Friday, January 30, 2009

Blueberry Cheese Tart

Resepi ni dah byk kali buat mmg sedap dan berbaloi...
BLUEBERRY CHEESE TARTPASTRY (resepi chef anuar)
  • 160g butter
  • 80g gula castor
  • 1 st vanilla esen
  • sedikit garam
  • 1/2 biji telur
  • 250gm tepung gandum

Cara:

  • 1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
  • 2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
  • 3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
  • 4. Tekan doh pada acuan tart.
  • 5. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit. Quite easy...cuba la....

Filling for blueberry cheese tart (resepi dari 1mas2ra)

  • 250g Philadelphia cream cheese
  • 60g gula caster
  • 20g butter
  • 1 'B' egg

Blueberry fillingCara:

  • Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.

Breakfast n Tea Time

Haaaa...ni die..firstly aku nak share ler resepi yg paling mudah dan senang kalau u all nak buat simple breakfast atau tea time...seriously aku beritau mmg senang jer..tp kalau dah maleh juga nak wat camner ye takkkk......ok jom layanzz...
Instant Puff - Yg ni mmg senang...beli jer roti canai segera tu..brand KAWAN (brand lain pun ok juga mcm kraft ker)...beli yg plain plastik covernya warna hijau tuh....dlm tu ada ler dlm 5 keping..then dari bulat tu potong ler die jadi 2.. jd separuh bulat...pastu letak ler inti apa2 yg u all suka ex. inti karipap ker...tuna ke..sarding ker...sambal ikan bilis ker..kari daging ker..what ever ler yg sedap di tekak korang....letak inti tu kat tgh2..pas tu lipat ler jd segitiga..paham tak?? camni ler bucu yg yg kanan bawa ketgh kiranya tutup ler inti tu...then bucu kiri lak bawa lak ke tgh juga kiranya bertindan ler...jd ler 3 segi kan...pas tu yg mcm ternganga sikit tu korang tekan2 ler dgn garfu supaya pastri tu rapat dan inti tak terkeluar...yg permukaan atas tu kelar2 kan sikit n last sekali sapu ler kuning telur...udah tu bakar ler dlm 30 minit - 180 darjah...buat ler sampai abih...dah siap makan ler apalagi kannnn...actually this recipe is not from my idea, but i got it from the website cari.com.my...n I want to share with my blog readers...cewahh..speaking ler pulak entah betuiii entah idak...janji org pahammmm....
So, my second recipe lak...Roti Puri ...so easy je...biasanya aku buat main agak2 jer....dlm 3 cawan tepung..1 sudu kecik baking powder...2 atau 3 sudu besar marjerin planta...takpun guna minyak sapi pun ok juga tp ada muaksss sikit sbb lemak sgt...tp biasanya aku guna planta jer....after that campur ler sume bahan2 tu buat die jadi mcm bread crumb..pastu masuk kan air sedikit demi sedikit..dan uli sehingga menjadi doh yg tak melekat kat tangan...then buat ler bulat2 kecil sebesar bola ping pong tu ler ..n roll kat die senipis duit syiling 50 sen..pas tu goreng ler dgn api yg panas yer...sambil jirus2 puri td dgn minyak nanti die gelembung ler sikit...lagi nipis kita roll kan die lagi tinggi ler gelembung nya...nanti..kalau tebal die tak gelembung sgt..ikut ler camner pun...pas tu roti puri ni bole kita cicah dgn sardin ker....kari kentang ayam ker..hmm kekadang tu kita masak kari ayam mesti ada lebih2 pada esoknya kan..so bila breakfast bole ler buat roti puri...kan senang...kalau malas lagi kan..buat ler kari kentang jer..kentang tu potong dadu..pas tu tumis ler segala bawang + ikan bilis/1 sudu kecik tumix ayam..masuk kari...masuk kan air dan kentang tu..tak yah bubuh santan..kan senang.....kalau rajin cuba ler yer...sbb kadang tu kita ni tak tau nak buat apa utk breakfast yg paling sempoi dan lain sikit kadang tu asik nasi goreng jer...jemu juga kan....ok readersss...try yr best...

Wednesday, January 28, 2009

The Springgg...toing..toingggg...

The Spring ni kan sesatu shopping komlek yg terhebat ler kat kuching nih...hebat ker??? bukan apa...niler sesatunya tempat shopping yg beso sikit ler....baru jer The Spring ni..baru awal tahun lepas beroperasi...baru genap setahun January nih...tp kan yg tak besh nya....TOILET nya ler....setiap inci toilet tu tak der air paip..dah ler tandas duduk....cuma harapkan air kat sink jer...aku tgk kalau org yg nak guna air siap bawa baldi kecik..mungkin staff tu keje kat situ kot.....so kalau nak terbuang air beso camner???? takkan nak guna tisu...eeee tak gamak aku..sbb perkara ni terjadi ler kat aku...semalam aku pegi ler The Spring..saje cuci mata jer..window shopping org kata....perut rasa lapar ler sbb ujan lagi pun tgh hari tak mkn lagi..pas tu mkn ler kat chicken rice shop...sambil jejalan kat MPH.. tetiba perut kau memulas giler dah ler kat situ sejuk lg memulas ler perut aku mmg tak tahan giler...tp aku tahan ler juga tak ler sampai tercicirkan...hehhee..apalagi aku pun kuar ler dari situ cpt2....camner pun aku tak sanggup nak p toilet situ..apalagi Mr. Hubby pun rush ler..g bayar parking...tu pun aku rasa mcm tak leh tunggu dah...nasib ler masjid kat sebelah tu jer....tp kena kuar dulu ler dari The Spring tu....dah sampai...aku p ler cari toilet....uihhhh...payah tul kat tempat nih... TOILET nya mmg tak sesuai langsung...lain ler kalau yg sanggup tadah air kat sink tu...brape byk jer yg dpt..kalau bawa baldi kecik tu jer...haaa tak ke parah..dah basuh pas tu kuar n tadah semula...eee..payah ler camtu...kat sini ada ler 2 - 3 shopping komplek yg takder air paip kat dlm toilet tu melainkan ada air kat sink jer....nampaknya pas ni aku kena bawa baldi besor ler kalau p The Spring..hahahhahah...logik takkkk...

Cite di ujung minggu...

Hi..to all my blog readers...hmm...ujan ler..boleh dikatakan hari2 kat sini ujan...dari sabtu ari tu..tp tak ler lebat..cuma sekejap2 jer...cuma tak panas..as usual kalu cuti2 nih breakfast aku beli jer...nak tau apa yg we all mkn..hmmm tentunya mee kolok..mmg besh n sedap aku suka sgt...kami anak beranak tak sah kalau tak mkn mee kolok nih....sapa kengkawan yg pernah dtg umah aku mmg ler pernah makan mee kolok nih...selain tu laksa sarawak...wahh sedap tul..nak dijadi kan cerita ler kan....aku dok kat sini setahun lebih baru dok berjinak2 mkn mee kolok nih..sbbnya tak brape pasti..sedap ker atau tak mee kolok nih...sekali bila aku try mmg sedap..itu pun Mr. Hubby dah try dulu kat opis die then baru ler aku try.....rugi rasanya setahun tu tak rasa..hehehhe...


Ni aku nak cite benda lain lak..last saturday ler..biasa mmg lori sampah akan kutip sume sampah kat kaw. perumahan aku nih...masa tu ujan ler juga..so tong sampah tu tak tertutup lagi...maka air pun bertakung ler kan...so dlm kul 1 kami sume nak kuar p satok...dah bersiap2 nak p ler ni then Mr. Hubby pun sempat ler kuarkan air dlm tong sampah tu..tup..tup kan kaur ler satu plastik sampah n Mr. Hubby pun biar jer ler dulu sampah tu katanya balik nanti ler baru bersihkan ....aku pun heran ler...takkan org yg kutip sampah tu tak kutip abih....takkan ler tak nampak...pas tu Mr. Hubby kata sampah tu mcm bukan sampah kita sbb sume dlm plastik byk saki baki tape..oooo baru aku tau sampah tu sampah jiran sebelah umah yg baru pindah......kot ye pun nak buang sampah tu tgk ler dulu kat dlm tu kan ada air..takpun tolong ler tutup tong sampah tu kan....kalau dah buang...pas tu bila kita org balik nampak ler sampah tu dah beralih tempat...tuan rumah tu tgh dok cuci kreta....tp die buat selamba je..ckp je ler kan td tumpang letak sampah ker..atau apa2 jer lah...at least sejuk ler ati kita org nih...ni tak sebaliknya aku yg terasa segan sbb tadi terkeluarkan sampah tu dan biarkan jer camtu..bukan nya tak terima sampah tu kat dlm..cuma masa tu dah nak kluar..tak mau ler kotor2 kan...so biar je ler..at last Mr. Hubby kutip ler sampah tu then masukkan balik dlm tong....kalau nak diikutkan ni perkara kecik jer..tp dimana nilai2 murni dorang nih...tergmak dok buang sampah kat tong sampah org...kalau korang mesti angin juga kan...sbb aku sendiri pun tak termampu nak buat camtu..malu weiiii....kalau aku buat camtu maunya aku tak kuar umah..malu nak tgk muka tuan rumah....serba salah nanti aku di buatnya....pas tu kan korang nak tau tak after 2 days, aku dok p buang sampah nak tau tak jiran aku tu..wife nya ler...tanya kat aku.."tong sampah tu beli sendiri ker?"haaaaa...pelik tul soklan tukan....tong sampah hitam camtu..sapa nak provide kan...skrg nih mana ada yg free tul tak...kecuali tong sampah yg green tu yg beso tu ....kalau nak kena amik kat DBKU...apa ler soklan tuh....kan..camna pun bak kata nabil "lu pk ler sendiri"...

Thursday, January 22, 2009

Lampu



hahahah...meh ler aku nak tunjuk tp bukan nak menunjuk nunjuk yer...ni ler koleksi lampu lampu kat umah aku...yg atas sekali tuh..kat ruang tamu..tgh tu bilik si beudak nih..n last sekali lampu kat dapur....kiranya kita org nih syok sendiri jer dgn lampu2 nih...jarang pun nak on lampu nih..cuma ada masa dok syok sendiri tu dtg maka aku pun on ler lampu ni tgk ler kami anak beranak lampu yg bersinar2 ni kwang..kwang...kalau tak pun jadi perhiasan jer....nak pasang slaluu??? ishhhh..membazir letrik..kat sini letrik mahal sikit...bebulan biasanya mesti paling kurang RM 65 paling tinggi pun RM 75 cam gitu ler...kalau buka sume lampu tu tak ke membazir namanya kan...sooo..jd ler perhiasan lampu.

Cari perbezaan..

Ok..cuba cari perbezaan kedua beradik..yg belah kiri Enas dgn Ayah..kanan Eryna dgn Ayah..masa nih Enas baru setahun sama ler dgn umur eryna skrg...Enas masa genap setahun dah pandai jalan berbeza dgn Eryna..., dia lambat sikit, skrg pun masih belum brani melangkah byk..takut2 gitu..berdiri sendiri tanpa berpaut pun..baru hari ni die buat..kira ok la tu kan..cuma prosesnya lambat sikit dari Enas...cuma adik nih..kalau nampak org makan cepat jer minta...kalau Enas jgn harap ler nak camtu..tak layan jer die...masa Enas membesar tak pernah die nak masukkan apa2 dlm mulut...tp kalau si Eryna pandai dah..tu pun masa umur die genap setahun...kebaikannya senang nak di ber mkn ler si adik nih..tp kalau si Enas keburukan skrg susah sgt nak makan..kalau hulur makanan bole dicium dulu kalau ada something smell pelik..die kata busuk even buah epal pun die kata busuk..hmmm mmg payah si Enas ni nak makan..tp masa kecik senang ler sbb die tak suka masukkan makanan atau apa2 pun dlm mulut..wahhh..mmg byk differentnya kedua beradik nih...persamaannya dorang berdua susah tul nak demam...adik nih setelah umurnya 1 year baru ler die demam sikit....nak kata tumbuh gigi , kena injection atau nak reti apa2 dorang berdua ni kebal tak pernahnya demam..betapa bagusnya kalau anak2 nih breastfeeding....tak susah nak membesarkannya...tp kalau dah besar tak tau ler pulakkan..moga moga tuhan permudahkan kami utk membesarkan dorang sampai ke dewasa...aminnn.

Wednesday, January 21, 2009

Latest Edition..heheeh

Ni pula the latest photo my heroin...bukan senang nak amik gambo si eryna ni.... tak dok diam,..tu nasib ler tak pejam mata..biasanya dok terpejam dek kerana flash camera..

Sunway Lagoon

Pegi Sunway...ni ler nak cite...setelah sekian lama tak p..last pegi tahun 2002 my ex company UEM punya family day..pas pas tu tak hingin nak p...ni disebabkan nak bawa bebudak ler..tu yg pegi juga...tup2 mak aaiii mahal betuiiiii...beza tul harganya...patut ler kayoooo...ada lak beza harga utk yg ada mykad n foreingner nih..pas tu masa nak masuk tak nampak ler signage no outsider food...aku bawa ler roti yg kecik jer n air vitagen ..tu pun tak leh bawa masuk...., bawa tu pun utk anak2 je....dah tu kena lak simpan kat loker dgn RM5 lak..bantai jer ler....tp mmg dorang nih cekik darah tul...kat situ dah perut lapar kan pas berendam dlm air jer..apalagi beli ler nasi goreng n kuew tiaw..nasi goreng rm10 n kuew tiawnya RM11 hinggit..skr ni melangitttt tul regenya..burger RM6 n Hot Dog RM7..kalau kat luar dah bole beli 2 - 3 ketui dah..tp tak per ler bukan slalu ye tak...setahun sekali nak p situ pun belum tentu....lepak kat situ dari kul 12.00pm sampai ler nak tutup..tu pun enas nak main air lagi...tp tak dapek den nak nolong..kena balik juga...kalau dah berendam tgh panas albiasa ler..kulit memasing sunburn hehehhe...ok chowwwww chin chow .....






















KLCC Aquaria








Gi bawa enas n eryna g KLCC Aquaria...excited tul si enas..yelah skrg dia dah bijak sikit berbanding sebelum nih..last 2 years dah pegi masa tu enas baru 1 year jer...tgk pun mcm biasa jer lah kan


Puchong Dengkil

Meh ler layan gambo2 nih yer...masa ni balik kampung Puchong n Dengkil Mr. Hubby cuti dlm 2 minggu jer..
Syoknya adik naik buai...sampai tertido
Enas naik motor dgn nenek n acik lilynya

Bergambo dgn atok n umi punchong


Bergambo dgn Atok n Nenek..Dengkil



Resepi

Blueberry Cheese Tart
Kek Coklat Kukus


Mini Cheseecake

Egg Tart

Taraaaaaa.....hasil air tangan ku...blueberry cheese tart, Mini cheesecake, kek coklat kukus n egg tart..apalagi sumber resepi ni dari internet ler...resepi later on ler aku paste kat sini...yer..tgk ler dulu n cuci mata..heehheheh


Santaiiiii...

tempat layannnn...movie

Tempat enas bermain dikala petang




Pokok serai ku yg tumbuh dgn subur..(mak aku yg tanam nih)
Pandan yg bertambah subur...(caya atau tidak anak pokok nih bawa dari kl dah merasa naik belon dah pokok pandan nih)





Suasana blakang umah aku yg dah slab sebahagiannya..pokok pandan yg masih kecik











Niler rumah aku yg tak seberapa beso nih..tp cukup ler utk kami sekeluarga berteduh...lg pun sekadar ini jer la yg mampu...hehhehe...for me..dah lebih dari yg baik..syukur alhamdulillah..








Hujan




Ni ler kawasan perumahan aku...masa ni ujan manjang....actually nak fokus kat tiang tm net tu..yg baru di pacak kat area perumahan aku nih..seronok sikit..bole ler masuk line tm..hehehe...

Apam pisang

Wah..lamanya den tak update blog nih...sebenornya line tak ok.....tu yg maleh nak update tu....buat masa nih amik ni..apam pisang..sedap nih..sempoi jer nak buat...source from maklang punya fp....

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
secubit garam

Cara-caranya
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana. Nota:

p/s Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.

Wednesday, January 14, 2009

Banjir

lama gak tak update yek...benonya line tak brape ok sejak ujan berlarutan nih...almaklum ler we all ni pakai celcom broadband...kalau line tak ok maka kiok ler internet connection..nak cite berjela2 tak reti pula nak karang, nanti jadi tukang karut ler pula..hmmm..camni ler nak cite...aritu ujan 3 hari 3 malam tanpa henti..wahhh..mmg basah je la jalan, kain baju aku pun tak kering..paling best kalau malam tu..hmm apalagi tido mmg sejuk giler..nak mandi apa lagi..mcm air batu ler ayornya..

kat bandar kuching kat water front tu air sungainya jgn ckp ler penuh teramat2 sgt, aku rasa bole cecah kaki jer kat sungai tu..sampai ada deretan kedai yg dah dimasuki air..selam 3 tahun aku dok sini (sarawak)belum pernah aku tgk ler camgitu gayanya air sungai tu..takut ler juga dok tgk..bukan takat tu..kat satok yg terkenal dgn pasar basahnya pun banjir..tak sangka tul ler ni...bole dikatakan air sana sini ler nsaib ler tempat aku duduk nih tak banjir..risau gak kan tp alhamdulillah...apa pun ujan rahmat..nanti kalau panas sgt kang..bising juga ye tak..terima je lah kan...nanti senang aku tepek ler gambo banjir kat sini yek..skrg tak leh nak upload..poblem lg ler tu..tension aku...nasib ler tiang TMNET dah pasang...bole ler nanti masuk streamix lak heheh...


Gambar banjir yg sempat den amik ari tu...kat atas tu area satok n kat bawah tu kat water front...

Tuesday, January 13, 2009

sama tp tak serupa

Berebut stereng tuh.....aduhhhh...


Atas ni gambo eryna setahun...n bawah ni enas masa setahun..beza tak...hmmm










Friday, January 9, 2009

album

haaaa...ni ler gamba terbaru anak anak ku...yg sorang tu dah jadi robin hood..hheheheh..masa nih g jejalan kat BDC..ada satu IT punya bangunan ler..tp tak byk shop lot yg dah buka..sesikit..biasa ler sume barang2 gadjet...computer..hp..dan berbagai ler yg berkaitan...

Wednesday, January 7, 2009

klinik

Hari ni..hmmm...bawa eryna pegi klinik...klinik pun tak jauh mana pun dekat jer...1.45pm aku pegi kurang 5 minit kul 2 aku dah sampai....tunggu menunggu tiba ler giliran aku biasa ler rutin checkup kanak2 ni timbang....berat adik 8.7 kg jer tak naik byk pun...pas tu adik pun kena ler cucuk sejarum kat lengan.. hik..hik jap jer, pas tu tak nangis dah...rileks je..dgn muka selamba mcm tak der apa2 berlaku..tp kan ibu die yg ngeri tgk jarum tu masuk kat lengan adik...seriauuuu wooo...satu lagi story yg kelakau yg membuatkan aku dok tergelak sendiri bila dok ingat...mana idaknya si enas seronok ler main2 pas tu siap bye bye kat aku sambil menunjukkan flying kiss.....tetiba dgn lajunya muka die berpusing sambil berjalan...dommm..kepala terhantuk kat dinding...kwang..kwnag..apalagi nangis ler kawan tu...mula ler..ayat yg selalu kuar bila nangis"sayang ibuuuuu....lappppp kainnnnnn" huaaaakkk...mcm tu ler selalunya...mcm2 kerenah anak2 nih bila tgh membesar mmg mencabar dan seronok tp hangin satu badan pun ada juga aku nih bila benda yg tak sepatutnya berlaku...biasa ler bebudak..kalau tak kacau adiknya..mula ler buat mcm2 perangai mengada ngada die...nak bermanja ler tu...sabar jer laaa kan....tp kalau dorang tido sunyi lak idup aku nih...mcm mati kutu lak....hmm macam2....walau mcm mana pun aku seronok tgk dorang membesar depan mata hitam ku nih...dan alhamdulillah dorang nih jarang dpt sakit..bagus juga kan kalau breastfeed nih..byk kebaikannya dan kelebihan yg dapat...alhamdulillah..

Tuesday, January 6, 2009

Nur eryna amni

hmm...cepat tul setahun tu berlalu...


ni ler gambar adik sekarang.....





ini ler gambar eryna masa pas lahir setahun yg lalu.......

hepy besday eryna

pejam celik jer eryna dah setahun....rasa macam baru jer beranak kan die..tup tup dah setahun waktu nih tgh berperang kesakitan...tp sakitnya tak ler lama sgt sbb dah kedua kalinya...jalan kuar pun cept jer terbuka...tak leh lupa time nih kesakitan melanda sume seluruh badan ku...sehingga tepat jam 11.31am..lahir lah Nur Eryna Amni Bt Mohamad Ezad Hafez dgn berat 3.6 kg...lega tul...dah selesai sume..sesi jahit menjahit lak, sakit pun tak terasa ler sgt...brape jam pas tu masuk wad...masa nih hari ahad jadi tak leh discharge ler ..tunggu esoknya baru leh kuar...sepatutnya di jangakan lahir 12/1/2008 jd sempat ler mak dtg sini sbb tiket mak 9/1 tp adik nih nak kuar cpt...selama beberapa hari mak belum dtg tu payah ler sikit tp org kata boleh ler lagi sbb hubby pun tak keje masa tu..hmmm tu ler citenya...saat kelahiran adik..apa pun hepy besday utk adik yer...semoga adik sihat selalu seperti skrg...

Monday, January 5, 2009

welcome 2009

wahh..aku dah buat blog..nampaknya kena ler rajin update...sebenarnya dah lama simpan niat nak berblog ni..tp dok pk masa tu mcm tak cukup jer...terbantut ler dulu...bila dah masuk 2009 nih..ku kuat kan azam nak juga create blog ni..haaa nahh..tu die jadi ler blog NEVER ENDING STORY ni...hmm..apa yer nak post ni..nanti ler...sebagai permulaan salam utk sume..hehehhe..bebenornya bukan nya reti sgt nak madah2 nih...tp akan ku gagah kan diri...luangkan sikit masa....apa pun dgn adanya blog ni bukan ler utk menunjuk nunjuk cuma saje utk di kongsi bersama keluarga n kengkawan...suka duka kehidupan kami sekeluarga...



kehadiran blog ini tidak ada kena mengena dgn yg hidup atau pun yg mati....hehehheh...cewah...


meh kita kenang masa2 2008...last year 3rd dec 2008 balik kampung...syok giler si enas naik aeroplane..."ibuuu...sky lah..sky lah.."hehehe...skrg dah cerdik dulu tak reti hapa hapa....jom layannnnnzzzz.....some of our aktiviti ketika balik kampungg..


enas kat dlm kapal tobang... hepy jer die time nih..