku guna sebungkus perencah sup adabi)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar

  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
    5 batang lada merah
    20 biji lada padi merah thai
    2 ulas bawang putih
    1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
    bergedil
    taugeh yang telah dicelur
    daun sup, dipotong halus
    bawang goreng
    sambal kicap
    ayam, yang telah disiat-siat

Cara-cara

  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
Bergedil

Bahan-bahan ( 30 biji ) (aku buat dpt 14 biji sbb dlm 3-4 biji kentang jer)

  • 1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat (aku buat 3 biji kentang yg sedang2 besarnya)
  • 300 gram daging cincang (aku letak segenggam ayam cyg dicincang)
  • 2 biji telur, asingkan kuning dan putih (Guna 1 biji jer)
  • 3/4 cawan bawang goreng (agak agak)
  • secekak daun sup, dicincang (agak agak juga dlm 5 batang)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
  2. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
  3. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
  4. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa

Wednesday, March 11, 2009

Nak Posing ler..

Hahahahah...nak interframe lagi nih...sukenya Enas ni kalau berposing...tgh dok sibuk dgn High School Musical book nya tu....yg Eryna dok panjat krusi ler pulakkk....
Selain aku seronok tgk perkembangan pokok2 ku itu..aku juga gumbira dgn keletah Eryna ni yg makin hari makin mcm2....yg kekadang sampai menguji kesabaran ku ini...skrg ni Eryna dah pandai berkata2...pandai ler dok sebut perkataan Nakkkkkk.....Kalau pas mandi mesti dok sebut Tutuppppppp...die suruh tutup lampu..bila dah tutup dia akan kata Daahhhhh...